Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά την Μύρτιδα, θα γνωρίσουμε και την Αυγή

«Η Αυγή στην αυγή του πολι­τι­σμού», είναι το θέμα της ημε­ρί­δας που θα διε­ξα­χθεί στις 19 Ιανουα­ρί­ου στο φιλό­ξε­νο αμφι­θέ­α­τρο του Μου­σεί­ου Ακρο­πό­λε­ως. Πρό­κει­ται για μία ημε­ρί­δα όπου θα γίνουν εξαι­ρε­τι­κά ενδια­φέ­ρου­σες ανα­κοι­νώ­σεις, που θα συμ­βάλ­λουν στην κατα­νό­η­ση της ιστο­ρί­ας και του πολι­τι­σμού μας.

Οκτώ χρό­νια μετά την πρώ­τη παρου­σί­α­ση της Μύρ­τι­δος την άνοι­ξη του 2010 στο ίδιο μου­σείο, θα παρου­σια­στεί η ανά­πλα­ση του προ­σώ­που της Αυγής, μιας γυναί­κας της μεσο­λι­θι­κής επο­χής –του 7000 π.Χ.– από το σπή­λαιο της Θεό­πε­τρας των Τρι­κά­λων, όπως μαθαί­νου­με από τον κ. Μανώ­λη Παπα­γρη­γο­ρά­κη, επί­κου­ρο καθη­γη­τή του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, ο οποί­ος έχει επεν­δύ­σει γνώ­ση και χρό­νο για να μας συστή­σει τους προ­γό­νους μας.

Ως «πολι­τι­σμός» ορί­ζε­ται η κοι­νω­νι­κή κλη­ρο­νο­μιά του ανθρώ­πι­νου είδους ως συνό­λου, συνί­στα­ται δε, στη γλώσ­σα και τις ιδέ­ες, στις πεποι­θή­σεις και τους θεσμούς, στα ήθη, τα έθι­μα και τα ταμπού, στα εργα­λεία και τις τεχνι­κές, στις τέχνες και τις τελε­τουρ­γί­ες, και σε οποιεσ­δή­πο­τε δυνα­τό­τη­τες και συνή­θειες έχει απο­κτή­σει ο άνθρω­πος ως μέλος της κοι­νω­νί­ας. Επει­δή ο πολι­τι­σμός εξαρ­τά­ται από την ικα­νό­τη­τα του ανθρώ­που να μαθαί­νει και να μετα­βι­βά­ζει τη γνώ­ση του στις επό­με­νες γενε­ές, στην εκδή­λω­ση θα συμ­με­τά­σχουν Πανε­πι­στη­μια­κοί και άλλοι ειδι­κοί επι­στή­μο­νες και θα μιλή­σουν για την πορεία των επι­στη­μών τους από την επο­χή της Αυγής μέχρι σήμερα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο