Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά τη Γαλλία απεργιακές κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Απερ­γία που θα παρα­λύ­σει κυριο­λε­κτι­κά τον κλά­δο των μετα­φο­ρών στη Γερ­μα­νία ανα­κοί­νω­σαν για τη Δευ­τέ­ρα τα συν­δι­κά­τα Ver.di και EVG, που βρί­σκο­νται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις, πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις μισθών και προσλήψεις.

Το Ver.di δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται εκ μέρους των 2,5 εκατ. εργα­ζο­μέ­νων στον δημό­σιο τομέα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αυτών στις δημό­σιες μετα­φο­ρές και τα αερο­δρό­μια. Το συν­δι­κά­το εργα­ζο­μέ­νων στους σιδη­ρο­δρό­μους και τις μετα­φο­ρές EVG δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται για λογα­ρια­σμό περί­που 230.000 εργα­ζο­μέ­νων στην Deutsche Bahn και σε μετα­φο­ρι­κές εται­ρεί­ες που εκτε­λούν δρο­μο­λό­για με λεωφορεία.

Το Verdi ζητά μισθο­λο­γι­κή αύξη­ση 10,5%, με τον μισθό να αυξά­νε­ται του­λά­χι­στον κατά 500 ευρώ τον μήνα, ενώ το EVG ζητά αύξη­ση 12% ή του­λά­χι­στον 650 ευρώ επι­πλέ­ον ανά μήνα.

Η απερ­γία αφο­ρά εργα­ζό­με­νους σε μετα­φο­ρές μεγά­λων απο­στά­σε­ων, στον σιδη­ρό­δρο­μο και σε τοπι­κές δημό­σιες συγκοι­νω­νί­ες 7 κρα­τι­δί­ων, σε εται­ρεί­ες αυτο­κι­νη­το­δρό­μων, υδά­των και ναυ­τι­λί­ας. Επί­σης αφο­ρά τους εργα­ζό­με­νους στα αερο­δρό­μια που βρί­σκο­νται εδώ και βδο­μά­δες σε απερ­για­κές κινητοποιήσεις.

Το συν­δι­κά­το EVG δεν απο­κλεί­ει το ενδε­χό­με­νο νέων απερ­γιών κοντά στις αργί­ες του Πάσχα των Καθο­λι­κών τον Απρίλη.

Οι οδοκαθαριστές της Κοπεγχάγης αψήφησαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Σε απερ­γία προ­χώ­ρη­σαν την Τετάρ­τη οι οδο­κα­θα­ρι­στές στην Κοπεγ­χά­γη, κόντρα στις υπο­δεί­ξεις της εργο­δο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας. Μαζι­κά, από τις 6 το πρωί, 550 απερ­γοί στα­μά­τη­σαν την κυκλο­φο­ρία μέσα και έξω από τη μονά­δα καύ­σης απορ­ριμ­μά­των Amager Bakke (Copenhill).

Έτσι, οι απερ­γοί αψή­φη­σαν την εντο­λή για εργα­σία στην έναρ­ξη του κανο­νι­κού ωρα­ρί­ου, που ήταν απο­τέ­λε­σμα συνά­ντη­σης την Τρί­τη μετα­ξύ της Ομο­σπον­δί­ας 3F και της Ενω­σης Δήμων και Κοινοτήτων.

Την ευθύ­νη για τη συλ­λο­γή και καύ­ση σκου­πι­διών στη Δανία την έχουν οι δήμοι, οι οποί­οι την ανα­θέ­τουν σε ιδιώτες.

Στη συγκε­κρι­μέ­νη περί­πτω­ση, ο δήμος Κοπεγ­χά­γης είχε συμ­φω­νία με ιδιω­τι­κή εται­ρεία, η οποία δεν ανα­νε­ώ­θη­κε, για να ανα­λά­βει την καύ­ση των σκου­πι­διών από 1η Μάη η δημο­τι­κή εται­ρεία ARC. Η διοί­κη­ση της ARC ανα­κοί­νω­σε στους εργα­ζό­με­νους ότι θα παρα­τεί­νει τα ωρά­ρια εργα­σί­ας και θα μειώ­σει τους μισθούς.

Έτσι οι εργα­ζό­με­νοι με Γενι­κή Συνέ­λευ­ση απο­φά­σι­σαν ομό­φω­να να ξεκι­νή­σουν απερ­γία, αψη­φώ­ντας τις «συστά­σεις» της εργο­δο­τι­κής Ομοσπονδίας.

Το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων στο μετρό στη Στοκ­χόλ­μη συνε­χί­ζει τον αγώ­να για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις με πραγ­μα­τι­κές αυξή­σεις μισθών, καθώς ο πλη­θω­ρι­σμός «τρέ­χει» με 12%. Με συν­θή­μα­τα όπως «Δεν θα πει­νά­σου­με για τα κέρ­δη μιας μειο­ψη­φί­ας», καλεί όλους τους εργα­ζό­με­νους σε συγκέ­ντρω­ση στο κέντρο της Στοκ­χόλ­μης το Σάβ­βα­το και πορεία προς τα γρα­φεία της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Εργα­τών Σου­η­δί­ας (LO). Η Ελλη­νι­κή Κοι­νό­τη­τα Στοκ­χόλ­μης καλεί τους Έλλη­νες μετα­νά­στες να στα­θούν αλλη­λέγ­γυοι στο συνδικάτο.

Λίγες μέρες μετά τις μεγά­λες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις στη χώρα μας για το έγκλη­μα στα Τέμπη και για όλα τα «άλλα Τέμπη» με τα οποία η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή χαντα­κώ­νει τη ζωή μας, οι νέες συγκλο­νι­στι­κές απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις που πλημ­μύ­ρι­σαν την Πέμ­πτη απ’ άκρη σ’ άκρη τη Γαλ­λία, ενά­ντια στην αντια­σφα­λι­στι­κή επί­θε­ση, μας γεμί­ζουν ελπί­δα και αισιοδοξία!

Και το ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα φτά­νει κι από άλλες χώρες: Από την πανε­θνι­κή εργα­τι­κή δια­δή­λω­ση το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το στη Λισα­βό­να και τη μεγά­λη απερ­γία στο Δημό­σιο στην Πορ­το­γα­λία μία μέρα πριν, από την απερ­γία της ερχό­με­νης Δευ­τέ­ρας που θα παρα­λύ­σει τις Μετα­φο­ρές στη Γερ­μα­νία, από τις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται εδώ και μήνες στη Βρε­τα­νία, πολ­λές φορές σε κλά­δους που είχαν να απερ­γή­σουν εδώ και πολ­λές δεκα­ε­τί­ες, από τις απερ­για­κές μάχες που δίνο­νται σε κλά­δους και χώρους δου­λειάς στην Ιτα­λία, στην Ισπα­νία, στο Βέλ­γιο, σε όλη την Ευρώπη.

Απέ­να­ντι στις αστι­κές κυβερ­νή­σεις όλων των απο­χρώ­σε­ων και στα επι­τε­λεία τους σε όλη την ΕΕ, απέ­να­ντι στα μονο­πώ­λια που αυτοί υπη­ρε­τούν, απέ­να­ντι σε όλους αυτούς που θέλουν τους εργα­ζό­με­νους να σκύ­βουν το κεφά­λι, να δια­λέ­γουν το «μικρό­τε­ρο κακό» μέσα στους «μονο­δρό­μους» του κεφα­λαί­ου, που οδη­γούν πάντα σε νέες απώ­λειες, οι εργα­τι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις που δυνα­μώ­νουν σε μια σει­ρά χώρες στέλ­νουν ελπι­δο­φό­ρα μηνύ­μα­τα αγω­νι­στι­κής ανά­τα­σης, φέρ­νουν στο προ­σκή­νιο όλο και πιο έντο­να το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα: ‘Η τα κέρ­δη τους ή οι ζωές μας!

Για τα καπι­τα­λι­στι­κά κέρ­δη, κυβερ­νή­σεις και εργο­δο­σία κλι­μα­κώ­νουν την επί­θε­ση στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό εισό­δη­μα που το κατα­τρώ­ει η «απο­γεί­ω­ση» του πλη­θω­ρι­σμού, αυξά­νουν τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης για να μεγα­λώ­νουν την εκμε­τάλ­λευ­ση, ξεχει­λώ­νουν τα ωρά­ρια, μεγα­λώ­νουν την εντα­τι­κο­ποί­η­ση, πετσο­κό­βουν τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού…

Για τις ζωές τους, εργα­ζό­με­νοι σε όλη την Ευρώ­πη απερ­γούν και δια­δη­λώ­νουν για Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις με ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών, για δου­λειά με δικαιώ­μα­τα και μέτρα προ­στα­σί­ας στους εργα­σια­κούς χώρους, δυνα­μώ­νουν τα αιτή­μα­τα για μεί­ω­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης και αξιο­πρε­πείς συντά­ξεις, στη βάση του τερά­στιου πλού­του που παρά­γει ο εργα­ζό­με­νος λαός…

Μέσα σε αυτήν την πάλη, την οργά­νω­ση και την αλλη­λεγ­γύη δια­μορ­φώ­νο­νται οι δυνα­τό­τη­τες για να φωτί­ζε­ται ο δρό­μος που πρέ­πει να ανοί­ξουν οι λαοί ώστε να γρά­ψουν τη δική τους Ιστορία!

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο