Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεξικό: Όργιο βίας από τα καρτέλ ναρκωτικών — 11 νεκροί στην Σιουδάδ Χουάρες

Έντε­κα άνθρω­ποι ‑ανά­με­σά τους ραδιο­φω­νι­κός παρου­σια­στής- σκο­τώ­θη­καν προ­χθές Πέμ­πτη στη Σιου­δάδ Χουά­ρες, πάνω στα σύνο­ρα του Μεξι­κού με τις ΗΠΑ, σε σει­ρά βίαιων επει­σο­δί­ων που συν­δέ­ο­νταν με τα καρ­τέλ των ναρ­κω­τι­κών, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των που δημο­σιο­ποί­η­σαν οι αρχές την Παρασκευή.

Δύο άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια εξέ­γερ­σης μέσα σε φυλα­κή του αστι­κού κέντρου 1,5 εκατ. κατοί­κων στην όχθη του Ρίο Μπρά­βο, είπε στον Τύπο ο υφυ­πουρ­γός Ασφά­λειας, ο Ρικάρ­δο Μεχία.

Άλλοι περί­που είκο­σι άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­στη­καν στα επει­σό­δια στη φυλα­κή ανά­με­σα σε μέλη δύο αντί­πα­λων καρ­τέλ, διευ­κρί­νι­σαν μεξι­κα­νι­κά ΜΜΕ. Στις συγκρού­σεις ενε­πλά­κη­σαν μέλη του καρ­τέλ Σινα­λόα του πρώ­ην βαρό­νου των ναρ­κω­τι­κών Χοα­κίν «Τσά­πο» Γκου­σμάν, ο οποί­ος εκτί­ει το τρέ­χον διά­στη­μα την ποι­νή ισό­βιας κάθειρ­ξης που του επι­βλή­θη­κε στις ΗΠΑ, και μέλη της συμ­μο­ρί­ας «Λος Μεσί­κλες». Ο λόγος που ξέσπα­σαν τα επει­σό­δια δεν διευκρινίστηκε.

Κατό­πιν, «αθώ­οι πολί­τες υπέ­στη­σαν επί­θε­ση εν είδει αντι­ποί­νων» από μέλη της μιας από τις συμ­μο­ρί­ες, ανέ­φε­ρε ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της πρό­ε­δρος της χώρας Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπραδόρ.

Δύο γυναί­κες σκο­τώ­θη­καν σε επί­θε­ση ενα­ντί­ον εμπο­ρι­κού κατα­στή­μα­τος, η μια από τις οποί­ες είχε πάει να ζητή­σει δου­λειά, ενώ ακό­μη ένας άνθρω­πος τραυ­μα­τί­στη­κε. Το κατά­στη­μα και άλλα δύο κτί­ρια πυρπολήθηκαν.

Αργό­τε­ρα, ένο­πλοι σκό­τω­σαν τέσ­σε­ρις εργα­ζό­με­νους σε τοπι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό, ανά­με­σά τους παρου­σια­στή, καθώς συμ­με­τεί­χαν σε δια­φη­μι­στι­κή εκδή­λω­ση μπρο­στά σε πιτσαρία.

Άλλοι τρεις άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν, ανα­κοί­νω­σε ο κ. Μεχία, χωρίς να δώσει περισ­σό­τε­ρες λεπτο­μέ­ρειες. Σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό, έξι φερό­με­νοι ως κακο­ποιοί συνελήφθησαν.

«Λυπά­μαι βαθιά για την απώ­λεια ανθρω­πί­νων ζωών σε αυτά τα φρι­κτά επει­σό­δια στη Σιου­δάδ Χουά­ρες», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter η Μάρου Κάμπος, η κυβερ­νή­τρια στην πολι­τεία Τσιουά­ουα, προ­σθέ­το­ντας ότι οι πολι­τεια­κές και οι ομο­σπον­δια­κές αρχές διε­ξή­γα­γαν ευρεί­ας κλί­μα­κας αστυ­νο­μι­κή επιχείρηση.

Ορι­σμέ­νες συνοι­κί­ες της Σιου­δάδ Χουά­ρες παρέ­με­ναν έρη­μες προ­χθές Πέμ­πτη, μετά το όργιο της βίας. Πανε­πι­στή­μια ακύ­ρω­σαν τις παρα­δό­σεις χθες. Φορείς εκπρο­σώ­πη­σης επι­χει­ρή­σε­ων ζήτη­σαν από την κυβέρ­νη­ση να λάβει σθε­να­ρά μέτρα ενα­ντί­ον του οργα­νω­μέ­νου εγκλήματος.

Τα επει­σό­δια στη Χουά­ρες σημειώ­θη­καν δύο ημέ­ρες έπει­τα από ξεσπά­σμα­τα της βίας στις πολι­τεί­ες Χαλί­σκο (δυτι­κά) και Γουα­να­χουά­το (κεντρι­κά), απο­δι­δό­με­να από τις αρχές στο Καρ­τέλ Νέα Γενιά του Χαλί­σκο (ΚΝΓΧ), μια από τις ισχυ­ρό­τε­ρες συμ­μο­ρί­ες στη χώρα. Ταξί, λεω­φο­ρεία και κάπου 20 κατα­στή­μα­τα πυρ­πο­λή­θη­καν, σύμ­φω­να με τον πρόεδρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο