Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη στις 18 Ιανουαρίου

Ένας μεγά­λων δια­στά­σε­ων αστε­ροει­δής, δια­μέ­τρου περί­που ενός χιλιο­μέ­τρου, πλη­σιά­ζει τη Γη, όμως αντί­θε­τα με την ται­νία «Μην κοι­τά­τε ψηλά» (Don’t Look Up) του Netflix, δεν θα πέσει στον πλα­νή­τη μας, αλλά θα περά­σει στις 18 Ιανουα­ρί­ου σε από­στα­ση ασφα­λεί­ας σχε­δόν δύο εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων, περί­που πεντα­πλά­σια από την από­στα­ση Γης-Σελή­νης — όχι πάντως και τόσο μεγά­λη για έναν αστε­ροει­δή αυτού του μεγέθους.

Ο μεγά­λος δια­στη­μι­κός βρά­χος με την ονο­μα­σία “7482 (1994 PC1)” κινεί­ται με ταχύ­τη­τα 70.415 χιλιο­μέ­τρων την ώρα και δεν θα ξανα­πλη­σιά­σει τόσο τη Γη στον αιώ­να αυτό, σύμ­φω­να με τους υπο­λο­γι­σμούς που έκα­ναν οι αστρο­νό­μοι της Αμε­ρι­κα­νι­κής Δια­στη­μι­κής Υπη­ρε­σί­ας (NASA). Είχε ανα­κα­λυ­φθεί το 1994 και δια­πι­στώ­θη­κε ότι συμπλη­ρώ­νει μια περι­φο­ρά γύρω από τον Ήλιο κάθε 572 μέρες. Το 1933 είχε πλη­σιά­σει περισ­σό­τε­ρο τη Γη, σε από­στα­ση 1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξανα­βρε­θεί τόσο κοντά έως το 2105, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της NASA και του Caltcech.

Ο αστε­ροει­δής ταξι­νο­μεί­ται από τη NASA ως δυνη­τι­κά επι­κίν­δυ­νος, χαρα­κτη­ρι­σμός που δίνε­ται σε κάθε αστε­ροει­δή δια­μέ­τρου άνω των 140 μέτρων, ο οποί­ος πλη­σιά­ζει σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 7,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων από την τρο­χιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Μια μεγα­λύ­τε­ρη κατη­γο­ρία είναι τα Κοντι­νά στη Γη Αντι­κεί­με­να (Near-Earth Objects-NEO), τα οποία πλη­σιά­ζουν σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 50 εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων από την τρο­χιά της Γης.

Μέχρι σήμε­ρα έχουν βρε­θεί περί­που 28.000 ΝΕΟ, ενώ γύρω στα 3.000 νέα ΝΕΟ ανα­κα­λύ­πτο­νται κάθε χρό­νο. Καθώς νέα ισχυ­ρό­τε­ρα τηλε­σκό­πια θα προ­στε­θούν τα επό­με­να χρό­νια, ο αριθ­μός των ΝΕΟ ανα­μέ­νε­ται να διευ­ρυν­θεί περαι­τέ­ρω. Τα αντι­κεί­με­να στον κατά­λο­γο των ΝΕΟ εκτι­μά­ται — με βάση υπο­λο­γι­σμούς της τρο­χιάς τους — ότι δεν συνι­στούν απει­λή για τον πλα­νή­τη μας μέσα στα επό­με­να 100 χρόνια.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο