Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με αφορμή μια ακόμα εκδήλωση για τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα»

Την ίδια ώρα που χιλιά­δες γυναί­κες της βιο­πά­λης έπαιρ­ναν μέρος στις συγκε­ντρώ­σεις για την Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας, τις οποί­ες διορ­γά­νω­σαν σωμα­τεία και γυναι­κεί­οι Σύλ­λο­γοι της ΟΓΕ, με τη συμ­με­το­χή εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και συλ­λό­γων αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων σε όλη τη χώρα, η επι­τρο­πή Γυναι­κεί­ας Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Αθη­νών διορ­γά­νω­νε μία ακό­μα δια­δι­κτυα­κή εκδή­λω­ση με τίτλο «Γυναί­κα σημαί­νει…».
Προ­σκε­κλη­μέ­νες ήταν γυναι­κεία στε­λέ­χη των αστι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25), όπως και γυναί­κες από το χώρο του αθλη­τι­σμού και του πολι­τι­σμού. Η εκδή­λω­ση ήταν αφιε­ρω­μέ­νη στο ρόλο της γυναί­κας — επι­χει­ρη­μα­τία στις σημε­ρι­νές συνθήκες.

Τέτοιου τύπου εκδη­λώ­σεις δεν γίνο­νται για πρώ­τη φορά. Αν και η συζή­τη­ση αρχι­κά περι­στρά­φη­κε γύρω από μια σει­ρά ζητή­μα­τα που βρί­σκο­νται στην επι­και­ρό­τη­τα και πολ­λές ομι­λή­τριες ανα­φέρ­θη­καν στα περι­στα­τι­κά σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας, στην πορεία, η πλειο­ψη­φία των ομι­λιών επι­κέ­ντρω­σε σε γνω­στούς αστι­κούς προ­βλη­μα­τι­σμούς, που απο­τυ­πώ­νο­νται στα­θε­ρά στα κεί­με­να των αστι­κών επι­τε­λεί­ων στην ΕΕ και στα κρά­τη — μέλη της, με στό­χο την αύξη­ση της γυναι­κεί­ας απα­σχό­λη­σης γενι­κά, αλλά και ειδι­κά της αυτο­α­πα­σχό­λη­σης των γυναικών.

Ομοσπονδίες Σωματεία Φοιτητές 8 Μάρτη 2021 Σπάμε τις αλυσίδες του ατομικού δρόμου

Το «άρωμα γυναίκας» στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «επιχειρηματικότητα»

Πίσω από τις δια­πι­στώ­σεις για υπαρ­κτά κοι­νω­νι­κά προ­βλή­μα­τα της εργα­τι­κής, λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας των γυναι­κών, όπως για τις αυξη­μέ­νες ευθύ­νες «φρο­ντί­δας ανη­λί­κων», που εμπο­δί­ζουν τη συμ­με­το­χή τους στην εργα­σία και την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, κρύ­βε­ται το πραγ­μα­τι­κό κίνη­τρο των αστι­κών προβληματισμών.
Η κατεύ­θυν­ση της ΕΕ και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων για την ενί­σχυ­ση της γυναι­κεί­ας επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας σχε­τί­ζε­ται με μια σει­ρά από στό­χους. Αφο­ρά την προ­σπά­θεια δια­χεί­ρι­σης των υψη­λών ποσο­στών γυναι­κεί­ας ανερ­γί­ας, αλλά και την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των συγκε­κρι­μέ­νων επι­χει­ρή­σε­ων, οι οποί­ες κατά βάση εντάσ­σο­νται στη λεγό­με­νη «επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα ανά­γκης» και όχι «ευκαιρίας».Πρόκειται για επι­χει­ρή­σεις που ανα­λο­γι­κά απα­σχο­λούν περιο­ρι­σμέ­νο ή και καθό­λου αριθ­μό μισθω­τών, επι­χει­ρή­σεις χαμη­λής παρα­γω­γι­κό­τη­τας και περιο­ρι­σμέ­νης δυνα­μι­κής. Αυτή ακρι­βώς την καθυ­στέ­ρη­ση επι­διώ­κουν να αντι­στρέ­ψουν και αντί­στοι­χα ευρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα που υπερ­προ­βλή­θη­καν στην εκδή­λω­ση, όπως αυτά που αφο­ρούν στη συμ­με­το­χή των γυναι­κών στον ψηφια­κό μετα­σχη­μα­τι­σμό της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, αλλά και στην ανά­δει­ξη γυναι­κών σε «θέσεις ευθύ­νης», δηλα­δή στα ΔΣ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών — καπι­τα­λι­στι­κών επιχειρήσεων.

Από τα αστι­κά επι­τε­λεία στην ΕΕ και στην Ελλά­δα, αξιο­ποιεί­ται η γυναι­κεία συμ­με­το­χή στα λεγό­με­να «Κέντρα Λήψης Απο­φά­σε­ων» για την προ­ε­τοι­μα­σία μιας γυναι­κεί­ας αστι­κής «πρω­το­πο­ρί­ας», που θα συμ­βά­λει στην ταξι­κή ενσω­μά­τω­ση των γυναι­κών εργα­τι­κής — λαϊ­κής έντα­ξης ή κατα­γω­γής. Ταυ­τό­χρο­να, το ενδια­φέ­ρον τους είναι στα­θε­ρά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο στην ανά­γκη να ξεπε­ρα­στούν τα εμπό­δια που συνα­ντούν οι γυναί­κες κυρί­ως αστι­κής κατα­γω­γής ή έντα­ξης στην εκπρο­σώ­πη­σή τους στα Διοι­κη­τι­κά Συμ­βού­λια των μετο­χι­κών — καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, εισηγ­μέ­νων στο χρη­μα­τι­στή­ριο, εκτι­μώ­ντας ότι απο­τε­λεί «το κλει­δί για την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα στην παγκό­σμια οικο­νο­μία». Οι συγκε­κρι­μέ­νες κατευ­θύν­σεις συνο­δεύ­ο­νται με εκτι­μή­σεις ότι «οι γυναί­κες — ανώ­τα­τα στε­λέ­χη των επι­χει­ρή­σε­ων δια­κρί­νο­νται για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της διοί­κη­σής τους», δηλα­δή είναι «απο­τε­λε­σμα­τι­κές» στην ανά­πτυ­ξη του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κέρ­δους, κυρί­ως μέσω της έντα­σης της εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων της επι­χεί­ρη­σης, ανδρών και γυναικών.

ΟΓΕ Ομοσπονδίες Σωματεία Φοιτητές 8 Μάρτη 2021

Μακριά από τις αγωνίες των αυτοαπασχολούμενων γυναικών

Όσα ευρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα και να εξαγ­γελ­θούν, δεν μπο­ρεί να κρυ­φτεί ότι η ΕΕ και τα κρά­τη — μέλη βλέ­πουν ευκαι­ρια­κά, προ­σω­ρι­νά τη μικρή επιχειρηματικότητα.
Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα βοά, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι οι εργα­ζό­με­νες γυναί­κες, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες, υφί­στα­νται πολ­λα­πλά­σια τις συνέ­πειες των γενι­κό­τε­ρων αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών, αλλά και του καπι­τα­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού που οξύ­νε­ται στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες. Καμιά σχέ­ση δεν έχει η «γυναί­κεια επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα» που ορα­μα­τί­ζο­νται ή και προ­βάλ­λουν αντί­στοι­χες εκδη­λώ­σεις, με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα και τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν χιλιά­δες αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες καθημερινά:

🔳  Με τις ατε­λεί­ω­τες ώρες εργα­σί­ας στο εμπό­ριο και αλλού, ως απόρ­ροια και των νόμων απε­λευ­θέ­ρω­σης του ωρα­ρί­ου, κατάρ­γη­σης της κυρια­κά­τι­κης αργίας.

🔳  Με τη σκλη­ρή καθη­με­ρι­νό­τη­τα που βιώ­νουν, πολ­λές φορές φυτο­ζω­ώ­ντας, υπο­α­πα­σχο­λού­με­νες και προ­σπα­θώ­ντας να καλύ­ψουν τα χρέη τους με το φόβο της ανερ­γί­ας, των πλει­στη­ρια­σμών και των κατα­σχέ­σε­ων διαρ­κώς πάνω απ’ το κεφά­λι τους. Γυναί­κες που προ­σπα­θούν με νύχια και με δόντια να κρα­τή­σουν ανοι­κτό το μαγα­ζί, προ­κει­μέ­νου να συνταξιοδοτηθούν.

🔳  Με τις ακρο­βα­σί­ες στις οποί­ες ανα­γκά­ζο­νται οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες σήμε­ρα, σε συν­θή­κες Covid-19 και μέτρων περιο­ρι­σμού. Που προ­σπα­θούν να λει­τουρ­γή­σουν την επι­χεί­ρη­σή τους και να αντε­πε­ξέλ­θουν ταυ­τό­χρο­να στη φρο­ντί­δα των παι­διών, με το e‑shop και το click away να δια­σταυ­ρώ­νο­νται με την τηλεκ­παί­δευ­ση. Αλή­θεια, τι μέτρα πήρε η κυβέρ­νη­ση για να διευ­κο­λύ­νει τα αδιέ­ξο­δα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων γυναι­κών σήμε­ρα, όταν ακό­μα και στο ενδε­χό­με­νο καρα­ντί­νας λόγω ασθέ­νειας, δεν προ­βλέ­πε­ται πραγ­μα­τι­κά καμία ενί­σχυ­ση; Τι μέτρα πήρε για να συνε­χί­σει να εργά­ζε­ται η αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νη, όταν τα σχο­λεία παρα­μέ­νουν κλει­στά εδώ και μήνες, ως απόρ­ροια της εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής που εφαρ­μό­ζε­ται για τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας; Και βέβαια το πρό­βλη­μα δεν αφο­ρά μόνο τις τωρι­νές, «έκτα­κτες» συνθήκες.

🔹 Τι εμπο­δί­ζει, όμως, σήμε­ρα να υπάρ­χει ένα ενιαίο, σύγ­χρο­νο, δωρε­άν και δημό­σιο κρα­τι­κό δίκτυο παι­δι­κών σταθ­μών και χώρων δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης των παιδιών;
🔹 Τι είναι αυτό που εμπο­δί­ζει να δοθεί επί­δο­μα άδειας μητρό­τη­τας για τις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκε­τό στο ύψος του βασι­κού μισθού και απαλ­λα­γή από τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές για ένα χρό­νο μετά τον τοκετό;
🔹 Τι εμπο­δί­ζει σήμε­ρα να δοθεί ειδι­κό επί­δο­μα στή­ρι­ξης 1.000 ευρώ στις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νες και σε όλους τους επαγ­γελ­μα­τί­ες που με κλει­στά μαγα­ζιά εν μέσω παν­δη­μί­ας προ­σπα­θούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στις οικο­γε­νεια­κές ανάγκες;

Εμπό­διο απο­τε­λούν οι πολι­τι­κές ενί­σχυ­σης της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας που οδη­γούν διαρ­κώς σε μέτρα περι­κο­πής δικαιω­μά­των αλλά και παρα­πέ­ρα υπο­βάθ­μι­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης στοι­χειω­δών υπη­ρε­σιών για την προ­στα­σία της υγεί­ας, με έμφα­ση στην πρό­λη­ψη, για την ασφά­λι­ση, για την προ­στα­σία της μητρό­τη­τας και στή­ρι­ξη της οικο­γέ­νειας. Οι κατευ­θύν­σεις της ΕΕ αλλά και όλων των κυβερ­νή­σε­ων που στό­χο έχουν να εξα­σφα­λί­σουν την ενί­σχυ­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας των ευρω­παϊ­κών μονο­πω­λί­ων όξυ­ναν την επί­θε­ση στο σύνο­λο των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού. Απο­δεί­χθη­καν εχθρι­κές για τις ανά­γκες των γυναι­κών στην εργα­σία, σε κάθε πλευ­ρά της κοι­νω­νι­κής τους ζωής.

ΟΓΕ Συλλαλητήριο

Η συλλογική αγωνιστική δράση «ανάσα» από τα αδιέξοδα των αυτοαπασχολούμενων γυναικών

Όπου ακούς πολ­λά κερά­σια, κρά­τα μικρό καλά­θι, λέει η παροι­μία. Οι αντι­φά­σεις του αστι­κού σχε­δια­σμού και τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα που οξύ­νο­νται στις συν­θή­κες ανε­λέ­η­του καπι­τα­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού, δεν μπο­ρούν να δώσουν διέ­ξο­δο στα πιε­στι­κά προ­βλή­μα­τα της αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νης γυναί­κας. Γι’ αυτό και σήμε­ρα, όχι μόνο χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο προ­βλη­μα­τι­σμός, αλλά και να δυνα­μώ­σει η γυναι­κεία συμ­με­το­χή στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να για τη βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών ζωής και εργα­σί­ας. Διέ­ξο­δο στις καθη­με­ρι­νές αγω­νί­ες των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων γυναι­κών μπο­ρεί να δώσει η φλό­γα της συλ­λο­γι­κής αγω­νι­στι­κής δρά­σης μέσα από τους γυναι­κεί­ους Συλ­λό­γους και Ομά­δες της ΟΓΕ, μέσα από τους μαζι­κούς φορείς των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, που πρέ­πει με μεγα­λύ­τε­ρη έμφα­ση να προ­τά­ξουν αιτή­μα­τα και διεκ­δι­κή­σεις που αφο­ρούν τις αυτοαπασχολούμενες.

Η θετι­κή πεί­ρα από την ανά­πτυ­ξη κοι­νής δρά­σης της ΟΓΕ με το Σωμα­τείο Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων, με την ΟΒΣΑ και τις τοπι­κές Ενώ­σεις αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών στο Εμπό­ριο, μισθω­τών και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, ενά­ντια στη ζωή και τα ωρά­ρια — λάστι­χο, ανοί­γει ελπι­δο­φό­ρους δρόμους.
Ανα­δει­κνύ­ει την ανά­γκη κοι­νής αγω­νι­στι­κής δρά­σης για την άνο­δο της γυναι­κεί­ας συμ­με­το­χής, ειδι­κά των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων γυναι­κών, στο ριζο­σπα­στι­κό γυναι­κείο κίνη­μα, στο κίνη­μα των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων των πόλε­ων και κωμο­πό­λε­ων, ενά­ντια στην καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα, ώστε να δια­μορ­φώ­νο­νται «ρωγ­μές» στο αντι­λαϊ­κό μέτω­πο της ΕΕ, των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσσών.


Της Ρού­λας ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Μέλους του Τμή­μα­τος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο