Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ — «Έξω από τη χώρα το γεράκι του πολέμου»

Κινη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στην επί­σκε­ψη του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ στην Αθή­να, πραγ­μα­το­ποί­η­σαν το πρωί της Τρί­της εργα­ζό­με­νοι, νέοι, άνερ­γοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και γυναίκες.

Αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για την Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ), εργα­τι­κών Συν­δι­κά­των, Συλ­λό­γων Αυτο­α­πα­σχο­λου­μέ­νων, Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων και της ΟΓΕ, απαί­τη­σαν: «Έξω από τη χώρα το γερά­κι του πολέ­μου — Απε­μπλο­κή τώρα από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με συν­θή­μα­τα όπως: «Όχι στου ΝΑΤΟ την προ­στα­σία — Έξω τώρα από τη λυκο­συμ­μα­χία», «ΝΑΤΟ σημαί­νει χού­ντες και πολέ­μοι», «Να κλεί­σουν οι βάσεις και τα Στρα­τη­γεία, έξω τώρα η λυκο­συμ­μα­χία», «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφα­γεία» πορεύ­τη­καν στη Βου­λή. Μάλι­στα κάτω από την παρέμ­βα­σή τους δεν πέρα­σε η προ­σπά­θεια της αστυ­νο­μί­ας να περιο­ρί­σει τη δια­δή­λω­ση έξω από τη Βουλή.

Νωρί­τε­ρα, στα Προ­πύ­λαια μίλη­σε εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Έφη Χαλιού, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων στο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό Σύστη­μα ν. Αττι­κής, η οποία σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων: «Αγω­νιού­με και ανη­συ­χού­με για το επι­κίν­δυ­νο μέλ­λον που ετοι­μά­ζουν τα Γερά­κια του Θανά­του. Αυτή η λυκο­συμ­μα­χία που συμ­με­τέ­χουν και στη­ρί­ζουν οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί οργα­νι­σμοί των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ. Συνά­δελ­φοι, αγω­νιού­με και ανη­συ­χού­με για το τι φέρ­νει και ακό­μα περισ­σό­τε­ρο αγω­νιού­με και ανη­συ­χού­με για το με τι θα φύγει ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ. Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας μιας στρα­τιω­τι­κο­πο­λι­τι­κής μηχα­νής που σπέρ­νει το θάνα­το και τη δυστυ­χία σε όλο τον κόσμο εδώ και 70 χρό­νια». Πρό­σθε­σε ότι «αφού ήρθε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Πομπέο και περιό­δευ­σε σε όλη την Ελλά­δα, επέ­βλε­ψε την επέ­κτα­ση και πρό­ο­δο των συμ­φω­νιών των ΗΠΑ με τις ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις, αλλά και την σε εισα­γω­γι­κά “εξο­μά­λυν­ση” της κατά­στα­σης με την αστι­κή τάξη της Τουρ­κί­ας. Ήρθε το ΝΑΤΟ να επι­βε­βαιώ­σει και να μπε­το­νά­ρει τις κρυ­φές και φανε­ρές συμ­φω­νί­ες που γίνο­νται. Ήρθε και το ΝΑΤΟ, να βάλει το λιθα­ρά­κι του στη μετα­τρο­πή της Ελλά­δας σε τσο­πα­νό­σκυ­λο των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και Βαλ­κά­νια».

eedye stoltenberg 6102020 2

Η Έφη Χαλιού τόνι­σε ότι «το λαϊ­κό κίνη­μα είναι εδώ για να δια­τρα­νώ­σει ότι ο εργα­ζό­με­νος της Ελλά­δας δεν έχει τίπο­τα να χωρί­σει από τους εργα­ζό­με­νους των άλλων χωρών. Αντί­θε­τα, έχου­με κοι­νό εχθρό την εκμε­τάλ­λευ­ση και τον ιμπε­ρια­λι­σμό που μας θέλουν φτω­χούς και εξα­θλιω­μέ­νους για τα κέρ­δη των πολυ­ε­θνι­κών. Κανέ­νας λαός να μη στοι­χη­θεί πίσω από τον έναν ή τον άλλον ιμπε­ρια­λι­στή και τις επι­διώ­ξεις του. Τώρα είναι ανά­γκη να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη των λαών ενά­ντια στο σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης. Για να ανοί­ξει ο δρό­μος για πραγ­μα­τι­κή ειρή­νη, φιλία, αλλη­λεγ­γύη, αμοι­βαί­ες και επω­φε­λείς σχέ­σεις μετα­ξύ των λαών, που μπο­ρούν να επι­τευ­χθούν μακριά και έξω από λυκο­συμ­μα­χί­ες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Έχου­με καθή­κον να δυνα­μώ­σου­με την ενη­μέ­ρω­ση, την επα­γρύ­πνη­ση και την κινη­το­ποί­η­ση των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια. Να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για την άμε­ση απε­μπλο­κή της χώρας μας από τους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

eedye stoltenberg 6102020 3

Οι δια­δη­λω­τές τόνι­σαν ότι θα εντεί­νουν την πάλη για:

  • Απε­μπλο­κή της Ελλά­δας από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.
  • Καμιά αλλα­γή των συνό­ρων και των συν­θη­κών που τα καθορίζουν.
  • Κανέ­να παζά­ρι για συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαίου.
  • Κλεί­σι­μο της βάσης της Σού­δας και των άλλων ευρω­α­τλα­ντι­κών βάσεων.
  • Να επι­στρέ­ψουν τώρα οι ελλη­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις από απο­στο­λές στο εξωτερικό.
  • Απο­δέ­σμευ­ση από ΝΑΤΟ — ΕΕ με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο