Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεξικό: Οι 5.000 μετανάστες του καραβανιού ξεκίνησαν εκ νέου την πορεία τους προς τις ΗΠΑ

Οι περί­που 5000 μετα­νά­στες του «καρα­βα­νιού» ανα­χώ­ρη­σαν από την πόλη του Μεξι­κού σήμε­ρα το πρωί ξεκι­νώ­ντας εκ νέου την πορεία τους πεζή προς τις ΗΠΑ, παρά την κού­ρα­ση και τις ασθένειες.

Οι μετα­νά­στες επι­βι­βά­στη­καν σε πέντε συρ­μούς του μετρό, που δια­τέ­θη­καν ειδι­κά για εκεί­νους, 1000 σε καθέ­να εξ αυτών, υπό την παρου­σία 1000 αστυ­νο­μι­κών, έγι­νε γνω­στό από τη διεύ­θυν­ση του μετρό της μεξι­κα­νι­κής πρωτεύουσας.

mexico1

Οι μετα­νά­στες οδη­γή­θη­καν έως τα σύνο­ρα της πολι­τεί­ας του Μεξι­κού, απ’ όπου θα συνε­χί­ζουν το ταξί­δι τους με τα πόδια έως το Κερε­τά­ρο, στο κέντρο της χώρας.

Ήδη από χθες, μια ομά­δα περί­που 1300 μετα­να­στών έφυ­γε από την πρωτεύουσα.

Το βρά­δυ της Πέμ­πτης, αφού ζήτη­σαν ματαί­ως από την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες (UNHCR) να θέσει στη διά­θε­σή τους 150 λεω­φο­ρεία, οι μετα­νά­στες συμ­φώ­νη­σαν να συνε­χί­σουν την πορεία τους. Στη συνέ­λευ­σή τους πάντως, ήταν εμφα­νές ότι δια­φω­νούν για τη στρα­τη­γι­κή που θα πρέ­πει να ακολουθήσουν.

Το καρα­βά­νι ξεκί­νη­σε την 13η Οκτω­βρί­ου από την πόλη Σαν Πέδρο Σού­λα στην Ονδού­ρα και έχει δια­σχί­σει 1500 χλμ.

Σήμε­ρα το πρωί, οι μετα­νά­στες ανα­χώ­ρη­σαν από τον καταυ­λι­σμό όπου πέρα­σαν 6 νύχτες, σε ένα αθλη­τι­κό κέντρο στα ανα­το­λι­κά της μεξι­κα­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας, προ­τού κατα­κλύ­σουν το μετρό, το οποίο άνοι­ξε τις πόρ­τες του μία ώρα νωρί­τε­ρα από το σύνη­θες, προ­κει­μέ­νου να επι­βι­βα­στούν οι μετανάστες.

Ορι­σμέ­νοι κρα­τού­σαν στην αγκα­λιά τους μωρά, άλλοι έσπρω­χναν καρο­τσά­κια, ενώ παι­διά κυκλο­φο­ρού­σαν με τις πιτζάμες.

 

 

mexico2

«Έχου­με κρυώ­σει, καθώς ανα­γκα­στή­κα­με να κοι­μη­θού­με έξω, τώρα είμα­στε άρρω­στοι. Τα παι­διά έχουν ψεί­ρες, δεν υπάρ­χει ποτέ αρκε­τό νερό για να μπο­ρέ­σου­με να τα πλύ­νου­με» περιέ­γρα­ψε η Αντα­μά­ρι Κορέα, μια γυναί­κα από τη Γουα­τε­μά­λα, η οποία ταξι­δεύ­ει με την αδελ­φή της και τα ανί­ψια της.

mexico3

«Αρρω­στή­σα­με από όλες αυτές τις αλλα­γές της θερ­μο­κρα­σί­ας, όμως είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να πάμε έως τα σύνο­ρα (με τις ΗΠΑ) και να τα περά­σου­με» δια­βε­βαί­ω­σε ο Ουίλ­σον Αλε­χά­ντερ Μεχιά, ένας 27χρονος εργά­της από την Ονδού­ρα που ταξι­δεύ­ει μόνος.

mexico5

 

mexico9

mexico10 mexico11 mexico12

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο