Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεσόγειος του θανάτου

Γρά­φει ο Στέ­λιος Κανά­κης //

«Στη Μεσό­γειο που πνί­γο­νται παιδιά,
παι­διά με μαύ­ρα μάτια»

Είναι στη λεκά­νη της Μεσο­γεί­ου που ανέ­τει­λε για πρώ­τη φορά ο πολι­τι­σμός. Με τους Ασσύ­ριους και τους Βαβυ­λώ­νιους, τους Αιγύ­πτιους, τους Κύπριους, τους Φοί­νι­κες, τους Έλλη­νες. Έργα θαυ­μα­στά και πρό­ο­δος, με αίμα και εκα­τομ­μύ­ρια σκλά­βους. Έτσι χτί­στη­κε ο γήι­νος πολιτισμός.

Σήμε­ρα, χιλιά­δες χρό­νια μετά κατα­ντή­σα­νε την Μεσό­γειο υγρό τάφο των από­γο­νων των ανθρώ­πων που μας πρό­σφε­ραν το πρώ­το αλφά­βη­το, το Έπος του Γιλ­γα­μές, τις πρώ­τες παρα­τη­ρή­σεις του ουρα­νού, τις Πυρα­μί­δες, των ανθρώ­πων που έσω­σαν τον Ελλη­νι­κό πολι­τι­σμό από τα κορά­κια του χρι­στια­νι­σμού μετα­φρά­ζο­ντάς τον στα αραβικά.

Πάνω από χίλιοι άνθρω­ποι, μανά­δες, πατέ­ρες, τα παι­διά τους, πνί­γη­καν στη Μεσό­γειο μόνο μέχρι τα μισά του ‘18. Και τα τεί­χη ορθώ­νο­νται ολο­έ­να και ψηλό­τε­ρα. Τα ίδια που στρου­γκά­ρουν τους μέσα και στέλ­νουν στον υγρό τάφο τους έξω.

Η ανθρω­πό­τη­τα οπι­σθο­δρο­μεί ολο­τα­χώς. Είναι φανε­ρό πως έτσι δεν έχει μέλ­λον. Αλλά και η λύση είναι ολο­φά­νε­ρη. Οι λαοί όμως, έμα­θαν να μην βλέ­πουν, να μην ακούν, πει­θή­νια να γεύ­ο­νται τη δυστυ­χία τους και να μετρά­νε νεκρούς. Από πεί­να, από βόμ­βες, από πνιγ­μό. Όμως κανείς δεν θα μπο­ρέ­σει σ’ αυτήν την θανά­σι­μη απα­ρίθ­μη­ση να μετρή­σει τον εαυ­τόν του. Κάποιος άλλος θα το πρά­ξει κι ίσως να ‘ναι απ’ τους θύτες του.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο