Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετακινήσεις εκτός νομού από τη Δευτέρα — Τα μέτρα για ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα

Με αφορ­μή τη μετα­κί­νη­ση εκτός νομού, από τη Δευ­τέ­ρα 18 Μαΐ­ου, το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών ενη­με­ρώ­νει το επι­βα­τι­κό κοι­νό ότι οι μετα­κι­νή­σεις διέ­πο­νται από υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα με βάση τις οδη­γί­ες της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας προς απο­φυ­γή της μετά­δο­σης και δια­σπο­ράς του ιού COVID-19.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι για τις σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές και τις μετα­κι­νή­σεις με υπε­ρα­στι­κά ΚΤΕΛ, του­ρι­στι­κά λεω­φο­ρεία, λεω­φο­ρεία ιδιω­τι­κής χρή­σης επι­τρέ­πε­ται η πλή­ρω­ση των θέσε­ων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐ­ου, οπό­τε και θα επα­νε­ξε­τα­στεί το εν λόγω πλαί­σιο με βάση τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδομένα.

Η χρή­ση μάσκας είναι υπο­χρε­ω­τι­κή σε όλα τα μέσα μετα­φο­ράς επι­βα­τών για όλους. Το ίδιο ισχύ­ει και στις αερο­με­τα­φο­ρές. Ενθαρ­ρύ­νε­ται η χρή­ση των ηλε­κτρο­νι­κών εφαρ­μο­γών, όπου αυτές είναι δια­θέ­σι­μες, για υπη­ρε­σί­ες όπως η έκδο­ση και η επι­κύ­ρω­ση εισι­τη­ρί­ων. Οι επι­βά­τες τηρούν απο­στά­σεις 1–1,5 μέτρο στους χώρους ανα­μο­νής και κατά την επι­βί­βα­ση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

Να ενη­με­ρώ­νουν τους επι­βά­τες για τους κανό­νες υγιει­νής και τα μέτρα προ­σω­πι­κής προστασίας.

Να εφο­διά­ζουν το προ­σω­πι­κό με απα­ραί­τη­τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας (μάσκα, γάντια, αλκο­ο­λού­χο αντισηπτικό).

Να καθα­ρί­ζο­νται και να απο­λυ­μαί­νο­νται οι περιο­χές και τα σημεία επα­φής επι­βα­τών και τα μηχα­νή­μα­τα με ειδι­κά υλικά.

Ειδι­κό­τε­ρα για τις αερομεταφορές:

· Η επι­βί­βα­ση γίνε­ται τμη­μα­τι­κά ώστε να απο­φεύ­γε­ται ο συνωστισμός.

· Όπου υπάρ­χουν γέφυ­ρες επι­βί­βα­σης, η επι­βί­βα­ση γίνε­ται μόνο από την εμπρό­σθια θύρα.

· Όπου είναι εφι­κτό, οι επι­βά­τες μετα­κι­νού­νται από την αίθου­σα ανα­μο­νής στο αερο­σκά­φος πεζοί.

· Όπου χρη­σι­μο­ποιεί­ται λεω­φο­ρείο πίστας τηρεί­ται το όριο του 50% της χωρη­τι­κό­τη­τα του.

· Συσκευα­σί­ες με νερό, αντι­ση­πτι­κό και σνακ βρί­σκο­νται τοπο­θε­τη­μέ­νες στην είσο­δο του αερο­σκά­φους ή στην πύλη επι­βί­βα­σης ώστε οι επι­βά­τες να τις παρα­λαμ­βά­νουν χωρίς παρέμ­βα­ση τρίτου.

· Αμέ­σως μετά την άφι­ξη στο αερο­δρό­μιο, το αερο­σκά­φος να υπο­βάλ­λε­ται σε καθα­ρι­σμό καμπί­νας με ενι­σχυ­μέ­νο πρό­γραμ­μα αντι­ση­ψί­ας, πριν παρα­δο­θεί για τη συνέ­χι­ση των πτή­σε­ων του.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο