Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μερική έκλειψη Ηλίου στις 25 Οκτωβρίου ορατή και στην Ελλάδα

Μια μερι­κή έκλει­ψη Ηλί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τρί­τη 25 Οκτω­βρί­ου και θα είναι ορα­τή στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, στην Αφρι­κή, στην Ασία και στην Ευρώ­πη, μετα­ξύ άλλων και στη χώρα μας, ξεκι­νώ­ντας λίγο μετά το μεση­μέ­ρι. Η επό­με­νη ηλια­κή έκλει­ψη που θα είναι ορα­τή από τη χώρα μας, θα είναι το 2027.

Η μέγι­στη φάση της έκλει­ψης θα παρα­τη­ρη­θεί στην Κεντρι­κή Ρωσία και στη Δυτι­κή Σιβη­ρία, όπου η Σελή­νη θα καλύ­ψει περί­που το 85% του ηλια­κού δίσκου. Στην κεντρι­κή Ελλά­δα και στην Αθή­να η διάρ­κεια της έκλει­ψης θα είναι περί­που 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχί­σει στις 12:36 μ.μ., η μέγι­στη κάλυ­ψη του ηλια­κού δίσκου (σχε­δόν 38%, ποσο­στό που θα αγγί­ξει το 46% στα βορειο­α­να­το­λι­κά σύνο­ρα της χώρας) θα συμ­βεί στις 13:43 και το φαι­νό­με­νο θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 14:51. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη η μερι­κή έκλει­ψη θα αρχί­σει στις 12:30, θα κορυ­φω­θεί στις 13:38 και θα τελειώ­σει στις 14:46.

Μερι­κή έκλει­ψη συμ­βαί­νει όταν η Σελή­νη παρεμ­βάλ­λε­ται μετα­ξύ Γης και Ήλιου, καλύ­πτο­ντας ένα μόνο μέρος του άστρου μας. Ακό­μη και σε αυτή την περί­πτω­ση, η έκλει­ψη δεν μπο­ρεί να παρα­τη­ρη­θεί με ασφά­λεια άμε­σα με γυμνά μάτια (υπάρ­χει κίν­δυ­νος σοβα­ρής βλά­βης), αλλά μέσα από κιά­λια ή τηλε­σκό­πιο με ειδι­κό ηλια­κό φίλτρο.

Θα ακο­λου­θή­σει στις 7 Νοεμ­βρί­ου μια ολι­κή σελη­νια­κή έκλει­ψη, η οποία και θα είναι η τελευ­ταία γενι­κά έκλει­ψη του 2022. Το 2023 θα υπάρ­ξουν τέσ­σε­ρις εκλεί­ψεις: μία ολι­κή ηλια­κή στις 20 Απρι­λί­ου, μία σελη­νια­κή στις 5–6 Μαΐ­ου, μία δακτυ­λιοει­δής ηλια­κή στις 14 Οκτω­βρί­ου και μία μερι­κή σελη­νια­κή στις 28–29 Οκτωβρίου.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο