Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Η αφαίρεση των αμυγδαλών δεν ωφελεί επτά στα οκτώ παιδιά που την κάνουν

Η αφαί­ρε­ση των αμυ­γδα­λών (αμυ­γδα­λε­κτο­μή) δεν ωφε­λεί επτά στα οκτώ παι­διά που την κάνουν, σύμ­φω­να με μια νέα μεγά­λη βρε­τα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή μελέτη.

Οι ερευ­νη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου του Μπέρ­μιγ­χαμ, με επι­κε­φα­λής τον καθη­γη­τή Δημό­σιας Υγεί­ας, Τομ Μάρ­σαλ, που έκα­ναν τη σχε­τι­κή δημο­σί­ευ­ση στο βρε­τα­νι­κό ιατρι­κό περιο­δι­κό “British Journal of General Practice”, ανέ­λυ­σαν ιατρι­κά αρχεία για περισ­σό­τε­ρα από 1,6 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά, από τα οποία τα 18.271 είχαν κάνει επέμ­βα­ση αφαί­ρε­σης αμυ­γδα­λών μετα­ξύ 2005–2016.

Η μελέ­τη κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι μόνο για τα 2.144 παι­διά (ποσο­στό 11,7%) η αμυ­γδα­λε­κτο­μή ήταν πραγ­μα­τι­κά δικαιο­λο­γη­μέ­νη και είχε κάποιο όφε­λος για τα παιδιά.

Κάθε χρό­νο, αρκε­τές χιλιά­δες παι­διά σε όλο τον κόσμο κάνουν αμυ­γδα­λε­κτο­μή, αλλά είναι απί­θα­νο τα περισ­σό­τε­ρα να έχουν κάποιο όφε­λος. Μάλι­στα, σύμ­φω­να με τους ερευ­νη­τές, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πολ­λά παι­διά που όντως μπο­ρεί να ωφε­λού­νταν, δεν κάνουν την επέμ­βα­ση. Η μελέ­τη εντό­πι­σε 15.764 παι­διά που είχαν επαρ­κή συμ­πτώ­μα­τα στο λαι­μό τους, τα οποία δικαιο­λο­γού­σαν την αφαί­ρε­ση των αμυ­γδα­λών τους, όμως μόνο το 14% την είχαν κάνει.

Για να υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να ωφε­λη­θεί ένα παι­δί από την αμυ­γδα­λε­κτο­μή, πρέ­πει να υπο­φέ­ρει από του­λά­χι­στον επτά δια­γνω­σμέ­να περι­στα­τι­κά πονό­λαι­μου μέσα σε ένα χρό­νο ή από του­λά­χι­στον πέντε τέτοια περι­στα­τι­κά ετη­σί­ως επί δύο συνε­χό­με­να χρό­νια ή από τρία περι­στα­τι­κά πονό­λαι­μου ετη­σί­ως για τρία δια­δο­χι­κά χρό­νια. Η μελέ­τη έδει­ξε ότι η μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα των παι­διών που κάνουν αφαί­ρε­ση αμυ­γδα­λών, δεν πλη­ρούν τα παρα­πά­νω κριτήρια.

«Τα παι­διά που έχουν λιγό­τε­ρους πονό­λαι­μους, δεν ωφε­λού­νται συνή­θως από την αφαί­ρε­ση των αμυ­γδα­λών, επει­δή ούτως ή άλλως οι πονό­λαι­μοι τεί­νουν να εξα­φα­νι­στούν μόνοι τους. Τα περισ­σό­τε­ρα παι­διά δεν έχουν τόσο σοβα­ρά συμ­πτώ­μα­τα που να δικαιο­λο­γεί­ται η αμυ­γδα­λε­κτο­μή. Μάλι­στα μπο­ρεί μάλ­λον να βλα­φτούν παρά να ωφε­λη­θούν από την επέμ­βα­ση» δήλω­σε ο Μάρσαλ.

Η μελέ­τη ΕΔΩ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο