Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλο τμήμα κινεζικού πυραύλου θα πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη — Σε επιφυλακή η Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης

Σε επι­φυ­λα­κή έχουν τεθεί πολ­λές χώρες της Ευρώ­πης, ανά­με­σά τους και η Ελλά­δα, λόγω της πιθα­νό­τη­τας συντρίμ­μια του κινε­ζι­κού πυραύ­λου «Long March 5B» που ανα­μέ­νε­ται να επι­στρέ­ψει ανε­ξέ­λεγ­κτα στη Γη, να περά­σουν από τον ενα­έ­ριο χώρο τους ή ακό­μη και να πέσουν στο έδα­φός τους.

Σύμ­φω­να με την Ευρω­παϊ­κή Υπη­ρε­σία Παρα­κο­λού­θη­σης του Δια­στή­μα­τος (EUSST), η επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νη τρο­χιά των συντριμ­μιών δεί­χνει ότι ο πύραυ­λος θα πετά­ξει πάνω από ορι­σμέ­να μέρη της Ευρώπης.

Με έγγρα­φό της η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας καλεί σε επι­φυ­λα­κή τις αρχές στις περιο­χές της Βόρειας Πελο­πον­νή­σου, του Ιονί­ου και της Δυτι­κής Ελλάδας.

Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, η Ισπα­νία τέθη­κε σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού. Ο ενα­έ­ριος χώρος πάνω από τα αερο­δρό­μια της Βαρ­κε­λώ­νης, της Ταρα­γό­νας, του Ρέους και της Ίμπι­ζα έκλει­σε προ­σω­ρι­νά σήμερα.

«Λόγω του κιν­δύ­νου που συν­δέ­ε­ται με το πέρα­σμα του δια­στη­μι­κού αντι­κει­μέ­νου CZ-5B μέσα από τον εθνι­κό ενα­έ­ριο χώρο της Ισπα­νί­ας, οι πτή­σεις έχουν απα­γο­ρευ­τεί εντε­λώς από τις 09:38 a.m. μέχρι τις 10:18 a.m. στην Κατα­λο­νία και άλλες περιο­χές», ανα­φέρ­θη­κε από τις αρχές μέσω Twitter, σύμ­φω­να με το Reuters.

Ο πύραυ­λος είναι αυτός που έθε­σε σε τρο­χιά το τρί­το και τελευ­ταίο τμή­μα του νέου κινε­ζι­κού δια­στη­μι­κού σταθ­μού «Τιαν­γκόνγκ» στις 31 Οκτώ­βρη. Όπως είχε συμ­βεί και με τις προη­γού­με­νες εκτο­ξεύ­σεις του ίδιου πυραύ­λου βαρέ­ος φορ­τί­ου, η δια­στη­μι­κή υπη­ρε­σία της Κίνας δεν πραγ­μα­το­ποί­η­σε ελεγ­χό­με­νη πτώ­ση του τμή­μα­τος που απέ­μει­νε από τον πύραυ­λο, αφό­του απο­δέ­σμευ­σε το φορ­τίο του.

Μολο­νό­τι ένα μεγά­λο μέρος του πυραύ­λου θα καεί από την ατμό­σφαι­ρα έως ότου φτά­σει στη Γη, ένα μέρος του τελι­κά ‑το 20% έως 40%- ανα­μέ­νε­ται να πέσει σε αυτήν, πιθα­νώς στη θάλασ­σα που καλύ­πτει το 70% του πλα­νή­τη μας. Εκτι­μά­ται ότι περί­που το 88% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού ζει στις περιο­χές πιθα­νής πτώ­σης, αλλά οι ειδι­κοί πάντως επι­σή­μα­ναν ότι οι πιθα­νό­τη­τες να χτυ­πη­θεί κάποιος από το τερά­στιο «σκου­πί­δι» είναι μόλις έξι στα 10 τρισεκατομμύρια.

Τον Ιού­λη φέτος ένα τμή­μα πυραύ­λου «Long March 5B» βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντρι­βεί στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό, τον Απρί­λη του 2021 είχε συμ­βεί κάτι παρό­μοιο στον ίδιο ωκε­α­νό, ενώ το 2020 τμή­μα­τα του πυραύ­λου είχαν πέσει στη δυτι­κή Αφρική.

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο