Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελέτη: Λιγότερο σοβαρές αλλά όχι πάντα ακίνδυνες είναι οι λοιμώξεις Covid-19 στους εμβολιασμένους

Οι λοι­μώ­ξεις Covid-19 που συμ­βαί­νουν σε πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νους ανθρώ­πους είναι γενι­κά λιγό­τε­ρο σοβα­ρές σε σχέ­ση με εκεί­νες των ανεμ­βο­λί­α­στων, όχι όμως και πάντα ακίν­δυ­νες, καθώς μερι­κές φορές μπο­ρεί να αυξή­σουν τον κίν­δυ­νο μετέ­πει­τα προ­βλη­μά­των υγεί­ας ή και θανά­του. Αυτό είναι το συμπέ­ρα­σμα μιας νέας αμε­ρι­κα­νι­κής επι­στη­μο­νι­κής μελέτης.

Οι ερευ­νη­τές, οι οποί­οι έκα­ναν τη σχε­τι­κή προ­δη­μο­σί­ευ­ση στο «Research Square», σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters, ανέ­λυ­σαν δεδο­μέ­να για 16.035 λοι­μώ­ξεις σε εμβο­λια­σμέ­νους, 48.536 σε ανεμ­βο­λί­α­στους και σχε­δόν 3,6 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα που δεν είχαν μολυν­θεί από τον κορονοϊό.

Δια­πι­στώ­θη­κε ότι, έξι μήνες μετά την λοί­μω­ξη, οι εμβο­λια­σμέ­νοι άνθρω­ποι που προ­σε­βλή­θη­σαν από λοί­μω­ξη, είχαν λιγό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και μικρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα θανά­του σε σχέ­ση με τους ανεμ­βο­λί­α­στους ασθε­νείς με Covid-19. Όμως, συγκρι­τι­κά με όσους δεν είχαν ποτέ αρρω­στή­σει λόγω κορο­νοϊ­ού ή όσους είχαν αρρω­στή­σει με επο­χι­κή γρί­πη, οι εμβο­λια­σμέ­νοι που είχαν περά­σει Covid-19, είχαν 53% μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο θανά­του και 59% μεγα­λύ­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα του­λά­χι­στον μιας ιατρι­κής πάθη­σης, ιδί­ως στους πνεύ­μο­νες, αλλά και άλλα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας τους επό­με­νους μήνες (καρ­διαγ­γεια­κές δια­τα­ρα­χές, πήξης του αίμα­τος, γαστρε­ντε­ρι­κές, νεφρι­κές, ψυχι­κές, νευ­ρο­λο­γι­κές, μετα­βο­λι­κές, μυο­σκε­λε­τι­κές, κόπω­ση κ.ά.).

Οι ερευ­νη­τές επε­σή­μα­ναν ότι «οι εμβο­λια­σμέ­νοι άνθρω­ποι που δεν νοση­λεύ­θη­καν στη διάρ­κεια των πρώ­των 30 ημε­ρών μετά τη διά­γνω­ση με Covid-19, παρου­σιά­ζουν μια μικρή αλλά όχι ασή­μα­ντη αύξη­ση του κιν­δύ­νου θανά­του και προ­βλη­μά­των υγεί­ας μετά την πάρο­δο της οξεί­ας φάσης της λοί­μω­ξης. Οι κίν­δυ­νοι είναι περαι­τέ­ρω αυξη­μέ­νοι στους εμβο­λια­σμέ­νους ανθρώ­πους που νοση­λεύ­θη­καν στη διάρ­κεια της οξεί­ας φάσης της νόσου».

Ακό­μη και όταν οι λοι­μώ­ξεις Covid-19 σε εμβο­λια­σμέ­νους δεν απαι­τούν νοση­λεία, οι αυξη­μέ­νοι στη συνέ­χεια κίν­δυ­νοι για μακρό­χρο­να προ­βλή­μα­τα υγεί­ας ή και θάνα­το «δεν είναι αμε­λη­τέ­οι», σύμ­φω­να με τους ερευ­νη­τές, οι οποί­οι δεν απο­κλεί­ουν ότι «το συνο­λι­κό βάρος από άπο­ψη θανά­των και παθή­σε­ων μετά από breakthrough λοι­μώ­ξεις Covid-19 πιθα­νώς θα είναι σημαντικό».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο