Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης» λέει ο ΠΟΥ, μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη

Επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στη Βρε­τα­νία, τη Γερ­μα­νία, την Ιτα­λία και την Τσε­χία, έπει­τα από ένα πρώ­το στο Βέλ­γιο, καμιά εξη­ντα­ριά ταξι­διώ­τες υπό παρα­κο­λού­θη­ση στο Άμστερ­νταμ: η ανη­συ­χία εντεί­νε­ται στην Ευρώ­πη για την παραλ­λα­γή Όμι­κρον, την ώρα που ο κόσμος συνε­χί­ζει τον απο­κλει­σμό των νότιων χωρών της Αφρικής.

Ο πρώ­τος που αντέ­δρα­σε, ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον, ανα­κοί­νω­σε ήδη ότι θα επι­βά­λει υπο­χρε­ω­τι­κές εξε­τά­σεις και καρα­ντί­να σε όλους όσοι φτά­νουν στη χώρα. Παράλ­λη­λα, θα επα­νέλ­θει και η υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας στα κατα­στή­μα­τα, ένα μέτρο που είχε καταργηθεί.

Νωρί­τε­ρα, το υπουρ­γείο Υγεί­ας έκα­νε γνω­στό ότι εντο­πί­στη­καν δύο κρού­σμα­τα της Covid-19 που φέρουν μεταλ­λά­ξεις συμ­βα­τές με την παραλ­λα­γή B.1.1.529. Αυτά τα δύο «βρε­τα­νι­κά κρού­σμα­τα της παραλ­λα­γής Όμι­κρον» σχε­τί­ζο­νται με «ένα ταξί­δι στη νότια Αφρι­κή», την περιο­χή όπου εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά το συγκε­κρι­μέ­νο στέλεχος.

Οι ανα­κοι­νώ­σεις δεν στα­μά­τη­σαν εκεί: δύο επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στη Γερ­μα­νία, σε ταξι­διώ­τες που έφτα­σαν από τη Νότια Αφρι­κή στο αερο­δρό­μιο του Μονά­χου, ένα ύπο­πτο σε ταξι­διώ­τη στο αερο­δρό­μιο της Φραγ­κφούρ­της, ένα επι­βε­βαιω­μέ­νο στην Ιτα­λία, σε ταξι­διώ­τη από τη Μοζαμ­βί­κη, ένα κρού­σμα στην Τσε­χία σε εμβο­λια­σμέ­νη γυναίκα…

Την Παρα­σκευή, αφού στο Βέλ­γιο βρέ­θη­κε θετι­κή στην Όμι­κρον μια νεα­ρή γυναί­κα που επέ­στρε­ψε στη χώρα από την Αίγυ­πτο μέσω Τουρ­κί­ας, η ευρω­παϊ­κή υγειο­νο­μι­κή υπη­ρε­σία εξέ­φρα­σε τον φόβο ότι ο κίν­δυ­νος να εξα­πλω­θεί στην Ευρώ­πη η νέα παραλ­λα­γή είναι «υψη­λός έως και πολύ υψηλός».

Αυτή η παραλ­λα­γή, που κρί­νε­ται «ανη­συ­χη­τι­κή» από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας, έχει επί­σης εντο­πι­στεί στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Στην Ολλαν­δία, 61 επι­βά­τες δύο πτή­σε­ων που έφτα­σαν στο Άμστερ­νταμ την Παρα­σκευή από το Γιο­χά­νε­σμπουργκ βρέ­θη­καν θετι­κοί στην Covid-19 και τέθη­καν σε καρα­ντί­να. Από­ψε οι ολλαν­δι­κές υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας γνω­στο­ποί­η­σαν ότι μετα­ξύ τους υπάρ­χουν «πιθα­νό­τα­τα» και κρού­σμα­τα της Όμι­κρον, όμως θα χρεια­στούν περαι­τέ­ρω ανα­λύ­σεις για να το επιβεβαιώσουν.

Σύμ­φω­να με εμπει­ρο­γνώ­μο­νες του ΠΟΥ, τα προ­κα­ταρ­κτι­κά δεδο­μέ­να υπο­δη­λώ­νουν ότι υπάρ­χει «αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος επα­να­μό­λυν­σης» με την παραλ­λα­γή Όμι­κρον, σε σύγκρι­ση με τις υπό­λοι­πες, όπως η Δέλτα.

Έκρη­ξη κρου­σμά­των στην Ευρώπη

Η εμφά­νι­ση της Όμι­κρον σημειώ­νε­ται σε μια περί­ο­δο που η Ευρώ­πη κατα­γρά­φει ήδη αύξη­ση των κρου­σμά­των της Covid-19 και πολ­λές χώρες ενι­σχύ­ουν τα μέτρα. Στην Ολλαν­δία, τα μπαρ, τα εστια­τό­ρια και τα κατα­στή­μα­τα που πωλούν μη ανα­γκαία είδη θα κλεί­νουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ανη­συ­χί­ες για την εξά­πλω­ση της νέας παραλ­λα­γής οδή­γη­σαν εξάλ­λου σε πτώ­ση της τιμής του πετρε­λαί­ου ενώ και τα Χρη­μα­τι­στή­ρια παγκο­σμί­ως κλυ­δω­νί­ζο­νταν την Παρασκευή.

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων απέ­να­ντι στην Όμι­κρον είναι ένα θέμα που συζη­τεί­ται ευρέ­ως. Ο καθη­γη­τής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρω­πος που ήταν επι­κε­φα­λής των ερευ­νών για το εμβό­λιο της Οξφόρ­δης και της AstraZeneca, εκτί­μη­σε όμως ότι θα μπο­ρού­σε να ανα­πτυ­χθεί «πολύ γρή­γο­ρα» ένα εμβό­λιο. Θεω­ρεί επί­σης «εξαι­ρε­τι­κά απί­θα­νη» τη μεγά­λη δια­σπο­ρά της παραλ­λα­γής αυτής μετα­ξύ των εμβολιασμένων.

Η AstraZeneca, όπως και οι εται­ρεί­ες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέ­φρα­σαν τη σιγου­ριά ότι έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να αντι­με­τω­πί­σουν την παραλ­λα­γή. Θα χρεια­στούν «πολ­λές εβδο­μά­δες» για να κατα­νο­ή­σουν οι επι­στή­μο­νες πόσο μετα­δο­τι­κή και μολυ­σμα­τι­κή είναι η Όμι­κρον, προει­δο­ποί­η­σε ωστό­σο την Παρα­σκευή ο ΠΟΥ.

Περί­που το 54% του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού έχει κάνει του­λά­χι­στον μία δόση του εμβο­λί­ου για την Covid-19. Όμως στις φτω­χές χώρες το ποσο­στό αυτό ανέρ­χε­ται μόλις στο 5,6%. Στη Νότια Αφρι­κή μόνο το 23,8% του πλη­θυ­σμού είναι πλή­ρως εμβολιασμένο.

Covid-19: Δύο πιθα­νά κρού­σμα­τα της Όμι­κρον εντο­πί­στη­καν στη Δανία

Η Δανία εντό­πι­σε πιθα­νό­τα­τα τη νέα παραλ­λα­γή Όμι­κρον του SARS-CoV‑2, σε δύο άτο­μα που έφτα­σαν στη χώρα από τη Νότια Αφρι­κή, ανα­κοί­νω­σε από­ψε το υπουρ­γείο Υγείας.

«Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές υπο­ψιά­ζο­νται δικαιο­λο­γη­μέ­να ότι έχου­με τα πρώ­τα δύο κρού­σμα­τα της Όμι­κρον στη Δανία», ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Μάγκνους Χόι­νι­κε σες ανα­κοί­νω­ση που εξέδωσε.

Το υπουρ­γείο διευ­κρί­νι­σε ότι τα κρού­σμα­τα θα επι­βε­βαιω­θούν μόνο αφού ολο­κλη­ρω­θεί η ανά­λυ­ση του γονιδιώματος.

Η Όμι­κρον εντο­πί­στη­κε από επι­στή­μο­νες της Νότιας Αφρι­κής αυτήν την εβδο­μά­δα, οδη­γώ­ντας πολ­λές κυβερ­νή­σεις σε όλον τον κόσμο να επι­βά­λουν ταξι­διω­τι­κούς περιο­ρι­σμούς στη Νότια Αφρι­κή και σε γει­το­νι­κές της χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΚΕ: Όσο το εμβό­λιο απο­τε­λεί χρυ­σο­φό­ρο εμπό­ρευ­μα τόσο θα συνε­χί­ζε­ται η θανα­τη­φό­ρα πορεία της πανδημίας

che guevara 008

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο