Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετατίθεται η έγκριση της συμφωνίας για το Βrexit

Με πλειο­ψη­φία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρα­σε από το βρε­τα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο η τρο­πο­λο­γία του πρώ­ην Συντη­ρη­τι­κού βου­λευ­τή, Όλι­βερ Λέτουιν, που προ­βλέ­πει ότι ακό­μη και εάν το Κοι­νο­βού­λιο εγκρί­νει τη νέα συμ­φω­νία, ο πρω­θυ­πουρ­γός θα πρέ­πει να ζητή­σει παρά­τα­ση στο Brexit μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η νομο­θε­σία για την απο­χώ­ρη­ση και από τα δύο σώμα­τα της Βουλής.

Το απο­τέ­λε­σμα αυτό μετα­θέ­τει την έγκρι­ση της συμ­φω­νί­ας του πρω­θυ­πουρ­γού, μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία του νομο­σχε­δί­ου για την απο­χώ­ρη­ση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφο­φο­ρί­ας προη­γή­θη­κε η ομι­λία του υπουρ­γού αρμό­διου για τις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε η συζή­τη­ση στο κοι­νο­βού­λιο επί της πρό­τα­σης της κυβέρ­νη­σης για την έγκρι­ση της συμ­φω­νί­ας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προει­δο­ποί­η­σε το Σώμα ότι εάν εγκρι­θεί η τρο­πο­λο­γία Λέτουιν, δεν θα διε­ξα­χθεί η κρί­σι­μη ψηφο­φο­ρία σήμε­ρα, όπως ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο. Κάλε­σε επί­σης τους βου­λευ­τές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοι­νό καλό και τόνι­σε ότι ο καλύ­τε­ρος τρό­πος να εξα­σφα­λι­στεί ότι δεν θα υπάρ­ξει ‘no deal’ (μη συμ­φω­νία) είναι να εγκρι­θεί η σημε­ρι­νή πρό­τα­ση της κυβέρ­νη­σης για τη συμ­φω­νία αποχώρησης.

Ο πρωθυπουργός θα προτείνει τη συμφωνία του και πάλι στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Η ευκαι­ρία για μία κρί­σι­μη ψηφο­φο­ρία για τη συμ­φω­νία του Brexit πέρα­σε, δυστυ­χώς, δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Μπό­ρις Τζόν­σον, αμέ­σως μετά την ανα­κοί­νω­ση του απο­τε­λέ­σμα­τος της ψηφο­φο­ρί­ας για την τρο­πο­λο­γία Λέτουιν, που ζητά την ενερ­γο­ποί­η­ση της απο­χώ­ρη­σης μόλις ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία έγκρι­σης της νομο­θε­σί­ας για την έξο­δο από την ΕΕ.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός δήλω­σε ότι δεν απο­γοη­τεύ­ε­ται από το απο­τέ­λε­σμα και συνε­χί­ζει με την πεποί­θη­ση ότι το καλύ­τε­ρο για το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και την ΕΕ είναι η απο­χώ­ρη­ση στις 31 Οκτω­βρί­ου. «Δεν θα δια­πραγ­μα­τευ­τώ με την ΕΕ μία καθυ­στέ­ρη­ση και ούτε ο νόμος με υπο­χρε­ώ­νει να το κάνω» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά και ανα­κοί­νω­σε ότι η νομο­θε­σία για την Απο­χώ­ρη­ση θα τεθεί στο κοι­νο­βού­λιο την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, οπό­τε ελπί­ζει ότι οι βου­λευ­τές θα απο­δε­χτούν τη συμ­φω­νία του με «σημα­ντι­κό αριθ­μό». «Εξα­κο­λου­θώ να προ­τεί­νω αυτή τη συμ­φω­νία στη Βου­λή» κατέληξε.

Από την πλευ­ρά του ο επι­κε­φα­λής της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν, δήλω­σε ότι το απο­τέ­λε­σμα δεί­χνει τη βού­λη­ση του σώμα­τος και ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός θα πρέ­πει τώρα να συμ­μορ­φω­θεί με τον νόμο (που του υπα­γο­ρεύ­ει να ζητή­σει παρά­τα­ση στο Brexit) και να στα­μα­τή­σει να εκβιά­ζει τους βου­λευ­τές με την απει­λή μιας εξό­δου χωρίς συμ­φω­νία. Κάλε­σε επί­σης τον Μπό­ρις Τζόν­σον να ξανα­σκε­φτεί τη δήλω­σή του ότι δεν πρό­κει­ται να ζητή­σει μία παράταση.

Ο πρώ­ην Συντη­ρη­τι­κός βου­λευ­τής, Όλι­βερ Λέτουιν, που πρό­τει­νε την τρο­πο­λο­γία που ενέ­κρι­νε η Βου­λή σήμε­ρα, δήλω­σε ότι θα ψηφί­σει υπέρ της συμ­φω­νί­ας με την πρό­θε­ση το ΗΒ να απο­χω­ρή­σει από την ΕΕ στις 31 Οκτω­βρί­ου, και ότι τώρα μπο­ρεί να το κάνει με την βεβαιό­τη­τα ότι εάν δεν περά­σει έγκαι­ρα η νομο­θε­σία της απο­χώ­ρη­σης, η Βρε­τα­νία δεν θα φύγει με άτα­κτο τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα “το ταχύτερο δυνατό”

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή «κατέ­γρα­ψε» σήμε­ρα την ψήφο των Βρε­τα­νών βου­λευ­τών που μετα­θέ­τουν την από­φα­ση για τη συμ­φω­νία του Brexit και κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση του Μπό­ρις Τζόν­σον να της κοι­νο­ποι­ή­σει τα επό­με­να βήμα­τα «το ταχύ­τε­ρο δυνατό».

«Επα­φί­ε­ται στη βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να μας ενη­με­ρώ­σει για τα επό­με­να βήμα­τα το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό», ανέ­φε­ρε σε ένα τουίτ η Μίνα Αντρέ­ε­βα, εκπρό­σω­πος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, λίγο μετά την ήττα που υπέ­στη ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός στο Κοι­νο­βού­λιό του.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει και πάλι σε ψηφοφορία τη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit

Ο πρό­ε­δρος της Βου­λής των Κοι­νο­τή­των Τζον Μπέρ­κο­ου δήλω­σε ότι θα απο­φα­σί­σει τη Δευ­τέ­ρα αν θα επι­τρέ­ψει στην κυβέρ­νη­ση να προ­τεί­νει τη διε­ξα­γω­γή ψηφο­φο­ρί­ας για τη συμ­φω­νία του πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον σχε­τι­κά με το Brexit.

Υπάρ­χει ένας κανό­νας στο Κοι­νο­βού­λιο σύμ­φω­να με τον οποίο ένα ερώ­τη­μα δεν μπο­ρεί να τίθε­ται δύο φορές στη διάρ­κεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σπά­θη­σε να πεί­σει τους βου­λευ­τές να εγκρί­νουν τη συμ­φω­νία σήμε­ρα, αλλά οι βου­λευ­τές ενέ­κρι­ναν μια πρό­τα­ση να μετα­τε­θεί η ψηφο­φο­ρία για τη συμ­φω­νία μέχρι να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία έγκρι­σης της νομο­θε­σί­ας για την έξο­δο από την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Ο υπουρ­γός της κυβέρ­νη­σης που είναι αρμό­διος για τις σχέ­σεις με το Κοι­νο­βού­λιο, ο Τζέι­κομπ Ρις-Μογκ, δήλω­σε πως η κυβέρ­νη­ση σχε­διά­ζει να θέσει τη συμ­φω­νία σε συζή­τη­ση και ψηφο­φο­ρία τη Δευτέρα.

«Θα το σκε­φθώ και θα δώσω αυτή που ελπί­ζω να είναι μια πλή­ρως μελε­τη­μέ­νη από­φα­ση για το θέμα αυτό τη Δευ­τέ­ρα», είπε ο Μπέρκοου.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο