Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με δύο λόγια από καρδιάς αποχαιρέτησε τον Λ. Μαχαιρίτσα εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Σοφιανός (ΒΙΝΤΕΟ)

Απο­χαι­ρε­τού­με — είπε — από καρ­διάς έναν αγα­πη­μέ­νο φίλο, έναν πολύ­τι­μο και πολύ­χρο­νο συνερ­γά­τη του Κόμ­μα­τος, του Φεστι­βάλ της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεολαίας.

Πάνω από 20 χρό­νια στην Αθή­να και σε όλη τη χώρα μάς συντρό­φευ­ες μαζί με τον Διο­νύ­ση και τους άλλους πολύ­τι­μους συνερ­γά­τες σου, μας ταξί­δευ­ες με τη μου­σι­κή σου ρίχνο­ντας κόκ­κι­νο στη νύχτα.

Ο εγγο­νός του εκτε­λε­σμέ­νου αγω­νι­στή το 1948 Λαυ­ρέ­ντη Μαχαι­ρί­τσα, από την Πλά­κα και τα αντάρ­τι­κα του Τζα­βέλ­λα, κατά­φε­ρε με τη μου­σι­κή του, με την τέχνη του, με αυτή τη δύνα­μη που έβγα­ζε από μέσα του να αγκα­λιά­σει και να αγκα­λια­στεί απ’ όλη τη χώρα, τόσα χρό­νια, τόσο πολύ και με τέτοια αγάπη.

Είναι σίγου­ρο ότι η θάλασ­σα που τον ταξι­δεύ­ει τώρα είναι μια θάλασ­σα αγά­πης, εκτί­μη­σης, ανα­γνώ­ρι­σης. Όχι μόνο για τα τρα­γού­δια που μας χάρι­σε, αλλά και για το απο­τύ­πω­μα που άφη­σε σαν άνθρω­πος, σαν προσωπικότητα.

Καλό ταξί­δι και τα πιο θερ­μά συλ­λυ­πη­τή­ρια σε όλους αυτούς που τον αγά­πη­σαν και πρώ­τα απ’ όλα στις δυο γυναί­κες της ζωής του».

Προς τιμήν του Λ. Μαχαι­ρί­τσα, η Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή Θεσ­σα­λο­νί­κης του 45ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή» ανα­κοί­νω­σε ότι το μου­σι­κό — καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα της πρώ­της μέρας του Φεστι­βάλ, αύριο Πέμ­πτη, στη Νεα­νι­κή Σκη­νή, θα είναι αφιε­ρω­μέ­νο στη μνή­μη του και θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ένα μικρό μου­σι­κό αφιέ­ρω­μα στα τρα­γού­δια του στη Νεα­νι­κή Σκηνή.

Επί­σης, στην Πάτρα στις εκδη­λώ­σεις του Φεστι­βάλ, την Παρα­σκευή 13 Σεπτέμ­βρη, το συγκρό­τη­μα της ΚΝΕ θα παρου­σιά­σει ορι­σμέ­να τρα­γού­δια του αγα­πη­μέ­νου και ξεχω­ρι­στού καλλιτέχνη.

laurentis100

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο