Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά από 56 χρόνια αθωώθηκαν οι δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία Μάλκολμ Χ

Aθω­ώ­θη­καν σήμε­ρα από δικα­στή­ριο του Μαν­χά­ταν, μετά από πολ­λά χρό­νια, δύο Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί για τη δολο­φο­νία του Μάλ­κολμ Χ στις 21 Φεβρουα­ρί­ου 1965.

Με την από­φα­ση της δικα­στού του Ανω­τά­του Δικα­στη­ρί­ου Έλεν Μπί­μπεν κρί­νο­νται άδι­κες οι κατα­δί­κες των δύο ανδρών, του Μου­χά­μαντ Αζίζ ή Νόρ­μαν 3Χ Μπά­τλερ, 83 ετών και του Χαλίλ Ισλάμ ή Τόμας 15Χ Τζόν­σον, ο οποί­ος πέθα­νε το 2009.

Και οι δύο αφού έμει­ναν αρκε­τά χρό­νια στη φυλα­κή, απο­φυ­λα­κί­στη­καν υπό όρους τη δεκα­ε­τία του 1980.

Χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «απο­τυ­χία της δικαιο­σύ­νης» την κατα­δί­κη τους, η Μπί­μπεν τους απάλ­λα­ξε από τις κατη­γο­ρί­ες, κατό­πιν αιτή­μα­τος του εισαγ­γε­λέα της Νέας Υόρ­κης Σάι­ρους Βανς και των συνη­γό­ρων τους.

Ο Μου­χά­μαντ Αζίζ και δύο από τους γιους του Ισλάμ ήταν παρό­ντες στο δικα­στή­ριο κατά την ανα­κοί­νω­ση της απόφασης.

Ο Σάι­ρους Βανς είπε στο δικα­στή­ριο ότι οι νέες, απαλ­λα­κτι­κές απο­δεί­ξεις που βρέ­θη­καν κατά τη διε­τή έρευ­να των αρχών κατέ­στη­σαν σαφές ότι οι Αζίζ και Ισλάμ κατα­δι­κά­στη­καν άδι­κα για τη δολο­φο­νία του Μάλ­κολμ Χ, του μου­σουλ­μά­νου ιερο­κή­ρυ­κα και ακτι­βι­στή για τα πολι­τι­κά δικαιώ­μα­τα των Αφροαμερικανών.

diki malcom x

Στις απο­δεί­ξεις περι­λαμ­βά­νο­νταν και έγγρα­φα τα οποία οι ερευ­νη­τές είχαν απο­κρύ­ψει τόσο από την υπε­ρά­σπι­ση όσο και από την κατη­γο­ρού­σα αρχή. «Ζητώ συγ­γνώ­μη για αυτές τις σοβα­ρές, απα­ρά­δε­κτες κατα­πα­τή­σεις του νόμου και της εμπι­στο­σύ­νης του κοι­νού» είπε ο εισαγγελέας.

Οι παρι­στά­με­νοι ξέσπα­σαν σε χει­ρο­κρο­τή­μα­τα όταν η Μπί­μπεν ακύ­ρω­σε τις κατα­δί­κες, αφού είπε ότι λυπά­ται που το δικα­στή­ριο δεν μπο­ρεί να δώσει πίσω στους Αζίζ και Ισλάμ τα χρό­νια που έχασαν.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο