Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ιστορικά στοιχεία για τους Ουκρανούς εθνικιστές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στηρίζει το άλλοθι της για την εισβολή η Ρωσία

Το άλλο­θι της, αυτό της «απο­να­ζι­στι­κο­ποί­η­σης», στο οποίο στη­ρί­ζει την επέμ­βα­σή της στην Ουκρα­νία, συνέ­χι­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας. Ένα άλλο­θι που πατά στα έντο­να αντι­φα­σι­στι­κά αισθή­μα­τα των Ρώσων και των λαών της πρώ­ην ΕΣΣΔ καθώς πλή­ρω­σαν με εκα­τομ­μύ­ρια νεκρών την πάλη με τον φασι­σμό — ναζισμό.

Έτσι, στο πλαί­σιο της έκθε­σης «Τα αρχεία θυμού­νται τα πάντα!» δημο­σί­ευ­σε ιστο­ρι­κά στοι­χεία για εγκλή­μα­τα που φέρο­νται να διέ­πρα­ξαν Ουκρα­νοί εθνι­κι­στές κατά του λαού τους κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

Όπως ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Άμυ­νας «κατά τη διάρ­κεια του Μεγά­λου Πατριω­τι­κού Πολέ­μου άρχι­σε να δημιουρ­γεί­ται το λεγό­με­νο “ανε­ξάρ­τη­το ουκρα­νι­κό κρά­τος” στα εδά­φη της Ουκρα­νι­κής ΣΣΔ που κατεί­χαν οι Γερ­μα­νοί, το οποίο συνο­δεύ­τη­κε από πολυά­ριθ­μα εγκλή­μα­τα κατά των λαών που κατοι­κού­σαν στην Ουκρα­νία, τη γενο­κτο­νία τους. Η σκλη­ρό­τη­τα και οι φρι­κα­λε­ό­τη­τες των Ουκρα­νών εθνι­κι­στών σε σχέ­ση με Ρώσους, Ουκρα­νούς, Πολω­νούς και Εβραί­ους, ακό­μη και οι Ναζί κατα­κτη­τές εξε­πλά­γη­σαν» και συμπλη­ρώ­νει πως μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση του εδά­φους της Ουκρα­νι­κής ΣΣΔ από τον Κόκ­κι­νο Στρα­τό, ξεκί­νη­σαν έρευ­νες που απο­κά­λυ­ψαν πολυά­ριθ­μα γεγο­νό­τα εκφο­βι­σμού, ληστεί­ας και σφα­γών που δια­πρά­χθη­καν από Ουκρα­νούς εθνι­κι­στές ενα­ντί­ον του άμα­χου πλη­θυ­σμού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκπρο­σώ­πων του δικού τους λαού.

Η ενό­τη­τα, σύμ­φω­να με τους Ρώσους, περιέ­χει ανα­φο­ρές, μαρ­τυ­ρί­ες, ενη­με­ρω­τι­κές σημειώ­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων ορι­σμέ­νων εγγρά­φων που απο­δει­κνύ­ουν τη στε­νή συνερ­γα­σία των Ουκρα­νών εθνι­κι­στών με τους Ναζί κατακτητές.

Πηγή: 902.gr (Σύμ­φω­να με το Ria Novosti)

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο