Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλοι οι κίνδυνοι από τη νοσηλεία Covid ασθενών μαζί με βαρέως πάσχοντες

Και το Νοσοκομείο Κηφισιάς μετατρέπεται σταδιακά σε Covid

Και ενώ φου­ντώ­νουν οι καταγ­γε­λί­ες για υπερ­βάλ­λου­σα θνη­σι­μό­τη­τα από την «παράλ­λη­λη παν­δη­μία» που τρέ­χει, με τον έναν φορέα μετά τον άλλο να εκφρά­ζει την αγω­νία του από τη μεί­ω­ση έως και 40% των νέων δια­γνώ­σε­ων καρ­κί­νου λόγω αδυ­να­μί­ας πρό­σβα­σης στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας της μίας νόσου και της κυβερ­νη­τι­κής άρνη­σης να επι­τα­χθεί ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας Υγεί­ας, τις τελευ­ταί­ες μέρες έλα­βε επεί­γον «ραβα­σά­κι» και το Γενι­κό Ογκο­λο­γι­κό Νοσο­κο­μείο Κηφι­σιάς (ΓΟΝΚ) «Οι Αγιοι Ανάρ­γυ­ροι».Συγκε­κρι­μέ­να, το υπουρ­γείο Υγεί­ας, με «εξαι­ρε­τι­κά επεί­γον» έγγρα­φο προς τους διευ­θυ­ντές των κλι­νι­κών και των τμη­μά­των, καλεί να εξα­σφα­λί­σουν έναν δίκλι­νο θάλα­μο από κάθε νοση­λευ­τι­κό τμή­μα «για τη νοση­λεία ύπο­πτων ή επι­βε­βαιω­μέ­νων περι­στα­τι­κών Covid-19 που θα εισά­γο­νται στο τμή­μα και μέχρι (…) τη μετα­φο­ρά αυτού σε κατάλ­λη­λη μονά­δα». Με άλλα λόγια, να συρ­ρι­κνω­θούν θερα­πεί­ες και διαγνώσεις.

Ηδη ο παρα­πά­νω «σχε­δια­σμός» έχει προ­χω­ρή­σει και στο Νοσο­κο­μείο «Μετα­ξά», έχο­ντας το ίδιο απο­τέ­λε­σμα μαζί με τον επι­κίν­δυ­νο συγ­χρω­τι­σμό ογκο­λο­γι­κών και Covid ασθε­νών, με μόνο δια­χω­ρι­στι­κό μια πόρ­τα ή μια σκά­λα, και προ­σω­πι­κό να πηγαι­νο­έρ­χε­ται από τη μία νόσο στην άλλη.

Πρό­κει­ται για ακό­μα μία πτυ­χή του προ­δια­γε­γραμ­μέ­νου εγκλή­μα­τος που θα εκτυ­λι­χθεί και σ’ αυτό το νοσο­κο­μείο, θέτο­ντας σε άμε­σο κίν­δυ­νο τις ανεμ­βο­λί­α­στες ευπα­θείς ομά­δες (όπως είναι οι καρ­κι­νο­πα­θείς) να νοσή­σουν και με Covid, απο­κλεί­ο­ντας ασθε­νείς από την επι­κοι­νω­νία με τον για­τρό τους μέχρι και τη δια­κο­πή της θεραπείας.
Και παράλ­λη­λα θέτει σε κίν­δυ­νο και τους ασθε­νείς Covid, καθώς το μόνο που εξα­σφα­λί­ζει είναι έναν χώρο «πάρ­κινγκ» μέχρι να αδειά­σει κάποιο κρε­βά­τι, σε κάποιο φρα­κα­ρι­σμέ­νο δημό­σιο νοσοκομείο.

«Οποιον πάρει ο χάρος. Αδί­στα­κτη και ανυ­πο­χώ­ρη­τη παρα­μέ­νει η κυβέρ­νη­ση, προ­ω­θώ­ντας τη στα­δια­κή μετα­τρο­πή του ΓΟΝΚ σε νοσο­κο­μείο Covid!», δηλώ­νει στον «Ριζο­σπά­στη» η Ελέ­νη Παπα­γε­ωρ­γί­ου, επι­κου­ρι­κή παθο­λό­γος στο ΓΟΝΚ, μετα­φέ­ρο­ντας την αγω­νία ασθε­νών και υγειονομικών.
Η κυβέρ­νη­ση «αφή­νει στην τύχη τους τους χιλιά­δες ογκο­λο­γι­κούς ασθε­νείς, πολύ υψη­λού κιν­δύ­νου, που εξυ­πη­ρε­τού­νται στο νοσο­κο­μείο μας. Στα 15 λεπτά από το νοσο­κο­μείο μας βρί­σκο­νται τα μεγα­θή­ρια της ιδιω­τι­κής Υγεί­ας, το “Ιατρι­κό” στο Μαρού­σι και το “Υγεία”, αλλά ούτε λόγος για επί­τα­ξη… Το κρί­μα στον λαι­μό τους!

Την ίδια στιγ­μή, το “Μετα­ξάς” παίρ­νει κι αυτό τον δρό­μο του Covid νοσο­κο­μεί­ου, ενώ στον “Αγιο Σάβ­βα” απο­λύ­ε­ται για­τρός, ο πρό­ε­δρος του σωμα­τεί­ου. Είναι ή δεν είναι οι ογκο­λο­γι­κοί ασθε­νείς υψη­λού κιν­δύ­νου, που χρή­ζουν ιδιαί­τε­ρων μέτρων προ­στα­σί­ας; Φαί­νε­ται ότι το κέρ­δος είναι “ασθε­νής” ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρου κινδύνου!».

Γιάννενα: «Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στο εκπαιδευτικό και κλινικό μας έργο»

Τον κίν­δυ­νο για τη ζωή βαρέ­ως πασχό­ντων ασθε­νών όλης της βορειο­δυ­τι­κής Ελλά­δας, από τη μετα­τρο­πή του Πανε­πι­στη­μια­κού Γενι­κού Νοσο­κο­μεί­ου Ιωαν­νί­νων σε υγειο­νο­μι­κή μονά­δα μίας νόσου, καταγ­γέλ­λουν όλοι οι διευ­θυ­ντές τομέ­ων του νοσο­κο­μεί­ου με κοι­νή επι­στο­λή τους προς την 6η ΥΠΕ και το υπουρ­γείο Υγείας.

Στην επι­στο­λή επι­ση­μαί­νε­ται ιδιαί­τε­ρα ότι η από­φα­ση ανοίγ­μα­τος 3ης ΜΕΘ Covid-19 στο ΠΓΝΙ, και μάλι­στα στον χώρο ανά­νη­ψης του χει­ρουρ­γεί­ου, «οδη­γεί σε πλή­ρη απο­διορ­γά­νω­ση τη χει­ρουρ­γι­κή αντι­με­τώ­πι­ση βαρέ­ως πασχό­ντων ασθε­νών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ογκο­λο­γι­κών περι­στα­τι­κών, που η καθυ­στέ­ρη­ση αντι­με­τώ­πι­σής τους έχει ιδιαί­τε­ρα δυσμε­νείς συνέπειες».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η από­φα­ση να κλεί­σουν τα τακτι­κά χει­ρουρ­γεία για τις ανά­γκες ανοίγ­μα­τος της 3ης ΜΕΘ Covid-19 είχε καταγ­γελ­θεί από την «Αγω­νι­στι­κή Συσπεί­ρω­ση Υγειο­νο­μι­κών» ΠΓΝΙ, ενώ είχε επι­ση­μαν­θεί η ανά­γκη ανοίγ­μα­τος κλει­στών ΜΕΘ στα Νοσο­κο­μεία Αρτας και Λευ­κά­δας με την πρό­σλη­ψη αντί­στοι­χου εξει­δι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού, αίτη­μα που απορ­ρί­πτει το υπουρ­γείο, θέτο­ντας σε κίν­δυ­νο ανθρώ­πι­νες ζωές.

Η επι­στο­λή επι­ση­μαί­νει επί­σης ότι η ανά­πτυ­ξη 4 ΜΕΘ για Covid περι­στα­τι­κά έχει σαν απο­τέ­λε­σμα να μην επαρ­κεί το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό για τη φρο­ντί­δα μη Covid ασθε­νών με προ­βλή­μα­τα που δεν μπο­ρούν να αντι­με­τω­πι­στούν από τα άλλα νοσο­κο­μεία της περιο­χής, ξεσκε­πά­ζο­ντας τα ψέμα­τα του υπουρ­γεί­ου περί «εκτί­να­ξης προ­σλή­ψε­ων» και «στή­ρι­ξης του δημό­σιου τομέα Υγείας».

Κλεί­νο­ντας οι διευ­θυ­ντές των κλι­νι­κών επι­ση­μαί­νουν ότι με τις παρού­σες συν­θή­κες δεν μπο­ρούν να αντα­πο­κρι­θούν στην εκπαί­δευ­ση των εκα­το­ντά­δων φοι­τη­τών της Ιατρι­κής και Νοση­λευ­τι­κής Σχο­λής Ιωαν­νί­νων, γεγο­νός που έχει επι­ση­μαν­θεί και σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση της Ιατρι­κής Σχο­λής. Από την άλλη, ο Σύλ­λο­γος Φοι­τη­τών Ιατρι­κής στα­θε­ρά καταγ­γέλ­λει την άρνη­ση εμβο­λια­σμού 176 τελειό­φοι­των της Ιατρι­κής που παρέ­χουν καθη­με­ρι­νά κλι­νι­κό έργο, εκτι­θέ­με­νοι σε όλους τους κίνδυνους.

Άμεσα μέτρα για τη μείωση της διασποράς στο ΠΑΓΝΗ!

Άμε­σα μέτρα για τη μεί­ω­ση του κιν­δύ­νου ενδο­νο­σο­κο­μεια­κής δια­σπο­ράς διεκ­δι­κεί και η Ενω­ση Για­τρών ΕΣΥ Νομού Ηρα­κλεί­ου (ΕΓΕΣΥΝΗ), σε ανα­κοί­νω­σή της με αφορ­μή όπως ανα­φέ­ρει «την ανα­στά­τω­ση που επι­κρα­τεί στο ΠΑΓΝΗ λόγω της ενδο­νο­σο­κο­μεια­κής δια­σπο­ράς που δια­πι­στώ­θη­κε τις τελευ­ταί­ες μέρες, όπου πάνω από 50 κρού­σμα­τα έχουν εντο­πι­στεί σε εργα­ζό­με­νους, συνο­δούς και ασθε­νείς, που νοση­λεύ­ο­νταν κυρί­ως στην Παθο­λο­γι­κή, στη Νευ­ρο­λο­γι­κή και στην Ογκο­λο­γι­κή κλινική».

«Το αίτη­μα επι­στη­μό­νων, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΓΕΣΥΝΗ και άλλων πρω­το­βάθ­μιων σωμα­τεί­ων υγειο­νο­μι­κών», επι­ση­μαί­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της Ενω­σης, «για τακτι­κά επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ σε όλο το προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ δεν έχει ικα­νο­ποι­η­θεί». Δεν εφαρ­μό­ζε­ται καν ακό­μη, υπο­γραμ­μί­ζε­ται, «η από­φα­ση του υπουρ­γού Υγεί­ας (19/3) για “υπο­χρε­ω­τι­κή διε­ξα­γω­γή rapid test δύο φορές την εβδο­μά­δα σε όλο το προ­σω­πι­κό των μονά­δων Υγεί­ας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβο­λια­στεί”, αφού η κυβέρ­νη­ση δεν φρό­ντι­σε να εξα­σφα­λί­σει επάρ­κεια σε rapid test».

«Η από­φα­ση της διοί­κη­σης του ΠΑΓΝΗ (26/2) για τεστ σε συνο­δούς και στις απο­κλει­στι­κές επί­σης δεν εφαρ­μό­στη­κε (του­λά­χι­στον μέχρι την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα)», προ­σθέ­τει η ΕΓΕΣΥΝΗ, «τόσο λόγω ανε­πάρ­κειας rapid test όσο και λόγω της μη υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τάς τoυς. Καθώς το κόστος για τα πρό­σθε­τα αυτά τεστ δεν καλύ­φθη­κε από το κρά­τος, επι­βά­ρυ­νε αρχι­κά τους ίδιους τους συνο­δούς. Μετά από παρεμ­βά­σεις (της ΕΓΕΣΥΝΗ και του Σωμα­τεί­ου ΠΑΓΝΗ) για δωρε­άν τεστ των συνο­δών, η διοί­κη­ση της ΥΠΕ μετα­βί­βα­σε στα νοσο­κο­μεία την υπο­χρέ­ω­ση για την κάλυ­ψή τους». Σύμ­φω­να με από­φα­ση της διοί­κη­σης του ΠΑΓΝΗ, συνε­χί­ζει η ανα­κοί­νω­ση, «η ευθύ­νη της από­φα­σης για την ανά­γκη διε­ξα­γω­γής ή προ­σκό­μι­σης rapid test των συνο­δών μετα­φέρ­θη­κε στους διευ­θυ­ντές και τις προϊ­στά­με­νες των κλι­νι­κών (μετά από αξιο­λό­γη­ση ερω­τη­μα­το­λο­γί­ου) και η ευθύ­νη για τις δειγ­μα­το­λη­ψί­ες μετα­φέρ­θη­κε στο υπάρ­χον, ελλι­πές και εξα­ντλη­μέ­νο ιατρι­κό προ­σω­πι­κό. Μάλι­στα, οι οδη­γί­ες της διοί­κη­σης είναι οι δειγ­μα­το­λη­ψί­ες να γίνο­νται σε χώρους των κλι­νι­κών, γεγο­νός που δεν προ­λαμ­βά­νει τη διασπορά».

Στην προ­σπά­θεια περιο­ρι­σμού της εισό­δου επι­σκε­πτών μετά τη δια­σπο­ρά, «η διοί­κη­ση του ΠΑΓΝΗ έκλει­σε πριν λίγες μέρες όλες τις εισόδους/εξόδους στο νοσο­κο­μείο με λου­κέ­τα, ακό­μη και τις πόρ­τες ασφα­λεί­ας». Η από­φα­ση αυτή, τονί­ζει η Ενω­ση, «δημιουρ­γεί πρό­σθε­τα προ­βλή­μα­τα, λόγω του ενδε­χο­μέ­νου συνω­στι­σμού στην κεντρι­κή πόρ­τα του νοσο­κο­μεί­ου (από όπου πλέ­ον περ­νούν 1.800 περί­που εργα­ζό­με­νοι και εκα­το­ντά­δες ασθε­νείς), λόγω του κιν­δύ­νου εγκλω­βι­σμού σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς ή σει­σμού αλλά και λόγω της δυσχέ­ρειας στην είσο­δο ανα­πή­ρων και αιμοκαθαρόμενων».

«Οι “εκπτώ­σεις” αυτές στα μέτρα προ­στα­σί­ας είναι απο­τέ­λε­σμα της κρα­τι­κής πολι­τι­κής υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης της Υγεί­ας», κατα­λή­γει η ΕΓΕΣΥΝΗ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝ ΚΟΖΑΝΗΣ — ΚΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
«ΟΧΙ» στην ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας της μονα­δι­κής ψυχια­τρι­κής κλινικής

Να μην ανα­στα­λεί η λει­τουρ­γία της μονα­δι­κής ψυχια­τρι­κής κλι­νι­κής της Δ. Μακε­δο­νί­ας απαι­τεί σε ανα­κοί­νω­σή της η Επι­τρο­πή Αγώ­να Υγειο­νο­μι­κών ΓΝ Κοζά­νης και ΚΥ Σιά­τι­στας με αφορ­μή την από­φα­ση για το κλεί­σι­μο της ψυχια­τρι­κής κλι­νι­κής του «Μαμά­τσειου» Νοσο­κο­μεί­ου Κοζά­νης και τη μετα­τρο­πή της σε κλι­νι­κή Covid, προ­κει­μέ­νου να προ­στε­θούν ακό­μα 20 κλί­νες στο δυνα­μι­κό του νοσοκομείου.

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να απαι­τεί επί­σης την επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας χωρίς απο­ζη­μί­ω­ση και έντα­ξη των ιδιω­τών στο σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας, να μη μετα­τρα­πεί το «Μαμά­τσειο» σε κοβι­ντά­δι­κο, επι­δη­μιο­λο­γι­κή επι­τή­ρη­ση της περιο­χής με δωρε­άν μαζι­κά και επα­να­λαμ­βα­νό­με­να τεστ με επί­κε­ντρο τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς και επι­τά­χυν­ση των εμβο­λια­σμών με ασφα­λή εμβόλια.

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να ανα­δει­κνύ­ει το πρό­βλη­μα που θα προ­κύ­ψει με το κλεί­σι­μο της κλι­νι­κής, σημειώ­νο­ντας ότι η ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή του Νοσο­κο­μεί­ου Κοζά­νης καλύ­πτει τις ανά­γκες όλων των ασθε­νών με ψυχι­κό νόση­μα της Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, αφού «στα νοσο­κο­μεία των Γρε­βε­νών, Καστο­ριάς, Φλώ­ρι­νας και Πτο­λε­μα­ΐ­δας δεν υπάρ­χουν ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές. Επί­σης, καλύ­πτει τυχόν ανά­γκες που θα προ­κύ­ψουν σε στρα­τεύ­σι­μους όλων των στρα­το­πέ­δων των όμο­ρων νομών μιας και δεν υπάρ­χει κοντι­νό Στρα­τιω­τι­κό Νοσο­κο­μείο με ψυχί­α­τρο. Η κλι­νι­κή διεκ­πε­ραιώ­νει όλα όσα οφεί­λει μια ψυχια­τρι­κή κλι­νι­κή όπως λει­τουρ­γία εξω­τε­ρι­κών ιατρεί­ων, δια­συν­δε­τι­κή ψυχια­τρι­κή, ψυχο­θε­ρα­πεί­ες, εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα ειδι­κευο­μέ­νων ιατρών και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, νοση­λεία περι­στα­τι­κών με εισαγ­γε­λι­κή παραγ­γε­λία από τους εισαγ­γε­λείς των 4 νομών, χορή­γη­ση γνω­μα­τεύ­σε­ων — εξέ­τα­ση των πολι­τών όλης της Δ. Μακε­δο­νί­ας για κάθε χρή­ση, συντα­γο­γρά­φη­ση φαρ­μά­κων, διε­νέρ­γεια πραγ­μα­το­γνω­μο­συ­νών, προ­ε­τοι­μα­σία φακέ­λου για τα ΚΕΠΑ κ.ά.

Η κλι­νι­κή έχει και την ευθύ­νη της λει­τουρ­γί­ας μιας εξω­νο­σο­κο­μεια­κής δομής, του ξενώ­να βρα­χεί­ας νοση­λεί­ας «ΝΕΦΕΛΗ», ο οποί­ος φιλο­ξε­νεί μέχρι 10 άτο­μα και φυσι­κά είναι η κλι­νι­κή που δέχε­ται περι­στα­τι­κά και από τις δύο ιδιω­τι­κές ψυχια­τρι­κές κλι­νι­κές που λει­τουρ­γούν στην πόλη, μιας ακό­μα δομής στα Σέρ­βια Κοζά­νης, ενώ περι­θάλ­πει και τους πρό­σφυ­γες που φιλο­ξε­νού­νται σε δομές της Δ. Μακε­δο­νί­ας. Η κλι­νι­κή έχει δύνα­μη 20 κλι­νών και φυσι­κά εφη­με­ρεύ­ει ενερ­γά κάθε μέρα».

Η Επι­τρο­πή Αγώ­να τονί­ζει τέλος πως «ανύ­παρ­κτη είναι η πλη­ρο­φό­ρη­ση για το πού θα κατα­λή­ξουν οι ασθε­νείς που ήδη νοση­λεύ­ο­νται, κάποιοι εκ των οποί­ων με εισαγ­γε­λι­κή παραγ­γε­λία όπως και το πού θα απευ­θύ­νο­νται στο εξής οι ψυχι­κά πάσχο­ντες 4 νομών και 5 πόλε­ων της περιοχής».

Πηγή Ριζο­σπά­στης & εδώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο