Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσόγειος: Περίπου 160 μετανάστες διασώθηκαν και 110 αγνοούνται

Περί­που 160 μετα­νά­στες που επέ­βαι­ναν σε δύο βάρ­κες δια­σώ­θη­καν χθες Σάβ­βα­το στη Μεσό­γειο, έπει­τα από τρεις ημέ­ρες στη θάλασ­σα, ανέ­φε­ρε οργά­νω­ση αρωγής.

Όμως δεν υπάρ­χουν νέα για ένα τρί­το πλε­ού­με­νο με μετα­νά­στες, στο οποίο η κατά­στα­ση ήταν επί­σης «κρί­σι­μη» ταυ­τό­χρο­να με τα άλλα δύο, σύμ­φω­να με τη ΜΚΟ αυτή, την Alarm Phone.

Στη συγκε­κρι­μέ­νη οργά­νω­ση δου­λεύ­ουν κυρί­ως εθε­λο­ντές, οι οποί­οι ειδο­ποιούν τις αρχές σε περι­πτώ­σεις που έχουν ενη­μέ­ρω­ση για μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες στη θάλασ­σα που δια­τρέ­χουν κίνδυνο.

«Με χαρά μας επι­βε­βαιώ­νου­με ότι (οι μετα­νά­στες στα) 2 από τα 3 πλε­ού­με­να που κιν­δύ­νευαν δια­σώ­θη­καν και μετα­φέ­ρο­νται στη Λαμπε­ντού­ζα έπει­τα από τρεις ημέ­ρες χωρίς καμιά βοή­θεια», ανέ­φε­ρε η Alarm Phone μέσω Twitter. Η Λαμπε­ντού­ζα είναι ένα μικρό ιτα­λι­κό νησί νότια της Σικελίας.

Στα δύο πλε­ού­με­να επέ­βαι­ναν περί­που 160 μετα­νά­στες. Η τύχη του τρί­του, στο οποίο επέ­βαι­ναν 110 μετα­νά­στες και είχε εντο­πι­στεί πως έπλεε νοτιο­δυ­τι­κά της Μάλ­τας, αγνο­εί­ται, σύμ­φω­να με τη ΜΚΟ.

Την Παρα­σκευή, η Alarm Phone είχε ενη­με­ρώ­σει για την παρου­σία τριών πλε­ού­με­νων με μετα­νά­στες που βρί­σκο­νταν μέσα ή κοντά στις ζώνες έρευ­νας και διά­σω­σης της Ιτα­λί­ας και της Μάλτας.

Τα τρία πλε­ού­με­να εντό­πι­σε από αέρος άλλη μια οργά­νω­ση αρω­γής, η Sea-Watch, η οποία κάλε­σε δύο εμπο­ρι­κά πλοία που βρί­σκο­νταν σε μικρή από­στα­ση να δια­σώ­σουν τους μετανάστες.

Το Σάβ­βα­το όμως η Alarm Phone ανέ­φε­ρε ότι οι ένο­πλες δυνά­μεις της Μάλ­τας και η ακτο­φυ­λα­κή της Ιτα­λί­ας αρνή­θη­καν να βοη­θή­σουν τους μετα­νά­στες ή να συντο­νί­σουν επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης των επι­βαι­νό­ντων στα τρία πλε­ού­με­να επι­κοι­νω­νό­ντας με διερ­χό­με­να εμπο­ρι­κά πλοία.

Η καταγ­γε­λία αυτή της Alarm Phone δεν έχει κατα­στεί δυνα­τό να επι­βε­βαιω­θεί ανε­ξάρ­τη­τα. Ούτε οι μαλ­τέ­ζι­κες ένο­πλες δυνά­μεις, ούτε η ιτα­λι­κή ακτο­φυ­λα­κή απά­ντη­σαν αμέ­σως όταν τους ζητή­θη­καν διευ­κρι­νί­σεις τηλε­φω­νι­κά και μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου από το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Προ­τού δια­σω­θούν οι επι­βαί­νο­ντες στα δύο από τρία πλε­ού­με­να, η Alarm Phone είχε ανα­φέ­ρει πως το ένα από αυτά, με περί­που 60 επι­βαί­νο­ντες, είχε αρχί­σει να βάζει νερό, καθώς και ότι σε ένα δεύ­τε­ρο, οι περί­που 100 επι­βαί­νο­ντες δεν είχαν ούτε πόσι­μο νερό, ούτε τρο­φή για δύο ημέρες.

Πάνω από 1.200 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους το 2020 στη Μεσό­γειο, στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τά τους στην κεντρι­κή θαλάσ­σια οδό της, σύμ­φω­να με στοι­χεία του Διε­θνούς Οργα­νι­σμού Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ).

Από τον Ιανουά­ριο, άλλοι περί­που 300 είτε έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν κηρυ­χθεί αγνο­ού­με­νοι καθώς απο­πει­ρώ­νταν τον επι­κίν­δυ­νο αυτό διά­πλου, πάντα σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του ΔΟΜ.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο