Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μελανσόν: «Ο Τσίπρας είναι από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής»

Μόλις τέσ­σε­ρα χρό­νια πριν ήταν πολι­τι­κοί φίλοι και σύμ­μα­χοι. Μιλού­σαν από κοι­νού για την… «άλλη Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση», για μια «Ευρώ­πη χωρίς νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη λιτό­τη­τα», για την ανά­γκη να ανα­δει­χθούν αρι­στε­ρές κυβερ­νή­σεις στις χώρες της γηραί­ας ηπεί­ρου, πάντα βέβαια στο πλαί­σιο της καπι­τα­λι­στι­κής ανάπτυξης. 

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας και ο ηγέ­της του γαλ­λι­κού «κόμ­μα­τος της Αρι­στε­ράς» (Parti de Gauche) Ζαν Λικ Μελαν­σόν δεν έχα­ναν ευκαι­ρία να φωτο­γρα­φη­θούν στα ΜΜΕ, κάνο­ντας στα ΜΜΕ δηλώ­σεις αλλη­λο­ϋ­πο­στή­ρι­ξης και αλληλεκτίμησης. 

melanchon Tsipras

Μελανσόν και Αλέξης Τσίπρας σε... παλιές καλές εποχές.

Μελαν­σόν και Αλέ­ξης Τσί­πρας σε… παλιές καλές εποχές.

Τα χρό­νια πέρα­σαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέ­λα­βε την κυβέρ­νη­ση και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας έγι­νε πρω­θυ­πουρ­γός, υπο­γρά­φο­ντας νέα μνη­μό­νια, νέους αντι­λαϊ­κούς-αντερ­γα­τι­κούς νόμους και βγά­ζο­ντας για λογα­ρια­σμό του κεφα­λαί­ου όλη τη «βρώ­μι­κη δου­λειά», λαμ­βά­νο­ντας γι’ αυτό τα εύση­μα από τους δανει­στές. Μη θέλο­ντας να ταυ­τι­στεί με τον έλλη­να πρω­θυ­πουρ­γό (που τα προη­γού­με­να χρό­νια εκθεί­α­ζε), ο πονη­ρός σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Μελαν­σόν έγι­νε πλέ­ον σφο­δρός επι­κρι­τής του. 

Έφτα­σε σήμε­ρα να τον απο­κα­λεί ως «μια από τις πιο ελλει­νές φιγού­ρες της ευρω­παϊ­κής πολι­τι­κής». Αυτά ήταν τα λόγια του Μελαν­σόν σε τηλε­ο­πτι­κή του συνέ­ντευ­ξη στο γαλ­λι­κό δίκτυο BFM TV. 

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ερω­τη­θείς για τον Αλέ­ξη Τσί­πρα, ο ηγέ­της του κόμ­μα­τος της Αρι­στε­ράς είπε: «Ο Τσί­πρας εξε­λέ­γη, υπο­σχό­με­νος ένα αρι­στε­ρό ριζο­σπα­στι­κό πρό­γραμ­μα και όταν του παρου­σί­α­σαν ένα απα­ρά­δε­κτο μνη­μό­νιο το έθε­σε σε δημο­ψή­φι­σμα, χωρίς να απο­δε­χθεί τελι­κά τη βού­λη­ση του λαού του. Πρό­δω­σε το λόγο του»

Το νέο αυτό επει­σό­διο στον… εμφύ­λιο μετα­ξύ των «αρι­στε­ρών» δυνά­με­ων σε Γαλ­λία και Ελλά­δα, έρχε­ται να προ­στε­θεί σε εκεί­νο του περα­σμέ­νου Φεβρουα­ρί­ου, όταν ο Μελαν­σόν είχε ζητή­σει την απο­πο­μπή του ΣΥΡΙΖΑ από το Κόμ­μα της Ευρω­παϊ­κής Αρι­στε­ράς (ΚΕΑ) στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο με την αιτιο­λο­γία ότι προ­ω­θεί τη «τη λογι­κή της λιτότητας». 

Μελαν­σόν ενα­ντί­ον ΣΥΡΙΖΑ: «Εμφύ­λιος» στην ευρω­παϊ­κή σοσιαλδημοκρατία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο