Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με δυνατό ΚΚΕ η γυναίκα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον δρόμο του αγώνα για την ισοτιμία και χειραφέτησή της

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης στις εργα­το­ϋ­παλ­λή­λους, στις άνερ­γες, στις μισθω­τές επι­στή­μο­νες και καλ­λι­τέ­χνες, στις επαγ­γελ­μα­τί­ες, στις αγρό­τισ­σες, στις συντα­ξιού­χους, στις νέες μητέ­ρες, στις μαθή­τριες και φοι­τή­τριες, στις μετα­νά­στριες και τις πρόσφυγες.

Ιδιαί­τε­ρα εκφρά­ζει τη θλί­ψη και τη συμπα­ρά­στα­ση στις μανά­δες, στις αδελ­φές, τις συντρό­φους, σε όλες και όλους αυτούς που θρη­νούν για τα αδι­κο­χα­μέ­να παι­διά στο τρα­γι­κό σιδη­ρο­δρο­μι­κό δυστύ­χη­μα στα Τέμπη. Η ΚΕ εκφρά­ζει την ενα­ντί­ω­ση και την οργή της απέ­να­ντι στο οικο­νο­μι­κό — κοι­νω­νι­κό — πολι­τι­κό σύστη­μα, όπου με το μέτρο του «κόστους» τόσο η ιδιω­τι­κή όσο και η κρα­τι­κή καπι­τα­λι­στι­κή ιδιο­κτη­σία στε­ρεί τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς από τη μέγι­στη δυνα­τή ασφά­λεια, από τις ανα­γκαί­ες επεν­δύ­σεις σε σύγ­χρο­να μέσα, θυσιά­ζο­ντας ζωές. Απο­τε­λεί άλλο ένα παρά­δειγ­μα της ταξι­κό­τη­τας της «ψηφια­κής οικο­νο­μί­ας», που έχει ως κίνη­τρο το γρή­γο­ρο, μέγι­στο επι­χει­ρη­μα­τι­κό — καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος και όχι τις κοι­νω­νι­κές ανάγκες.

Μπρο­στά στις επι­κεί­με­νες εκλο­γές, το ΚΚΕ καλεί κάθε γυναί­κα να κάνει μια κρί­σι­μη και απο­φα­σι­στι­κή για το μέλ­λον της επι­λο­γή, ακο­λου­θώ­ντας έναν δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο: Τον δρό­μο της ελπί­δας, της πάλης για μια ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα στην εργα­σία, στην κοι­νω­νι­κή στή­ρι­ξη της μητρό­τη­τας, της οικο­γέ­νειας, στον δημιουρ­γι­κό ελεύ­θε­ρο χρό­νο, με βάση τα επι­στη­μο­νι­κά και τεχνο­λο­γι­κά επι­τεύγ­μα­τα του 21ου αιώνα.

Αυτόν τον δρό­μο μπο­ρεί να εγγυ­η­θεί μόνο ένα ισχυ­ρό ΚΚΕ παντού, στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες και στην κάλ­πη, για­τί έχει θέσεις, Πρό­γραμ­μα εξου­σί­ας — δια­κυ­βέρ­νη­σης με κρι­τή­ριο τις λαϊ­κές ανά­γκες, σε σύγκρου­ση με το δια­φθο­ρείο της ΕΕ, το πολε­μι­κό ΝΑΤΟ και κάθε πολι­τι­κή μορ­φή της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας, που ανα­πα­ρά­γουν τις δια­κρί­σεις και την πολύ­μορ­φη βία σε βάρος της γυναίκας.

Η ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών κάθε γυναί­κας για μόνι­μη και στα­θε­ρή εργα­σία, στο αντι­κεί­με­νο σπου­δών και με δυνα­τό­τη­τα δωρε­άν επα­νεκ­παί­δευ­σης, η δυνα­τό­τη­τα που δίνουν τα σύγ­χρο­να μέσα για γενι­κή μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου με παράλ­λη­λη αύξη­ση μισθού, με μέτρα προ­στα­σί­ας του γυναι­κεί­ου οργα­νι­σμού και της μητρό­τη­τας, προ­ϋ­πο­θέ­τουν σύγκρου­ση με την καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, είτε βρί­σκε­ται σε φάση ανά­πτυ­ξης είτε ύφε­σης, καθώς και με όλο το πολι­τι­κό εποι­κο­δό­μη­μά της, την αστι­κή εξου­σία. Σήμε­ρα είναι ανα­γκαίο ένα απο­κλει­στι­κά δημό­σιο και δωρε­άν δίκτυο πρό­λη­ψης, περί­θαλ­ψης, απο­κα­τά­στα­σης της υγεί­ας, κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και δομών προ­σχο­λι­κής φρο­ντί­δας και αγω­γής, ειδι­κής αγω­γής, δημιουρ­γι­κής απα­σχό­λη­σης παι­διών και ΑμεΑ, συμ­βου­λευ­τι­κής γονέ­ων, φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων και ψυχι­κά πασχό­ντων, με κατάρ­γη­ση κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κής δρά­σης. Ολα αυτά προ­ϋ­πο­θέ­τουν σύγκρου­ση με το αντι­δρα­στι­κό επι­χεί­ρη­μα ότι δεν έχει «αντο­χές» η καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μία, η οποία, όμως, αντέ­χει τις παρο­χές στο μεγά­λο κεφάλαιο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί κάθε γυναί­κα να κάνει κρι­τή­ριο της σκέ­ψης, της δρά­σης και της ψήφου τη στά­ση και πολι­τι­κή των κομ­μά­των — που δια­γω­νί­ζο­νται ποιο θα ανα­λά­βει την αστι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση ή θα παί­ξει συμπλη­ρω­μα­τι­κό ρόλο σε αυτή — στα κρί­σι­μα και καθο­ρι­στι­κά ζητή­μα­τα για τη ζωή της.

Οι «επεν­δυ­τι­κές» ευκαι­ρί­ες, στις οποί­ες δεσμεύ­ο­νται η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, προ­ϋ­πο­θέ­τουν την ακό­μα πιο άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση του γυναι­κεί­ου εργα­τι­κού, επι­στη­μο­νι­κού και καλ­λι­τε­χνι­κού δυνα­μι­κού, με τα ακα­νό­νι­στα ωρά­ρια, τις ολι­γό­μη­νες συμ­βά­σεις, τη γενί­κευ­ση της τηλερ­γα­σί­ας, που κάνει δυσ­διά­κρι­τα τα όρια ανά­με­σα στον εργά­σι­μο και μη εργά­σι­μο χρό­νο. Η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της εργα­σί­ας, η έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης είναι προ­α­παι­τού­με­να για τις επεν­δύ­σεις, την κερ­δο­φο­ρία και την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών, αξιο­ποιώ­ντας τις δια­κρί­σεις σε βάρος της γυναί­κας. Για αυτό τα προ­γράμ­μα­τα των κομ­μά­των που διεκ­δι­κούν τον απο­κλει­στι­κό ρόλο ή τη συμ­με­το­χή σε μια αστι­κή κυβέρ­νη­ση έχουν ως «κοι­νό παρο­νο­μα­στή» τους εκβια­σμούς στις γυναί­κες να θυσιά­σουν τα δικαιώ­μα­τά τους στο όνο­μα των «ίσων ευκαι­ριών» για άνδρες και γυναί­κες και της «συμ­φι­λί­ω­σης επαγ­γελ­μα­τι­κής και προ­σω­πι­κής, οικο­γε­νεια­κής ζωής», φέρ­νο­ντας σε αντι­πα­ρά­θε­ση το δικαί­ω­μα στην εργα­σία με μέτρα κοι­νω­νι­κής προ­στα­σί­ας της μητρό­τη­τας. Ακό­μα, φέρ­νουν σε αντι­πα­ρά­θε­ση τη μητρό­τη­τα με την πατρό­τη­τα, καλ­λιερ­γώ­ντας τον αντα­γω­νι­σμό μετα­ξύ τους. Τόσο η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ, απέρ­ρι­ψαν την τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ που προ­έ­βλε­πε την κατάρ­γη­ση της απα­ρά­δε­κτης διά­τα­ξης, η οποία θέτει ως προ­ϋ­πό­θε­ση της άδειας και του επι­δό­μα­τος μητρό­τη­τας τη συμπλή­ρω­ση 200 ενσή­μων τα τελευ­ταία 2 χρό­νια, απο­κλεί­ο­ντας χιλιά­δες εργα­ζό­με­νες μητέ­ρες από στοι­χειώ­δη μέτρα προστασίας.

Το πρό­γραμ­μα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ για την ενδυ­νά­μω­ση της «επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας», ιδιαί­τε­ρα των γυναι­κών, δεν δίνει απά­ντη­ση στην ανα­σφά­λεια που βιώ­νει η αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νη επι­στή­μο­νας, επαγ­γελ­μα­τί­ας, η αγρό­τισ­σα και κτη­νο­τρό­φος. Οι προ­τά­σεις τους στο­χεύ­ουν να ενι­σχυ­θεί το «άρω­μα γυναί­κας» στα ΔΣ των μετο­χι­κών — καπι­τα­λι­στι­κών επι­χει­ρή­σε­ων, ενώ μεγε­θύ­νουν τα οικο­νο­μι­κά αδιέ­ξο­δα, την ανα­σφά­λεια για την επαγ­γελ­μα­τι­κή προ­ο­πτι­κή των ελευ­θε­ρο­ε­παγ­γελ­μα­τιών γυναι­κών κι εκτο­ξεύ­ουν το κόστος παρα­γω­γής για την αγρο­τι­κή οικο­γέ­νεια. Στις θέσεις τους δεν χωρά­ει το επί­δο­μα άδειας μητρό­τη­τας 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκε­τό, ανε­ξαρ­τή­τως ασφα­λι­στι­κής ενη­με­ρό­τη­τας, στο ύψος του κατώ­τα­του μισθού με ευθύ­νη του κρά­τους, με ταυ­τό­χρο­νη απαλ­λα­γή από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, όπως κατέ­θε­σε με τρο­πο­λο­γία το ΚΚΕ και απορρίφθηκε.

Τόσο οι δια­κη­ρύ­ξεις της ΝΔ για το «επι­τε­λι­κό κρά­τος», όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ για το «κρά­τος δικαί­ου», δεν μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν την ουσια­στι­κή προ­στα­σία της οικο­γέ­νειας, του παι­διού. Το καπι­τα­λι­στι­κό κρά­τος πάντα υπη­ρε­τεί ως υπέρ­τα­το νόμο το επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέρ­δος, που είναι ασυμ­βί­βα­στο με την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών. Γι’ αυτό το παι­δί — ιδιαί­τε­ρα το απρο­στά­τευ­το, το κακο­ποι­η­μέ­νο, το ανά­πη­ρο, το παι­δί ΑμεΑ — και οι ανά­γκες του συν­θλί­βο­νται από τις τερά­στιες ελλεί­ψεις ή και ανύ­παρ­κτες κρα­τι­κές δομές οργα­νω­μέ­νης φρο­ντί­δας και προ­στα­σί­ας. Συν­θλί­βο­νται από την ανά­θε­ση αυτού του ευαί­σθη­του τομέα σε ιδιώ­τες και ΜΚΟ, με δια­χρο­νι­κή ευθύ­νη των κυβερ­νή­σε­ων. Κάθε κυβέρ­νη­ση στις συν­θή­κες του καπι­τα­λι­σμού παίρ­νει τη σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη, προ­χω­ρώ­ντας παρα­πέ­ρα την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας, την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και το κλεί­σι­μο δομών του δημό­σιου συστή­μα­τος, την υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση και υπο­στε­λέ­χω­ση των δομών Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, των νοσο­κο­μεί­ων, την πολύ­πλευ­ρη στή­ρι­ξη των μεγα­θη­ρί­ων της Ιδιω­τι­κής Υγεί­ας, όπως φάνη­κε και αυτά τα τρία χρό­νια παν­δη­μί­ας. Ολες οι κυβερ­νή­σεις ευθύ­νο­νται για τις ελά­χι­στες δομές προ­στα­σί­ας κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών και παι­διών, που λει­τουρ­γούν με ευρω­παϊ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση κι εργα­ζό­με­νους με συμ­βά­σεις με ημε­ρο­μη­νία λήξης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί κάθε εργα­ζό­με­νη, άνερ­γη, συντα­ξιού­χο, μαθή­τρια, φοι­τή­τρια να μετα­τρέ­ψει την αγα­νά­κτη­ση σε μαχη­τι­κή ριζο­σπα­στι­κή διεκ­δί­κη­ση, που μπρο­στά στις εκλο­γές σημαί­νει ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ. Ετσι μπο­ρεί να ανα­χαι­τι­στεί η προ­σπά­θεια αξιο­ποί­η­σης των εκλο­γών ως βαλ­βί­δας απο­συ­μπί­ε­σης της λαϊ­κής οργής για να εξα­σφα­λι­στεί η «στα­θε­ρό­τη­τα» του σάπιου εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, των μηχα­νι­σμών και του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού του.

Συμ­φέ­ρον από μια στα­θε­ρή — δυνα­τή αστι­κή κυβέρ­νη­ση έχουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί κολοσ­σοί που ετοι­μά­ζο­νται να ροκα­νί­σουν τα νέα πακέ­τα επι­δο­τή­σε­ων και φορο­α­παλ­λα­γών του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης. Ομως, για την εργα­τι­κή — λαϊ­κή πλειο­ψη­φία, μία τέτοια κυβέρ­νη­ση σημαί­νει νέα μέτρα σε βάρος των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των, των συντά­ξε­ων, του εργα­σια­κού εισο­δή­μα­τος, ιδιαί­τε­ρα των γυναι­κών, των νέων.

Στα­θε­ρή — δυνα­τή αστι­κή κυβέρ­νη­ση, επί­σης, έχουν ανά­γκη η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, για να συνε­χί­σουν την επι­κίν­δυ­νη εμπλο­κή της χώρας στα επι­θε­τι­κά, ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­διά τους. Εναν χρό­νο μετά την τυπι­κή έναρ­ξη του πολέ­μου στην Ουκρα­νία, όπου συγκρού­ο­νται ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία και τους συμ­μά­χους της, επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι καμία ασφά­λεια δεν μπο­ρούν να νιώ­θουν οι γυναί­κες, ο λαός μας μέσα στη «φυλα­κή» των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ενώ­σε­ων. Για την προ­στα­σία των συμ­φε­ρό­ντων των αντα­γω­νι­ζό­με­νων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων κάθε καπι­τα­λι­στι­κού κρά­τους και ένω­σης, δεν διστά­ζουν να ματώ­σουν τους λαούς για την κυριαρ­χία σε νέες αγο­ρές, σε πηγές και δρό­μους μετα­φο­ράς Ενέρ­γειας. Γι’ αυτό θέλουν το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα αδύ­να­μο, να παρα­παί­ει. Στα­θε­ρή αστι­κή κυβέρ­νη­ση σημαί­νει αστά­θεια και ανα­σφά­λεια για τις γυναί­κες της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας, όπως επι­βε­βαιώ­νε­ται από τα αντι­λαϊ­κά «έργα και ημέ­ρες» κάθε τέτοιας κυβέρ­νη­σης μέχρι σήμε­ρα, με τις υπο­γρα­φές και γυναι­κών υπουρ­γών, βουλευτών.

Από τη θέλη­ση και την έντα­ξη της γυναί­κας στη συλ­λο­γι­κή δρά­ση, όπως και από την ψήφο της στις εκλο­γές, εξαρ­τά­ται πόσο δυνα­τή θα βγει η εργα­τι­κή, λαϊ­κή, κοι­νω­νι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση για να μπο­ρεί να ανα­με­τρη­θεί με την επό­με­νη αντι­λαϊ­κή κυβέρ­νη­ση. Οσο πιο δυνα­τό ΚΚΕ τόσο πιο αδύ­να­μο το διε­φθαρ­μέ­νο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, τόσο πιο δυνα­τό το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα για να βάλει εμπό­δια, για να απο­σπά κατα­κτή­σεις. Αυτό φοβού­νται οι εκμε­ταλ­λευ­τές και τα κόμ­μα­τά τους.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί κάθε γυναί­κα της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας να ενι­σχύ­σει το ΚΚΕ, που δίνει περιε­χό­με­νο, ζωντά­νια, προ­ο­πτι­κή στο σύν­θη­μα «μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό στον δρό­μο της ανα­τρο­πής». Με ένα δυνα­τό ΚΚΕ στις εκλο­γές και στις καθη­με­ρι­νές ταξι­κές μάχες, η συμ­με­το­χή των γυναι­κών παντού — στα εργα­τι­κά σωμα­τεία, στις ενώ­σεις επαγ­γελ­μα­τιών, στους αγρο­τι­κούς συλ­λό­γους και στους γυναι­κεί­ους συλ­λό­γους της ΟΓΕ, αλλά και στο κοι­νο­βού­λιο — μπο­ρεί να είναι πιο ουσια­στι­κή και όσο το δυνα­τόν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή στη διεκ­δί­κη­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών αιτη­μά­των. Στον κοι­νό εργα­τι­κό — λαϊ­κό αγώ­να μπο­ρεί να ανα­πτυ­χθεί το προ­σω­πι­κό θάρ­ρος, η αντο­χή, η στή­ρι­ξη απέ­να­ντι σε περι­στα­τι­κά βίας κατά των γυναι­κών. Στο έδα­φος της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της συνα­δελ­φι­κό­τη­τας, της αλλη­λεγ­γύ­ης, των κοι­νών ταξι­κών συμ­φε­ρό­ντων, στον κοι­νό αγώ­να ανδρών και γυναι­κών χτί­ζε­ται η «ασπί­δα προ­στα­σί­ας» για κάθε γυναί­κα, κάθε νέα και νέο. Συνει­δη­το­ποιεί­ται η δύνα­μη που έχουν στα χέρια τους απέ­να­ντι στην εξου­σία του κεφα­λαί­ου, για να ξερι­ζω­θεί η γενε­σιουρ­γός μορ­φή βίας, δηλα­δή η ταξι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και καταπίεση.

Η ιστο­ρι­κή επέ­τειος της 8ης Μάρ­τη, που είναι αφιε­ρω­μέ­νη στους σκλη­ρούς αγώ­νες των εργα­τριών και εργα­τών για ίσα μερο­κά­μα­τα ανδρών και γυναι­κών, για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δου­λειάς, για λιγό­τε­ρες ώρες εργα­σί­ας, θυμί­ζει: Το πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κό στην ιστο­ρία των κοι­νω­νιών, της ταξι­κής πάλης είναι να μην υπο­τάσ­σε­σαι σε αρνη­τι­κούς συσχε­τι­σμούς, αλλά να παλεύ­εις για να τους αλλά­ξεις. Με δυνα­τό ΚΚΕ παντού, η γυναί­κα μπο­ρεί να πρω­τα­γω­νι­στή­σει στον δρό­μο του αγώ­να για την ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­σή της, για την κοι­νω­νία της πραγ­μα­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό.

ΑΘΗΝA 08/03/2023
Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο