Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Η αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας

Όσο περισ­σό­τε­ροι είναι οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, τόσο αυξά­νει η πιθα­νό­τη­τα θανά­του ανά μέρα νοση­λεί­ας, επι­ση­μαί­νε­ται μετα­ξύ άλλων σε μελέ­τη του καθη­γη­τή Παθο­λο­γί­ας του ΕΚΠΑ Σωτή­ρη Τσιό­δρα και του επί­κου­ρου καθη­γη­τή Δημό­σιας Υγεί­ας στο Πανε­πι­στή­μιο Κύπρου Θεό­δω­ρου Λύτρα και η οποία δημο­σιεύ­θη­κε στο «Scandinavian Journal of Public Health».

Στοι­χεία της μελέ­της δημο­σί­ευ­σε και ο ίδιος ο Θ. Λύτρας στο Twitter. Οι επι­στή­μο­νες κατέ­γρα­ψαν τις νοση­λεί­ες ασθε­νών με κορο­νο­ϊό στις ΜΕΘ, αλλά και εκτός ΜΕΘ, στις περι­πτώ­σεις δια­σω­λη­νω­μέ­νων, από τον Σεπτέμ­βρη του 2020 μέχρι τον Μάη του 2021 και ανέ­λυ­σαν τις πιθα­νό­τη­τες έκβα­σης των ασθε­νών σε σχέ­ση με το φόρ­το του συστή­μα­τος Υγείας.

Σύμ­φω­να με τη μελέ­τη όσοι περισ­σό­τε­ροι είναι οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξά­νε­ται κλι­μα­κω­τά η πιθα­νό­τη­τα θανά­του ανά ημέ­ρα νοση­λεί­ας, καθώς βρή­καν πως υπάρ­χει αύξη­ση 25% για άνω των 400 ασθε­νών, έως +57% για άνω των 800 ασθε­νών. Όπως τονί­ζε­ται, η δια­σω­λή­νω­ση σε νοσο­κο­μείο εκτός Αττι­κής σχε­τι­ζό­ταν με αύξη­ση θνη­τό­τη­τας 35% έως 40%.

Σε tweet του ο Θ. Λύτρας σημειώ­νει πως «από τους 3.988 θανά­τους δια­σω­λη­νω­μέ­νων που ανα­λύ­θη­καν, 1.535 απο­δί­δο­νται αθροι­στι­κά στους 3 αυτούς παρά­γο­ντες. Δηλα­δή εκτι­μά­ται πως τόσοι θα γλί­τω­ναν αν όλοι νοση­λεύ­ο­νταν 1. με χαμη­λό φόρ­το στο ΕΣΥ (<200 δια­σω­λη­νω­μέ­νους), 2. σε νοσο­κο­μεία Αττι­κής και 3. εντός ΜΕΘ».

Επι­πλέ­ον στη μελέ­τη γίνε­ται λόγος για υγειο­νο­μι­κή ανι­σό­τη­τα μετα­ξύ Αττι­κής και υπό­λοι­πης Ελλάδας.

«Με άλλα λόγια, το αν θα επι­βιώ­σεις της δια­σω­λή­νω­σης φαί­νε­ται πως εξαρ­τά­ται από το πού ζεις και σε ποια περί­ο­δο (με τι φόρ­το στο ΕΣΥ) έτυ­χε να αρρω­στή­σεις», επι­ση­μαί­νει σε tweet του ο Θ. Λύτρας.

Πηγή: 902.gr

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο