Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με εισιτήριο στο Όλυμπο και ιδιωτικές εταιρίες προ των πυλών!!!

Πολ­λοί το περι­μέ­να­με και πλέ­ον ήρθε το πλή­ρω­μα του χρό­νου: εδώ και μέρες κυκλο­φο­ρεί σε συρ­τά­ρια αρμο­δί­ων, σχε­δόν έτοι­μη υπουρ­γι­κή από­φα­ση, που θεσπί­ζει εισι­τή­ριο εισό­δου στον Όλυ­μπο και εκχω­ρεί αρμο­διό­τη­τες έλεγ­χου σε ιδιω­τι­κές εταιρείες.

Η πρόταση/απόφαση (υπάρ­χει ενδε­χό­με­νο διορ­θώ­σε­ων, ενώ δεν έχει ορι­στεί η ημε­ρο­μη­νία εφαρ­μο­γής) ήρθε και στα δικά μας χέρια και ομο­λο­γού­με ότι δεν πέσα­με από τα σύν­νε­φα. Πρό­κει­ται για ένα καθα­ρά εισπρα­κτι­κό μέτρο, χωρίς καμιά αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα για τον επι­σκέ­πτη και χωρίς καμιά συγκε­κρι­μέ­νη δέσμευ­ση της Πολι­τεί­ας για το που, πως και σε τι ακρι­βώς θα δια­τε­θούν τα προ­βλε­πό­με­να έσοδα.

Η από­φα­ση έχει τίτλο «Θέσπι­ση εισι­τη­ρί­ου εισό­δου στην περιο­χή του Ευρω­παϊ­κού Οικο­λο­γι­κού Δικτύ­ου με κωδι­κό GR1250001 και ονο­μα­σία Όρος Όλυ­μπος». Η περιο­χή αυτή είναι όλο το βου­νό (εκτός της περιο­χής του κατα­φυ­γί­ου του ΣΕΟ Λεπτο­κα­ρυάς, ένα κομ­μά­τι – το χαμη­λό­τε­ρο – των πλα­γιών του νότιου Όλυ­μπου και δυτι­κά, οι πλα­γιές δυτι­κά της κορυ­φο­γραμ­μής Φλά­μπου­ρο – Κίτρος έως κάτω το ορο­πέ­διο Μπά­ρα). Όλη την απόφαση/πρόταση μπο­ρεί­τε να την δια­βά­σε­τε παρα­κά­τω και να σχη­μα­τί­σε­τε πλή­ρη άπο­ψη. Σαν εκδό­σεις που ασχο­λού­νται πάνω από 20 χρό­νια με τα ορει­νά σπορ και την ορει­νή φύση, αλλά και με τον Όλυ­μπο ειδι­κό­τε­ρα, έχου­με να κάνου­με τις εξής παρατηρήσεις.

olumpos1

Είναι απο­ρί­ας άξιο με ποιο σκε­πτι­κό το Κρά­τος επι­βάλ­λει εισι­τή­ριο, τη στιγ­μή που oυσια­στι­κά δηλώ­νει ανί­κα­νο να προ­στα­τεύ­σει τον Ε.Δ. Ολύ­μπου (και γενι­κά το φυσι­κό περι­βάλ­λον). Για­τί, τι άλλο σημαί­νουν οι ορι­ζό­ντιες, καθο­λι­κές απα­γο­ρεύ­σεις εισό­δου και διέ­λευ­σης σε όλους τους Ε.Δ. και περιο­χές natura2000, αυτές τις ημέ­ρες; Και όχι μόνο απαι­τεί εισι­τή­ριο, αλλά δε δεσμεύ­ε­ται που­θε­νά για το που και για ποιο σκο­πό θα δια­τε­θούν τα έσο­δα, τα οποία με βάση τις μετρή­σεις επι­σκε­ψι­μό­τη­τας, ανα­μέ­νο­νται μεγά­λα (ετή­σια επι­σκε­ψι­μό­τη­τα: 160000+ επι­σκέ­πτες). Η μόνη ανα­φο­ρά που γίνε­ται είναι ότι τα έσο­δα θα απο­δί­δο­νται στο Φορέα Δια­χεί­ρι­σης και το Πρά­σι­νο Ταμείο.

Στο Άρθρο 5 δια­βά­ζου­με: «Στα μέσα ελέγ­χου εντάσ­σο­νται μετα­ξύ άλλων και η δημιουρ­γία στα­θε­ρών υπο­δο­μών (φυλά­κια ελέγ­χου, μπά­ρες ελέγ­χου), ή/και ηλε­κτρο­νι­κών μέσων χωρίς όμως να είναι απα­ραί­τη­τη η τοπο­θέ­τη­σή τους για την εφαρ­μο­γή της παρού­σας». Δηλα­δή δεν υπάρ­χει καμιά δέσμευ­ση ακό­μα και για κάποια στοι­χειώ­δη μέτρα (σταθ­μοί ενη­μέ­ρω­σης και εισό­δου). Όλοι είδα­με αυτές τις ημέ­ρες την είσο­δο από το Λιτό­χω­ρο να είναι κλει­στή από έναν κώνο και λίγη κορ­δέ­λα! Δεν υπάρ­χει ούτε μια ανα­φο­ρά για ενη­μέ­ρω­ση, πρό­λη­ψη, έλεγ­χο, διά­σω­ση (που είναι τελεί­ως ανε­παρ­κής) κλπ. Αξί­ζει να ληφθεί υπ’ όψη, ότι στον Εθνι­κό Δρυ­μό Σαμα­ριάς, όπου έχει θεσπι­στεί εδώ και χρό­νια εισι­τή­ριο, οι αρμό­διοι δεν έχουν κάνει καν τον κόπο να βάλουν ενη­με­ρω­τι­κές πινα­κί­δες στις αρχές των μονο­πα­τιών, προ­κει­μέ­νου οι ‑κυρί­ως αλλο­δα­ποί- του­ρί­στες, να ενη­με­ρώ­νο­νται για τις δυσκο­λί­ες. Αυτή η αδια­φο­ρία όμως στοι­χί­ζει ζωές. Με λίγα λόγια, ενώ το εισι­τή­ριο που σχε­διά­ζε­ται να επι­βλη­θεί είναι υψη­λό, το αντα­πο­δο­τι­κό όφε­λος για τον επι­σκέ­πτη είναι μηδέν.

Αντί­θε­τα, χωρίς καμιά αιτιο­λό­γη­ση, υπάρ­χει η πρό­βλε­ψη, ο έλεγ­χος για τυχόν παρα­βά­σεις να γίνε­ται (σύμ­φω­να με το Άρθρο 5), από: α) εργα­ζο­μέ­νους του ΦΔΕΔΟ και από την αρμό­δια δασι­κή αρχή, και β) εργα­ζο­μέ­νους εται­ρειών οι οποί­ες έχουν ανα­λά­βει αντί­στοι­χα καθή­κο­ντα μετά από σχε­τι­κή σύμ­βα­ση με τον ΦΔΕΔΟ.

Και όλα αυτά, όταν με το νόμο Χ’’δάκη η εκπρο­σώ­πη­ση των τοπι­κών κοι­νω­νιών και των επαγ­γελ­μα­τιών έχει ψαλι­δι­στεί και ανα­μέ­νε­ται να ακυ­ρω­θεί τελεί­ως (π.χ η ΕΟΟΑ συμ­με­τέ­χει στο ΔΣ του Φορέα, με την ιδιό­τη­τα της ιδιο­κτη­σί­ας δυο κατα­φυ­γί­ων – Ζολώ­τα και Κάκα­λου. Αυτό θα πάψει). Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι Φορείς θα αλλά­ξουν τελεί­ως λογι­κή, θα λει­τουρ­γούν με καθα­ρά χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και οι διευ­θύ­νο­ντες σύμ­βου­λοι θα είναι στε­λέ­χη από τον ιδιω­τι­κό τομέα. Με λίγα λόγια, τη στιγ­μή που ανα­μέ­νε­ται έκρη­ξη εσό­δων, προ­ε­τοι­μά­ζε­ται η είσο­δος ιδιω­τών και ο εκτο­πι­σμός των τοπι­κών κοινωνιών.

Και βγά­ζου­με τα παρα­πά­νω συμπε­ρά­σμα­τα, για­τί αν δια­βά­σει κάποιος προ­σε­κτι­κά την τιμο­λο­για­κή πολι­τι­κή, δεν έχει περι­θώ­ρια να κατα­λή­ξει κάπου αλλού.

Για παρά­δειγ­μα:

  • Όλοι μετα­ξύ 15 και 67 χρ. Θα πλη­ρώ­νουν κανο­νι­κά (μου­σείο Ακρό­πο­λης: 18–67). Δηλα­δή σε έναν έφη­βο δημιουρ­γεί­ται αντικίνητρο!
  • Ο κάθε επι­σκέ­πτης πλη­ρώ­νει 6€ και το κάθε ΙΧ 12, ανά ημέ­ρα. Είναι υπερ­βο­λι­κό για τους περισ­σό­τε­ρους πολί­τες και μάλι­στα με το δεδο­μέ­νο ότι μια ανά­βα­ση στον Όλυ­μπο απαι­τεί 2–3 ημέ­ρες. Δεν υπάρ­χει καμιά μέρι­μνα για άνερ­γους, καμιά μέρι­μνα για οικο­γε­νεια­κό εισι­τή­ριο, καμιά μέρι­μνα για φοιτητές.
  • Ο προ­στι­θέ­με­νος ΦΠΑ είναι 24% (τύπος, βιβλία, συναυ­λί­ες: 6%)!
  • Δεν υπάρ­χει καμιά επο­χι­κό­τη­τα. Έτσι, είτε ο επι­σκέ­πτης μπει τον Αύγου­στο είτε μπει το Φεβρουά­ριο (όπου οι παρο­χές είναι ελά­χι­στες), πλη­ρώ­νει το ίδιο.
  • Παρά το ότι το εισι­τή­ριο για ΙΧ είναι σχε­δόν απα­γο­ρευ­τι­κό, καμιά μέρι­μνα για εναλ­λα­κτι­κή μετα­φο­ρά δεν υπάρ­χει (λεω­φο­ρείο ανά τακτή ώρα προς Πριό­νια π.χ.). Η μόνη εναλ­λα­κτι­κή είναι το ξεκί­νη­μα της πορεί­ας από τα 300μ. υψό­με­τρο! Να σημειω­θεί ότι αν κάποιος, προ­κει­μέ­νου να αφή­σει μικρό οικο­λο­γι­κό απο­τύ­πω­μα από την επί­σκε­ψη του θελή­σει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τραί­νο, κανέ­να ΜΜΜ δεν συν­δέ­ει το ΣΣ Λιτο­χώ­ρου, με το …Λιτό­χω­ρο! Δηλα­δή ούτε τα βασικά.
  • Δεν υπάρ­χει καμιά μέρι­μνα για τα μέλη των ορει­βα­τι­κών συλ­λό­γων. Έτσι παρά το ότι τα μέλη τους βοη­θούν (άμε­σα ή έμμε­σα) στην προ­βο­λή των ορει­νών δρα­στη­ριο­τή­των, στη φύλα­ξη των οικο­συ­στη­μά­των, στην κατα­σκευή και συντή­ρη­ση μονο­πα­τιών, κατα­φυ­γί­ων κλπ. η αντι­με­τώ­πι­ση τους είναι ακρι­βώς η ίδια. Εξαί­ρε­ση απο­τε­λούν οι δημό­τες των παρα­ο­λύ­μπιων δήμων (και άρα και τα μέλη των εκεί ορει­βα­τι­κών συλ­λό­γων), που μπο­ρούν με ετή­σιο πάσο 20€ να έχουν απε­ριό­ρι­στες επι­σκέ­ψεις (δεν συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται το ΙΧ).
  • Αντί­θε­τα οι επι­σκέ­πτες της Ι.Μ. Διο­νυ­σί­ου (μέσα στα όρια του Φορέα), δεν θα πλη­ρώ­νουν εισι­τή­ριο (εξό­φθαλ­μη εξαί­ρε­ση, πελα­τεια­κής λογικής).

Ας δώσου­με λοι­πόν, με βάση την τιμο­λο­για­κή πολι­τι­κή που προ­τεί­νε­ται, το κόστος μερι­κών τυπι­κών ανα­βά­σε­ων στον Όλυμπο:

Διή­με­ρη εξόρ­μη­ση ορει­βα­τι­κού συλ­λό­γου: Πούλ­μαν: 70€ Χ2 ημέ­ρες= 140€. 50 ορει­βά­τες Χ 5€ (ομα­δι­κό εισι­τή­ριο)= 250€ Χ 2 ημέ­ρες= 500€, Σύνο­λο 640€! Ανά άτο­μο 12.80€.

Παρέα τριών ατό­μων που θα κάνει τρι­ή­με­ρη ανά­βα­ση στον Όλυ­μπο και με ΙΧ θα προ­σεγ­γί­σει το σημείο εκκί­νη­σης που είναι εντός ζώνης φορέα (π.χ. Πριό­νια, Δια­σταύ­ρω­ση, Κρε­βά­τια, Ξερο­λά­κι κλπ.): 3 άτο­μα Χ 3 ημέ­ρες Χ 6€= 54€. ΙΧ: 3Χ12€= 36€. Σύνο­λο 90€ ή 30€ το άτομο.

Σχοι­νο­συ­ντρο­φιά δυο ατό­μων που θα πάει για σκαρ­φά­λω­μα 5 ημε­ρών στις ψηλές κορυ­φές: 2 άτο­μα Χ 6€ = 12€ Χ 5 ημέ­ρες = 60€. ΙΧ: 12Χ5 = 60€. Σύνο­λο 120€. Ανά άτο­μο 60€.

Τετρα­με­λής οικο­γέ­νεια (το ένα παι­δί κάτω των 15) που ανε­βαί­νει αυθη­με­ρόν με ΙΧ Σταυ­ρό, Πριό­νια, Κορο­μη­λιά κλπ: 12€ το ΙΧ. 3Χ6€ οι άνω των 15= 18€. Σύνο­λο επι­βά­ρυν­σης οικο­γε­νεια­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού: 30€.

Ορει­βά­της που έχει αγο­ρά­σει ετή­σιο πάσο (το ετή­σιο πάσο συμ­φέ­ρει όποιον έχει σκο­πό να περά­σει πάνω από 7 ημέ­ρες στο βου­νό). Αν υπο­θέ­σου­με ότι 7 ημέ­ρες θα έχει το ΙΧ του στο βου­νό, το κόστος ετή­σια είναι: 40€ το πάσο. Για το ΙΧ: 7Χ12€= 84€. Ετή­σιο κόστος: 124€ το λιγότερο.

Μπο­ρεί­τε να κάνε­τε και μόνοι σας όποιο συν­δυα­σμό θέλε­τε, αλλά στο τέλος θα κατα­λή­ξε­τε στο ίδιο συμπέ­ρα­σμα: η επί­σκε­ψη στον Όλυ­μπο πλέ­ον θα κοστί­ζει και θα κοστί­ζει αρκετά.

Μπο­ρεί για έναν του­ρί­στα τα 30–40€ επι­πλέ­ον να μην του φανούν ή να τα βρει φυσιο­λο­γι­κά (βέβαια με δεδο­μέ­νο του τι γνω­ρί­ζει για τους Ε.Δ. άλλων κρα­τών), αλλά για εμάς τους Έλλη­νες υπη­κό­ους με τα δεδο­μέ­να εισο­δή­μα­τα, αυτές οι τιμές είναι κανο­νι­κό χαρά­τσι. Και αν ανα­λο­γι­στού­με ότι ένα μεγά­λο μέρος των επι­σκε­πτών είναι Έλλη­νες, οι επι­πτώ­σεις στην τοπι­κή οικο­νο­μία δε θα είναι καθό­λου αμελητέες.

Μπο­ρεί ένα μέρος της ορει­βα­τι­κής κοι­νό­τη­τας, να μην είναι αντί­θε­το σε ένα συμ­βο­λι­κό εισι­τή­ριο (1–2 ευρώ) προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τευ­θούν οι Δρυ­μοί, αλλά και να απο­λαμ­βά­νου­με στοι­χειώ­δεις υπη­ρε­σί­ες ή ο περιο­ρι­σμός της κίνη­σης ΙΧ (πάντα δημιουρ­γώ­ντας εναλ­λα­κτι­κή δυνα­τό­τη­τα πρό­σβα­σης) να είναι απο­δε­κτό μέτρο, αλλά το σχέ­διο αυτό, μόνο προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση δεν κινείται.

Δε πιστεύ­ου­με ότι ο σχε­δια­σμός αυτός θα μεί­νει μόνο στον Όλυ­μπο. Όλα δεί­χνουν ότι θα επε­κτα­θεί και σε άλλους Ε.Δ. (Βίκου – Αώου, Πάρ­νη­θας κλπ.). Δεν είναι μακριά η μέρα, που μετά τους ανα­δό­χους ανα­δα­σω­τέ­ων εκτά­σε­ων, θα δού­με ανα­δό­χους Εθνι­κών Δρυ­μών, περιο­χών Natura (π.χ. Σχοι­νιάς) και για­τί όχι «αναρ­ρι­χη­τι­κών προ­ο­ρι­σμών» (Μετέ­ω­ρα, Κάλυ­μνος κλπ). Και ανα­λο­γι­στεί­τε ποιο θα είναι το ετή­σιο κόστος αν σκο­πεύ­ε­τε να ανε­βαί­νε­τε όχι μόνο τον Όλυ­μπο, αλλά και άλλα βουνά.

Είναι φανε­ρό ότι το κρά­τος επι­λέ­γει να μαντρώ­σει κάποια λίγα και με μεγά­λη επι­σκε­ψι­μό­τη­τα βου­νά, τα οποία θα μπο­ρού­με να επι­σκε­πτό­μα­στε κατα­βάλ­λο­ντας αντί­τι­μο (και μάλι­στα καθό­λου ευκα­τα­φρό­νη­το), ενώ τα υπό­λοι­πα τα χαρί­ζει σε κάθε είδους εκμε­τάλ­λευ­ση (αιο­λι­κά κλπ.). Σίγου­ρα τους επό­με­νους μήνες θα δού­με πολλά.

olumpos2 olumpos3 olumpos4 olumpos5 olumpos6 olumpos7 olumpos8 olumpos9 olumpos10

Πηγή: anevenontas.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο