Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μετρα ατομικής ευθύνης για τους ανεμβολίαστους από τον Β. Κικίλια

Μέτρα που αφο­ρούν σε ανεμ­βο­λί­α­στους πολί­τες και βασι­κό άξο­να την ατο­μι­κή ευθύ­νη, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας. Στις ανα­κοι­νώ­σεις συμ­με­τεί­χε και η διευ­θύ­ντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγ­γε­λι­σμός», Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Εται­ρεί­ας Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας, Καθη­γή­τρια Ανα­στα­σία Κοτανίδου.

Τα μέτρα θα ισχύ­σουν από 13 Σεπτέμ­βρη έως 31 Μάρ­τη και αφο­ρούν την πρό­σβα­ση των ανεμ­βο­λί­α­στων εργα­ζο­μέ­νων στην εργα­σία, χώρους ψυχα­γω­γί­ας, σχο­λεία και Πανεπιστήμια.

Όπως ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Υγεί­ας, θα τηρη­θεί χωρίς καμία παρά­τα­ση το μέτρο ανα­στο­λής εργα­σί­ας για υγειο­νο­μι­κούς που δεν έχουν εμβο­λια­στεί έως τις 1 Σεπτεμ­βρί­ου με του­λά­χι­στον μία δόση ή δεν δια­θέ­τουν πιστο­ποι­η­τι­κό νόση­σης. Ο υπο­χρε­ω­τι­κός εμβο­λια­σμός αφο­ρά και ιδιώ­τες για­τρούς, συμπλήρωσε.

Τι ισχύει από τις 13 Σεπτεμβρίου

Είπε επί­σης ότι από τις 13 Σεπτεμ­βρί­ου έως 31 Μαρ­τί­ου 2022:

– Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι εργα­ζό­με­νοι σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα θα κάνουν ένα εργα­στη­ρια­κό rapid test την εβδο­μά­δα με κόστος 10 ευρώ

– Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι εκπαι­δευ­τι­κοί και εργα­ζό­με­νοι σε του­ρι­σμό, εστί­α­ση, τηλε­ο­πτι­κές, κινη­μα­το­γρα­φι­κές και θεα­τρι­κές παρα­γω­γές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα

– Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι μαθη­τές θα κάνουν δύο δωρε­άν self test την εβδομάδα.

– Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι φοι­τη­τές θα κάνουν δύο εργα­στη­ρια­κά τεστ την εβδο­μά­δα με δαπά­νη του φοι­τη­τή (10 ευρώ).

– Οι ανεμ­βο­λί­α­στοι ταξι­διώ­τες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργα­στη­ρια­κό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξί­δι, ενώ οι άνω των πέντε ετών θα κάνουν self test.

– Από 13 Σεπτεμ­βρί­ου θα μπο­ρούν να πραγ­μα­το­ποιούν δωρε­άν τεστ σε δημό­σιες δομές μόνο εμβο­λια­σμέ­νοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

– Στους κλει­στούς χώρους κατα­στη­μά­των εστί­α­σης και κέντρων δια­σκέ­δα­σης, θα εισέρ­χο­νται μόνον όσοι έχουν εμβο­λια­στεί ή έχουν πιστο­ποι­η­τι­κό νόσησης.

– Τα γήπε­δα (κλει­στά και ανοι­χτά) θα λει­τουρ­γούν μόνο για εμβο­λια­σμέ­νους και νοσήσαντες

– Θέα­τρα, κινη­μα­το­γρά­φοι, μου­σεία: Θα μπο­ρούν να εισέρ­χο­νται και ανεμ­βο­λί­α­στοι με rapid test 48 ωρών. Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές θα μπο­ρούν να επι­λέ­ξουν αν θα είναι αμι­γείς (με 100% χωρη­τι­κό­τη­τα) ή μεικτές.

– Κλει­στά γυμνα­στή­ρια: Λει­τουρ­γία για εμβο­λια­σμέ­νους, νοσή­σα­ντες και ανεμ­βο­λί­α­στους με αρνη­τι­κό rapid test 48 ωρών

– Σε κλει­στούς χώρους εργα­σί­ας ο εργο­δό­της δια­τη­ρεί βάσει νόμου το δικαί­ω­μα να γνω­ρί­ζει αν οι εργα­ζό­με­νοι είναι εμβολιασμένοι.

– Χρή­ση μάσκας σε όλους τους κλει­στούς χώρους και ανοι­χτούς όπου υπάρ­χουν συναθροίσεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο