Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ήχους μπουζουκιού το «στερνό αντίο» στον Αγάθωνα (ΦΩΤΟ)

Υπό τους ήχους του μπου­ζου­κιού, που τόσο αγά­πη­σε, σε μια σεμνή τελε­τή στο Νεκρο­τα­φείο Ευαγ­γε­λι­σμού Λαγκα­δά, συγ­γε­νείς και φίλοι, απο­χαι­ρέ­τη­σαν τον Αγά­θω­να Ιακω­βί­δη, τον ρεμπέ­τη Αγά­θω­να όπως τον ήξε­ρε και τον αγά­πη­σε πολύς κόσμος. Πάρα τη μεγά­λη θλί­ψη, τον Αγά­θω­να ξεπρο­βό­δι­σε στο ύστα­το ταξί­δι του το συγκρό­τη­μά του, που μαζί με τους κοντι­νούς του ανθρώ­πους τρα­γού­δη­σε με συγκί­νη­ση τα τρα­γού­δια του.

Στην κηδεία παρευ­ρέ­θη­κε ο βου­λευ­τής Α’ Θεσ­σα­λο­νί­κης του Κόμ­μα­τος, Γιάν­νης Δελής, ενώ τα ειλι­κρι­νή συλ­λυ­πη­τή­ρια στη σύζυ­γό του Ερι­φύ­λη, το γιο του Νίκο και όλους τους δικούς του μετέ­φε­ρε εκ μέρους της ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζώκας, μέλος του Γρα­φεί­ου της ΤΕ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στον επι­κή­δειό του, ο Ν. Ζώκας είπε πως ο Αγά­θω­νας κηδεύ­ε­ται στη γη που τον γέν­νη­σε, ωστό­σο οι ρίζες του, που πάνε πολύ μακριά, στη Μ. Ασία, καθό­ρι­σαν τη σχέ­ση του με το αγα­πη­μέ­νο του ρεμπέ­τι­κο τρα­γού­δι το οποίο ακο­λού­θη­σε, υπη­ρέ­τη­σε και μελέ­τη­σε με βάθος και σοβαρότητα.

«Αν και έφτα­σε στις κορυ­φές στε­ρε­ώ­μα­τος», είπε, «δεν ξέχα­σε ποτέ την κατα­γω­γή του, τα ιδα­νι­κά και τα ιδε­ώ­δη του τα οποία υπη­ρέ­τη­σε με την τέχνη του αλλά και με την στρά­τευ­σή του», ενώ επί­σης ανα­φέρ­θη­κε και στη συνε­χή συμ­με­το­χή του αγα­πη­μέ­νου ρεμπέ­τη στα Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή», όπως και σε όλα τα καλέ­σμα­τα του λαϊ­κού κινήματος.

«Θα πολε­μά­με και θα τρα­γου­δά­με με τα τρα­γού­δια του, όπως λέει και το σύν­θη­μα», συνέ­χι­σε, λέγο­ντας πως τα τρα­γού­δια του θα συντρο­φεύ­ουν τους συνα­γω­νι­στές του, και θα συνε­χί­ζουν να χαρί­ζουν όμορ­φες στιγ­μές και να τους δίνουν δύναμη.

Τέλος, ο Νίκος Ζώκας, είπε ακό­μα πως η συναυ­λία του που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη να γίνει στη λαϊ­κή σκη­νή του Φεστι­βάλ της ΚΝΕ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στις 12 Σεπτέμ­βρη, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ως αφιέ­ρω­μα στη μνή­μη του και για «να τιμή­σου­με την τέχνη του και τη συμ­βο­λή του στο λαϊ­κό κίνημα».

kideia agathona kideia agathona1 kideia agathona2 kideia agathona3

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο