Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετά το όργιο βίας, κινήσεις τακτικής από το Ισραήλ για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και να κλέψει τη γη των Παλαιστίνιων

Προ­σω­ρι­νό «φρέ­νο» στις εξώ­σεις Παλαι­στι­νί­ων βάζει η αυξα­νό­με­νη έντα­ση στην Ιερου­σα­λήμ την τελευ­ταία βδο­μά­δα. Στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, τον παλαι­στι­νια­κό τομέα της πόλης που τελεί υπό την κατο­χή του Ισρα­ήλ από το 1967, κάθε βρά­δυ  οργα­νώ­νο­νται δια­δη­λώ­σεις, σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την έξω­ση παλαι­στι­νια­κών οικο­γε­νειών προς όφε­λος ισραη­λι­νών εποί­κων. Δια­δη­λώ­σεις που αντι­με­τω­πί­στη­καν με άνευ προη­γου­μέ­νου κατα­στο­λή από το Ισραήλ.

Σε ελιγ­μούς προ­χω­ρά­ει το Τελ Αβίβ, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σει ο εποι­κι­σμός της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, χωρίς να προ­κλη­θούν αντι­δρά­σεις, μετά και την κατα­κραυ­γή που προ­κά­λε­σε η άγρια κατα­στο­λή των παλαι­στι­νια­κών δια­δη­λώ­σε­ων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Το στίγ­μα έσπευ­σε να δώσει ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ, Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, ο οποί­ος είπε ότι η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση «απορ­ρί­πτει δυνα­μι­κά» τις πιέ­σεις για την παύ­ση του εποι­κι­σμού της Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο του Ισρα­ήλ ανέ­βα­λε την αυρια­νή ακρό­α­ση για την εκδί­ω­ξη των Παλαι­στι­νί­ων από τα σπί­τια τους στη συνοι­κία Σέιχ Τζά­ρα της Ανα­το­λι­κής Ιερου­σα­λήμ, ενώ η υπό­θε­ση θα εκδι­κα­στεί εντός 30 ημέ­ρων, όπως ζήτη­σε ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας του Ισραήλ.

Ο Γενι­κός Εισαγ­γε­λέ­ας Αβι­τσάι Μαντελ­μπλίτ ζήτη­σε από το δικα­στή­ριο να προ­χω­ρή­σει σε μία ανα­βο­λή του­λά­χι­στον δύο εβδο­μά­δων, ώστε να μπο­ρέ­σει εξε­τά­σει την υπό­θε­ση και να τοπο­θε­τη­θεί, σύμ­φω­να με τον εκπρό­σω­πο της εισαγγελίας.

Χθες, άλλω­στε, ήταν ακό­μη μια εκρη­κτι­κή νύχτα με περισ­σό­τε­ρους από 120 ανθρώ­πους να τραυ­μα­τί­ζο­νται, ανά­με­σά τους και ένα βρέ­φος, ενώ 14 τραυ­μα­τί­στη­καν σύμ­φω­να με την Ερυ­θρά Ημι­σέ­λη­νο. Το Ισρα­ήλ από την πλευ­ρά του ανα­κοί­νω­σε ότι 17 αστυ­νο­μι­κοί τραυματίστηκαν.

Η βία του Σαβ­βά­του έρχε­ται μόλις μια ημέ­ρα μετά το αιμα­το­κύ­λι­σμα στην Πλα­τεία των Τεμε­νών, όταν 200 Παλαι­στί­νιοι τραυ­μα­τί­στη­καν από επι­θέ­σεις των δυνά­με­ων ασφαλείας.

Η έκρη­ξη βίας και η άνευ προη­γου­μέ­νου κατα­στο­λή απέ­να­ντι στους Παλαι­στί­νιους τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες προ­κά­λε­σε διε­θνή κατα­κραυ­γή για την βάρ­βα­ρη αντί­δρα­σή του στις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των Παλαι­στι­νί­ων που χάνουν τα σπί­τια τους, ενώ την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα φορείς του ΟΗΕ περιέ­γρα­ψαν τις εξώ­σεις ως πιθα­νό έγκλη­μα πολέμου.

Ο Ναμπίλ Αλ Κουρντ, ένας 77χρονος, η οικο­γέ­νεια του οποί­ου χάνει το σπί­τι της, δήλω­σε στον Guardian ότι οι εξώ­σεις είναι «μια ρατσι­στι­κή προ­σπά­θεια να διώ­ξουν τους Παλαι­στί­νιους και να τους αντι­κα­τα­στή­σουν με εποί­κους. Αυτή είναι μια προ­σπά­θεια των εποί­κων, με την στή­ρι­ξη της κυβέρ­νη­σης, να αρπά­ξουν τα σπί­τια μας με τη βία».

Σύμ­φω­να με την ισραη­λι­νή νομο­θε­σία, οι Εβραί­οι που μπο­ρούν να απο­δεί­ξουν ότι έχουν τίτλο κτή­σης πριν από τον πόλε­μο του 1948 μπο­ρούν να διεκ­δι­κή­σουν την περιου­σία τους στην Ιερου­σα­λήμ. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες Άρα­βες είχαν εκτο­πι­στεί στη διάρ­κεια της ίδιας δια­μά­χης, όμως δεν υπάρ­χει αντί­στοι­χος νόμος για τους Παλαιστίνιους…

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Προειδοποίηση και από την Ιορδανία

Η Ιορ­δα­νία προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα το Ισρα­ήλ να στα­μα­τή­σει «βάρ­βα­ρες επι­θέ­σεις», κατά προ­σκυ­νη­τών στο τέμε­νος Αλ Ακσα, δηλώ­νο­ντας ότι θα κλι­μα­κώ­σει την άσκη­ση διε­θνούς πίε­σης, σύμ­φω­να με επί­ση­μη ανακοίνωση.

Το Βασί­λειο της Ιορ­δα­νί­ας έχει καθε­στώς επο­πτεί­ας μου­σουλ­μα­νι­κών και χρι­στια­νι­κών ιερών τοπο­θε­σιών στην Ιερου­σα­λήμ, ενώ τόνι­σε πως το Ισρα­ήλ θα πρέ­πει να σεβα­στεί τους προ­σκυ­νη­τές και τη διε­θνή νομο­θε­σία που προ­στα­τεύ­ει τα δικαιώ­μα­τα των Αρά­βων στην πόλη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο