Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσόγειος: Ογδόντα τρεις διασωθέντες και τρεις νεκροί από βύθιση φουσκωτής λέμβου (ΦΩΤΟ)

Ογδό­ντα τρεις μετα­νά­στες δια­σώ­θη­καν και τρεις γυναί­κες έχα­σαν τη ζωή τους από τη βύθι­ση φου­σκω­τής λέμ­βου, βόρεια των λιβυ­κών ακτών.

prosfuges1

Στις επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης πήραν μέρος μονά­δες των μη κυβερ­νη­τι­κών οργα­νώ­σε­ων Aquarius και Sos Mediteranèe, μέλη των οποί­ων διη­γή­θη­καν πως όταν έφτα­σαν στο σημείο του ναυα­γί­ου, μέρος των μετα­να­στών που είχαν πέσει στην θάλασ­σα, είχαν ήδη χάσει τις αισθή­σεις τους. Γυναί­κες και παι­διά σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση μετα­φέρ­θη­καν με ελι­κό­πτε­ρα στο νοσο­κο­μείο του Σφαξ, στην Τυνη­σία. Ένα παι­δί τεσ­σά­ρων ετών δεν μπό­ρε­σε να σωθεί, παρά τις άμε­σες προ­σπά­θειες των γιατρών.

prosfuges2

Σύμ­φω­να με μέλη της ΜΚΟ Aquarius, η λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή δεν τους επέ­τρε­ψε να προ­σεγ­γί­σουν ένα άλλο πλε­ού­με­νο γεμά­το μετα­νά­στες, το οποίο κιν­δύ­νευε να βυθι­στεί. Οι δια­σω­θέ­ντες, σε μαρ­τυ­ρί­ες τους, ανα­φέ­ρουν ότι από τη βύθι­ση της φου­σκω­τής λέμ­βου αγνο­ού­νται περί­που είκο­σι μετανάστες.

prosfuges3

«Τρα­γι­κή μέρα στη Μεσό­γειο. Το Aquarius (σ.σ. το πλοίο που έχει ναυ­λώ­σει η οργά­νω­ση SOS Μεσό­γειος) κινη­το­ποι­ή­θη­κε για τη διά­σω­ση των ανθρώ­πων που επέ­βαι­ναν σε μια φου­σκω­τή βάρ­κα που έχα­νε αέρα», ανέ­φε­ρε η ΜΚΟ μέσω Twitter.

prosfuges4

«Δύο άνθρω­ποι βρί­σκο­νταν στο νερό. 83 άνθρω­ποι δια­σώ­θη­καν και επι­βι­βά­στη­καν με ασφά­λεια (στο Aquarius). Δύο γυναί­κες δεν κατέ­στη δυνα­τόν να επα­νέλ­θουν στη ζωή και άφη­σαν δύο παι­διά ορφα­νά», κατά την ίδια πηγή.

prosfuges6

Η οργά­νω­ση Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα, εταί­ρος της SOS Μεσό­γειος στο Aquarius, συμπλή­ρω­σε από πλευ­ράς της ότι «πολ­λοί άνθρω­ποι αγνο­ού­νται και θεω­ρεί­ται ότι πνί­γη­καν, ανά­με­σά τους και παιδιά».

prosfuges9

Το προ­σω­πι­κό των MSF κατά­φε­ρε να επα­να­φέ­ρει στη ζωή έξι παι­διά — τρία βρέ­φη, ένα παι­δί 4 ετών και δύο άλλα 7 ετών. «Οι προ­σπά­θειές τους αντί­θε­τα ήταν μάταιες για τις δύο γυναί­κες που δεν επέ­ζη­σαν», σύμ­φω­να με την SOS Μεσόγειος.

prosfuges10

Η οργά­νω­ση ανήρ­τη­σε το Σάβ­βα­το στη ροή της στο Twitter φωτο­γρα­φί­ες μετα­να­στών που είχαν πέσει στο νερό κι έκα­ναν εκκλή­σεις για βοήθεια.

prosfuges11

«Η βάρ­κα είχε αρχί­σει να ξεφου­σκώ­νει. Ο κόσμος πανι­κο­βλή­θη­κε. Ήμουν πάνω στη βάρ­κα, κάποιος με έσπρω­ξε κι έπε­σα στο νερό», αφη­γή­θη­κε ένας μετα­νά­στης, υπή­κο­ος του Καμε­ρούν, σε ένα από τα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος του Aquarius.

prosfuges12

Συνο­λι­κά, το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, δια­σώ­θη­καν περί­που οκτα­κό­σιοι μετα­νά­στες στην περιο­χή της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου, ενώ τρεις άνθρω­ποι ανα­σύρ­θη­καν νεκροί.

prosfyges8

Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Ιτα­λί­ας, από την 1η Ιανουα­ρί­ου στις ιτα­λι­κές ακτές έχουν αφι­χθεί 2.730 μετα­νά­στες από τη Λιβύη.

Σχε­δόν όλοι οι μετα­νά­στες που φθά­νουν στην Ιτα­λία –ο αριθ­μός τους ήταν συνο­λι­κά 119.000 το 2017– ανα­χω­ρούν από τη Λιβύη, από όπου όμως οι απο­πλεύ­σεις μειώ­θη­καν δρα­στι­κά μετά το καλο­καί­ρι, κατό­πιν των συμ­φω­νιών που έκλει­σε η Ρώμη με την λιβυ­κή κυβέρ­νη­ση και παρα­στρα­τιω­τι­κές οργανώσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο