Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγαλώνουν οι επικίνδυνες συνέπειες από το σύστημα Υγείας της «μίας νόσου»

🆘  «Φρακάρουν» οι ΜΕΘ Covid στην Αττική

Το «φρα­κά­ρι­σμα» στα δημό­σια νοσο­κο­μεία της Αττι­κής και άλλων περιο­χών της χώρας, καθώς και οι συνε­χείς απο­κα­λυ­πτι­κές καταγ­γε­λί­ες υγειο­νο­μι­κών, σωμα­τεί­ων και ασθε­νών για τις επι­κίν­δυ­νες συνέ­πειες από τη νέα μετα­τρο­πή του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας σε σύστη­μα της «μίας νόσου», ξεσκε­πά­ζουν για μια ακό­μα φορά το απα­τη­λό κυβερ­νη­τι­κό αφή­γη­μα περί «ενι­σχυ­μέ­νου και θωρα­κι­σμέ­νου ΕΣΥ» και ανα­δει­κνύ­ουν την κρι­σι­μό­τη­τα των αιτη­μά­των που πρό­βα­λαν και με τη χτε­σι­νή τους απερ­γία οι υγειονομικοί.

Στην Αττι­κή, με τη νέα έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας, η πλη­ρό­τη­τα στις ΜΕΘ Covid φτά­νει στο 90%, και μάλι­στα παρά τα «βαφτί­σια» και τη μετα­τρο­πή σε ΜΕΘ Covid κλι­νών εντα­τι­κής θερα­πεί­ας που προ­ο­ρί­ζο­νται για άλλες σοβα­ρές ασθέ­νειες. Σε πολ­λά νοσο­κο­μεία του Λεκα­νο­πε­δί­ου έχουν γεμί­σει όλα τα κρε­βά­τια ΜΕΘ Covid, ενώ σε άλλες κλι­νι­κές εντεί­νε­ται το άθλιο και χρό­νιο φαι­νό­με­νο των ράν­τζων, καθώς συμ­πτύσ­σο­νται κλι­νι­κές προ­κει­μέ­νου να «εξοι­κο­νο­μη­θούν» κρε­βά­τια και προ­σω­πι­κό για τη νοση­λεία ασθε­νών με Covid.

Χαρακτηριστικές καταγγελίες μέσα από τα νοσοκομεία

Νέο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα απο­τε­λεί το Τζά­νειο Νοσοκομείο:
Τα 10 κρε­βά­τια της Μονά­δας Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας εν μία νυκτί βαφτί­στη­καν MEΘ Covid-19, χωρίς τον απαι­τού­με­νο εξο­πλι­σμό και το κατάλ­λη­λα εκπαι­δευ­μέ­νο προσωπικό.
Ο 3ος όρο­φος, όπου ήταν η Ουρο­λο­γι­κή κλι­νι­κή, καταρ­γή­θη­κε και νοση­λεύ­ει περι­στα­τι­κά Covid, με την κλι­νι­κή να συστε­γά­ζε­ται με την ΩΡΛ και δύο μόνο χει­ρουρ­γι­κές αίθου­σες να λει­τουρ­γούν για τις ανά­γκες όλων των κλινικών…

Αντί­στοι­χη είναι η κατά­στα­ση στην Πάτρα:
Στo Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο του Ρίου, μετά την Οφθαλ­μο­λο­γι­κή (26 κρε­βά­τια) και την ΩΡΛ (23 κρε­βά­τια) εκκε­νώ­θη­κε και η Παθο­λο­γι­κή κλι­νι­κή, ενώ τα χει­ρουρ­γεία έχουν μειω­θεί κατά 50% και έχουν συγ­χω­νευ­τεί.
Και τα 22 κρε­βά­τια της Γενι­κής ΜΕΘ έχουν μετα­τρα­πεί σε μονά­δα Covid 19, με τους ασθε­νείς που χρή­ζουν Γενι­κής ΜΕΘ να «καλύ­πτο­νται» από τα 6 κρε­βά­τια της υπο­μο­νά­δας στε­φα­νιαί­ων νοση­μά­των, τα οποία είναι μονί­μως κατειλημμένα.

Στην Κρή­τη, στο ΠΑΓΝΗ ήδη γίνο­νται «συζη­τή­σεις» για τη συρ­ρί­κνω­ση και της Παθο­λο­γι­κής κλι­νι­κής, για τις ανά­γκες νοση­λεί­ας Covid, όπως και για τη μετα­τρο­πή της Μονά­δας Εμφραγ­μά­των σε ΜΕΘ Covid. Ενώ από τον Νοέμ­βρη έχει συρ­ρι­κνω­θεί δρα­μα­τι­κά η λει­τουρ­γία της Παι­δο­χει­ρουρ­γι­κής (από τα 20 κρε­βά­τια λει­τουρ­γούν μόνο τα 9) και της Νεφρο­λο­γι­κής (το εξε­τα­στή­ριο των νεφρο­λό­γων είναι μέσα στην κλι­νι­κή Covid!). Στην Καρ­διο­λο­γι­κή, στη Νευ­ρο­χει­ρουρ­γι­κή και στην Παθο­λο­γι­κή κλι­νι­κή το τελευ­ταίο διά­στη­μα «αυξά­νε­ται η πλη­ρό­τη­τα αλλά και η βαρύ­τη­τα των περιστατικών».

Τις επι­πτώ­σεις της επι­λο­γής της κυβέρ­νη­σης να μετα­τρέ­ψει τα νοσο­κο­μεία σε μίας νόσου, αφή­νο­ντας χωρίς υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας χιλιά­δες ασθε­νείς άλλων παθή­σε­ων, ανα­δει­κνύ­ει και το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων του Νοσο­κο­μεί­ου ΑΧΕΠΑ.

Covid Παπανικολάου ΑΧΕΠΑ

Φωτο Reuters

Με ανα­κοί­νω­σή του σημειώ­νει ότι στο ΑΧΕΠΑ «κλι­νι­κές και μονά­δες που έκλει­σαν ή άλλα­ξαν χρή­ση για να αντι­με­τω­πι­στούν οι ανά­γκες που προ­έ­κυ­ψαν, συνε­χί­ζουν να είναι εκτός λει­τουρ­γί­ας ή να υπο­λει­τουρ­γούν, με τη δικαιο­λο­γία της ανα­μο­νής του τρί­του κύμα­τος της παν­δη­μί­ας».

Ρωτά χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Οι 800 και πλέ­ον ασθε­νείς που προ­σέρ­χο­νταν σε μία εφη­με­ρία του ΑΧΕΠΑ πού πάνε τώρα; Μέσα στην οικο­νο­μι­κή κρί­ση και στην ανερ­γία που μαστί­ζει τη χώρα, πού απευ­θύ­νο­νται οι πολί­τες για θερα­πεία και πρό­λη­ψη; Πού γρά­φουν έστω τα φάρ­μα­κά τους για τα χρό­νια νοσή­μα­τα; Από τη στιγ­μή που μόνο ως επεί­γον περι­στα­τι­κό έχει κάποιος πρό­σβα­ση στις εφη­με­ρί­ες, πού πάνε οι πολί­τες που δεν φέρ­νει το ΕΚΑΒ; Μήπως στρέ­φο­νται σε ιδιώ­τες για­τρούς και ιδιω­τι­κά θερα­πευ­τή­ρια; Αλή­θεια, αν κάποιος δεν έχει χρή­μα­τα, πού πρέ­πει να απευθυνθεί;».

Σε ό,τι αφο­ρά την πρό­σβα­ση στα εξω­τε­ρι­κά ιατρεία που μετα­τρά­πη­καν σε εμβο­λια­στι­κό κέντρο, το Σωμα­τείο σημειώ­νει πως τα ραντε­βού στο εμβο­λια­στι­κό κέντρο, που κλεί­νο­νται σε βάθος τρι­μή­νου, προ­ε­ξο­φλούν ότι δεν πρό­κει­ται να επι­στρέ­ψουν σε πλή­ρη λει­τουρ­γία σύντομα.

Επί­σης θέτει το ερώ­τη­μα: «Εως πότε οι εργα­ζό­με­νοι με την πρό­φα­ση της κρί­σης θα μετα­φέ­ρο­νται από κλι­νι­κή σε κλι­νι­κή και από μονά­δα σε μονά­δα, κου­βα­λώ­ντας εξο­πλι­σμό και υλι­κά; Εως πότε οι ασθε­νείς θα μετα­φέ­ρο­νται σαν βαλί­τσες από κλι­νι­κή σε κλι­νι­κή, από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο και τελι­κά σε ιδιω­τι­κά κέντρα;» - τα οποία μάλι­στα και στην παν­δη­μία επέ­λε­ξαν να χει­ρι­στούν το κερ­δο­φό­ρο κομ­μά­τι των νοση­λειών, αφή­νο­ντας τα περι­στα­τι­κά Covid στο ΕΣΥ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο