Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσόγειος: Τουλάχιστον 31 νεκροί από ναυάγιο σκάφους μεταναστών

Του­λά­χι­στον 31 μετα­νά­στες έχα­σαν τη ζωή τους, όταν το σκά­φος τους ναυά­γη­σε σήμε­ρα στα ανοι­κτά της δυτι­κής ακτής της Λιβύ­ης, και περί­που 200 άλλοι περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από την ακτο­φυ­λα­κή και μετα­φέρ­θη­καν πίσω στο λιμά­νι της Τρί­πο­λης, ανα­κοί­νω­σαν αξιωματούχοι.

Οι μετα­νά­στες βρί­σκο­νταν πάνω σε δύο σκά­φη στα ανοι­κτά της ακτής κοντά στο Γκα­ρα­μπου­λί, ανα­το­λι­κά της Τρί­πο­λης, και το ένα τους είχε ήδη βυθι­στεί όταν έφθα­σε επι­τό­που η ακτο­φυ­λα­κή, δήλω­σε ο Αμπου Αζά­λα Άμερ Αμπ­ντελ­μπά­ρι, ένας διοι­κη­τής της ακτοφυλακής.

«Το σκά­φος είχε βυθι­στεί και ήταν δια­σκορ­πι­σμέ­νοι στη θάλασ­σα, προ­σπα­θού­σαν να κολυ­μπή­σουν προς την ακτή», δήλω­σε. «Μπο­ρέ­σα­με να σώσου­με γύρω στους 60 ανθρώ­πους επει­δή κρα­τιού­νταν από τα συντρίμ­μια του σκά­φους τους». Άλλοι 140 μετα­νά­στες περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από το δεύ­τε­ρο σκά­φος, πρόσθεσε.

Οι νεκροί, στους οποί­ους περι­λαμ­βά­νο­νται παι­διά, μετα­φέρ­θη­καν στη ναυ­τι­κή βάση της Τρί­πο­λης μέσα σε λευ­κές πλα­στι­κές σακκούλες.

Η Λιβύη είναι το κύριο σημείο ανα­χώ­ρη­σης για τους κυρί­ως αφρι­κα­νούς μετα­νά­στες που προ­σπα­θούν να φθά­σουν στην Ευρώ­πη. Οι δια­κι­νη­τές συνή­θως τους στοι­βά­ζουν σε επι­σφα­λή φου­σκω­τά πλε­ού­με­να που συχνά παθαί­νουν βλά­βη ή βυθίζονται.

Οι περισ­σό­τε­ροι μετα­νά­στες περι­συλ­λέ­γο­νται από διε­θνή σκά­φη και μετα­φέ­ρο­νται στην Ιτα­λία, όπου φέτος έχουν φθά­σει μέχρι στιγ­μής περισ­σό­τε­ροι από 115.000, αν και όλο και περισ­σό­τε­ροι ανα­χαι­τί­ζο­νται πλέ­ον από την υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από την ΕΕ λιβυ­κή ακτο­φυ­λα­κή και μετα­φέ­ρο­νται πίσω στη Λιβύη.

Από τον Ιού­λιο έχει σημειω­θεί σημα­ντι­κή μεί­ω­ση στους διά­πλους αυτούς, αν και αυτή την εβδο­μά­δα σημειώ­θη­κε νέα αύξη­ση των αναχωρήσεων.

Σχε­δόν 3.000 μετα­νά­στες είναι γνω­στό πως έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους ή είναι αγνο­ού­με­νοι αφού προ­σπά­θη­σαν να φθά­σουν δια θαλάσ­σης στην Ευρώ­πη, οι περισ­σό­τε­ροι απ’ αυτούς πλέ­ο­ντας από τη Λιβύη στην Ιτα­λία. Ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) ανα­κοί­νω­σε χθες Παρα­σκευή πως από το 2000 η Μεσό­γειος είναι «με μεγά­λη δια­φο­ρά το πιο φονι­κό σύνο­ρο στον κόσμο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο