Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μερική αναδίπλωση Τραμπ στα περί αναβολής των εκλογών

Μερι­κές ώρες αφό­του άφη­σε να εννοη­θεί ότι ίσως επι­διώ­ξει ανα­βο­λή των εκλο­γών του Νοεμ­βρί­ου, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ δια­βε­βαί­ω­σε χθες ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο, όμως ανη­συ­χεί για τα προ­βλή­μα­τα που κατ’ αυτόν θα προ­κα­λέ­σουν τα εκα­τομ­μύ­ρια των ψήφων οι οποί­ες θα στα­λούν ταχυδρομικά.

«Θέλω να γίνουν εκλο­γές και να έχου­με απο­τέ­λε­σμα, πολύ, πολύ περισ­σό­τε­ρο από εσάς», πέτα­ξε ο Τραμπ στους δημο­σιο­γρά­φους κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στον Λευ­κό Οίκο. «Δεν θέλω ανα­βο­λή. Θέλω να γίνουν εκλο­γές. Όμως δεν θέλω να ανα­γκα­στού­με να περι­μέ­νου­με τρεις μήνες και μετά να μάθου­με ότι λεί­πουν ψηφο­δέλ­τια και ότι οι εκλο­γές δεν σημαί­νουν τίποτα».

Ο Τραμπ επι­κα­λέ­στη­κε δημο­σιεύ­μα­τα στον Τύπο, χωρίς να γίνει πιο συγκε­κρι­μέ­νος, για τα προ­βλή­μα­τα που θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει η καθυ­στε­ρη­μέ­νη έλευ­ση επι­στο­λι­κών ψήφων και υπο­στή­ρι­ξε πως θα χρειά­ζο­νταν εβδο­μά­δες, μήνες, αν όχι «χρό­νια», για να ξεδια­λύ­νει η κατά­στα­ση. «Θέλω να δω αλλα­γή της ημε­ρο­μη­νί­ας (των εκλο­γών); Όχι. Αλλά δεν θέλω να έχου­με νοθευ­μέ­νες εκλο­γές», επέ­μει­νε.

Αυτό που φάνη­κε να ειση­γεί­ται νωρί­τε­ρα χθες μέσω Twitter ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου απο­κρού­στη­κε αμέ­σως από στε­λέ­χη της αντι­πο­λί­τευ­σης, των Δημο­κρα­τι­κών, αλλά και του κυβερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, των Ρεπουμπλικάνων.

Το tweet «βόμ­βα» του Τραμπ ήρθε λίγο μετά την ανα­κοί­νω­ση για τη μεγα­λύ­τε­ρη πτώ­ση τρι­μή­νου του ΑΕΠ στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες από την επο­χή της Μεγά­λης Ύφε­σης, ενώ αμέ­σως μετά την ανάρ­τη­σή του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου κατα­γρά­φη­κε πτώ­ση στη Γουόλ Στριτ.

Με τις δημο­σκο­πή­σεις να δίνουν προ­βά­δι­σμα στον πολι­τι­κό του αντί­πα­λο, Τζο Μπάι­ντεν, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έχει αμφι­σβη­τή­σει και στο παρελ­θόν τη δια­δι­κα­σία της επι­στο­λι­κής ψήφου, η οποία θεω­ρεί­ται κρί­σι­μης σημα­σί­ας εν μέσω πανδημίας.

Οι νεκροί από την COVID-19 ξεπέ­ρα­σαν τις 150.000 ενώ σύμ­φω­να με το Reuters ένας Αμε­ρι­κα­νός πεθαί­νει κάθε λεπτό από κορoνοϊό.

Έντο­νη ήταν η αντί­δρα­ση βου­λευ­τών των Δημο­κρα­τι­κών, οι οποί­οι τονί­ζουν ότι με βάση το Σύνταγ­μα, μόνο το Κογκρέ­σο έχει τη δικαιο­δο­σία να απο­φα­σί­ζει για την ανα­βο­λή των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο