Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεξικό: Κατασβέστηκε πυρκαγιά στην επιφάνεια του ωκεανού (ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρ­κα­γιά στην επι­φά­νεια του ωκε­α­νού, δυτι­κά της χερ­σο­νή­σου Γιου­κα­τάν του Μεξι­κού, κατα­σβέ­στη­κε νωρίς την Παρα­σκευή, ανα­κοί­νω­σε η κρα­τι­κή πετρε­λαϊ­κή εται­ρεία Pemex, τονί­ζο­ντας πως διαρ­ροή αερί­ου σε υπο­βρύ­χιο αγω­γό προ­κά­λε­σε την πυρ­κα­γιά, η οποία κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο που έγι­ναν viral στο διαδίκτυο.

 

Μεγά­λες πορ­το­κα­λί φλό­γες που ξεπη­δούν από το νερό μοιά­ζο­ντας με λιω­μέ­νη λάβα ονο­μα­τί­στη­καν ως ένα «πύρι­νο μάτι» από χρή­στες σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης λόγω του κυκλι­κού σχή­μα­τος της φλό­γας, που μαι­νό­ταν σε μικρή από­στα­ση από μια πλατ­φόρ­μα άντλη­σης πετρε­λαί­ου της Pemex.

Η πυρ­κα­γιά χρειά­στη­κε περισ­σό­τε­ρες από πέντε ώρες για να κατα­σβε­στεί πλή­ρως, σύμ­φω­να με την πετρε­λαϊ­κή εταιρεία.

Η πυρ­κα­γιά ξεκί­νη­σε μέσα σε υπο­βρύ­χιο αγω­γό που συν­δέ­ε­ται με μια πλατ­φόρ­μα στο κοί­τα­σμα Κου Μαλουμπ Ζάαπ, το πιο σημα­ντι­κό της Pemex, ανέ­φε­ραν τέσ­σε­ρις πηγές στο Reuters.

Το Κου Μαλουμπ Ζάαπ βρί­σκε­ται ακρι­βώς πάνω από τη νότια άκρη του Κόλ­που του Μεξικού.

Η Pemex τόνι­σε ότι δεν ανα­φέρ­θη­καν τραυ­μα­τι­σμοί και πως η παρα­γω­γή δεν επη­ρε­ά­στη­κε μετά το ξέσπα­σμα της πυρ­κα­γιάς περί­που στις 5:15 τα ξημε­ρώ­μα­τα, τοπι­κή ώρα. Η πυρ­κα­γιά είχε κατα­σβε­στεί πλή­ρως μέχρι τις 10:30 το πρωί.

Η Pemex, που έχει μακρό ιστο­ρι­κό μεγά­λων βιο­μη­χα­νι­κών ατυ­χη­μά­των σε εγκα­τα­στά­σεις της, πρό­σθε­σε ότι έκλει­σε τις βαλ­βί­δες του αγω­γού δια­μέ­τρου 12 ιντσών.

Ο Άνχελ Καρι­σά­λες, επι­κε­φα­λής της μεξι­κα­νι­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής για την πετρε­λαϊ­κή ασφά­λεια ASEA, επι­σή­μα­νε στο Twitter ότι το συμ­βάν «δεν προ­κά­λε­σε καμία διαρ­ροή». Δεν εξή­γη­σε τι φλε­γό­ταν στην επι­φά­νεια του νερού.

Από το Κου Μαλουμπ Ζάαπ παρά­γε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη ποσό­τη­τα αργού πετρε­λαί­ου της Pemex, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας πάνω από το 40% της ημε­ρή­σιας παρα­γω­γής σχε­δόν 1,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων βαρελιών.

«Η στρο­βι­λο­μη­χα­νή των ενερ­γών εγκα­τα­στά­σε­ων παρα­γω­γής του Κου Μαλουμπ Ζάαπ επη­ρε­ά­στη­κε από ηλε­κτρι­κή καται­γί­δα και ισχυ­ρές βρο­χο­πτώ­σεις», υπο­γραμ­μί­ζε­ται σε γρα­πτή ανα­φο­ρά της Pemex για το περι­στα­τι­κό, που κοι­νο­ποί­η­σε μια πηγή στο Reuters.

Εργα­ζό­με­νοι της εται­ρεί­ας χρη­σι­μο­ποί­η­σαν άζω­το για να θέσουν υπό έλεγ­χο την πυρ­κα­γιά, προ­στί­θε­ται στη γρα­πτή αναφορά.

Η εται­ρεία πρό­σθε­σε ότι θα διε­ρευ­νή­σει τα αίτια πρό­κλη­σης της πυρκαγιάς.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο