Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με κηδειόχαρτα και μαύρες σημαίες ανοίγουν τα μαγαζιά στην Πάτρα — Αναβρασμός στο λιανεμπόριο

Ανα­βρα­σμός στον εμπο­ρι­κό κόσμο σε Πάτρα Θεσ­σα­λο­νί­κη και Κοζά­νη εξαι­τί­ας της ξαφ­νι­κής και αλλο­πρό­σαλ­λης από­φα­σης της κυβέρ­νη­σης να μην ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο σε αυτές τις περιο­χές. Μια από­φα­ση που τη δικαιο­λό­γη­σε με τη ραγδαία αύξη­ση των κρου­σμά­των και την πλη­ρό­τη­τα των νοσο­κο­μεί­ων χωρίς όμως να λαμ­βά­νει μέτρα θωρά­κι­σης της δημό­σιας υγείας.

Οι μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες και έμπο­ροι οι οποί­οι έχουν υπο­στεί επί μήνες τα απο­τε­λέ­σμα­τα μιας αδιέ­ξο­δης και εγκλη­μα­τι­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης ζητούν να ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τα με όλα τα προ­βλε­πό­με­να μέτρα για την προ­στα­σία των πολι­τών και τη θωρά­κι­ση της δημό­σιας υγείας.

Την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση του λια­νε­μπο­ρί­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης, της Αχα­ΐ­ας και της Κοζά­νης με ποσό ύψους του­λά­χι­στον 5.000 ευρώ ανά επι­χεί­ρη­ση, υπό μορ­φή απο­ζη­μί­ω­σης και χωρίς κρι­τή­ρια, ζητούν ‑με κοι­νή επι­στο­λή τους προς τον πρω­θυ­πουρ­γό- ο πρό­ε­δρος της Ένω­σης Περι­φε­ρειών Ελλά­δας και περι­φε­ρειάρ­χης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, Από­στο­λος Τζι­τζι­κώ­στας και οι περι­φε­ρειάρ­χες Δυτι­κής Ελλά­δας, Νεκτά­ριος Φαρ­μά­κης και Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας, Γιώρ­γος Κασαπίδης.

Να ανοί­ξουν τα κατα­στή­μα­τα στην Αχα­ΐα με όλα τα προ­βλε­πό­με­να μέτρα και με θωρά­κι­ση της δημό­σιας υγεί­ας, ζητά Περι­φέ­ρεια, Δήμος, Επι­με­λη­τή­ριο και Έμποροι.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα με απο­δο­κι­μα­σί­ες υπο­δέ­χθη­καν μέλη του εμπο­ρι­κού κόσμου των Πατρών τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Στέ­λιο Πέτσα ο οποί­ος μετέ­βη σήμε­ρα στην αχαϊ­κή πρω­τεύ­ου­σα μετά την από­φα­ση για περαι­τέ­ρω ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου στη συγκε­κρι­μέ­νη περι­φε­ρεια­κή ενότητα.

Σε μια προ­σπά­θεια να πει­στούν ι έμπο­ροι υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης θα πάνε και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και στην Κοζά­νη. Με την αγα­νά­χτη­ση που υπάρ­χει στον εμπο­ρι­κό κόσμο η απο­στο­λή τους δε θα είναι καθό­λου εύκολη.

Χθες σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο εμπο­ρι­κός σύλ­λο­γος των Πατρών προει­δο­ποί­η­σε ότι ως ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας, οι έμπο­ροι θα ανοί­ξουν τα μαγα­ζιά τους τη Δευ­τέ­ρα χωρίς όμως να εξυ­πη­ρε­τούν πελάτες.

Παράλ­λη­λα, θα αναρ­τή­σουν αφί­σα – κηδειό­χαρ­το που δημιούρ­γη­σε ο Σύλ­λο­γος με τη φρά­ση «είμα­στε ζωντα­νοί – νεκροί», ενώ θα τοπο­θε­τή­σουν μαύ­ρες σημαίες.

Την ανά­κλη­ση της από­φα­σης που «παγώ­νει» το λια­νε­μπό­ριο και για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη ζήτη­σε και ο Εμπο­ρι­κός Σύλ­λο­γος Θεσ­σα­λο­νί­κης προει­δο­ποιώ­ντας ότι «δεν είναι σε θέση να προ­τρέ­ψει τον κόσμο να μην υπα­κού­σει σε έναν νόμο του κρά­τους και το σίγου­ρο είναι ότι δεν θα το κάνου­με. Ωστό­σο αυτό δεν πρέ­πει να το εκλά­βε­τε ως αδυναμία».

«Δυστυ­χώς αυτή τη στιγ­μή ο εμπο­ρι­κός κόσμος της Θεσ­σα­λο­νί­κης και όχι μόνο, είναι δικαιο­λο­γη­μέ­να σε έξαλ­λη κατά­στα­ση, σε σημείο να μην ελέγ­χε­ται», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση, προ­σθέ­το­ντας ότι ο εμπο­ρι­κός κόσμος «δεν μπο­ρεί να κατα­νο­ή­σει πώς αλλά­ζουν οι απο­φά­σεις εντός 36 ωρών, με απο­τέ­λε­σμα οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες να δηλώ­νουν ότι δεν θέλουν να πει­θαρ­χή­σουν στην κυβερ­νη­τι­κή απόφαση».

«Σας ζητώ να ανα­κα­λέ­σε­τε άμε­σα την παρα­πά­νω από­φα­ση, και να ανοί­ξε­τε την αγο­ρά της πόλης της Θεσ­σα­λο­νί­κης τη Δευ­τέ­ρα 5 Απρι­λί­ου 2021, όπως είχε προ­α­ναγ­γεί­λει η κυβέρ­νη­ση», κατα­λή­γει ο πρό­ε­δρος του ΕΣΘ Παντε­λής Φιλιπ­πί­δης, κατα­λή­γο­ντας ότι το λια­νε­μπό­ριο «δεν αντέ­χει άλλη παρά­τα­ση, τη στιγ­μή μάλι­στα που δεν έχει καμία ευθύ­νη για την αύξη­ση των κρουσμάτων».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο