Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μία εντυπωσιακή τελετή λήξης ολοκληρώθηκε το καρναβάλι της Πάτρας (ΦΩΤΟ)

Με μία εντυ­πω­σια­κή τελε­τή λήξης, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο μόλο της Αγί­ου Νικο­λά­ου, στο παλιό λιμά­νι, γρά­φτη­κε από­ψε η τελευ­ταία πρά­ξη του φετι­νού πατρι­νού καρναβαλιού.

Ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης, κηρύσ­σο­ντας την λήξη του καρ­να­βα­λιού τόνι­σε μετα­ξύ άλλων: «Το καλύ­τε­ρο καρ­να­βά­λι της χώρας μας έφθα­σε στο τέλος του. Γέμι­σε ζωή και χαρά η πόλη μας. Φέτος, περισ­σό­τε­ρο από κάθε άλλη χρο­νιά, το καρ­να­βά­λι μας έφθα­σε στις γει­το­νιές της πόλης μας. Για μια ακό­μη φορά χιλιά­δες καρ­να­βα­λι­στές, μικροί και μεγά­λοι, με έμπνευ­ση και υψη­λή τεχνι­κή κατα­σκεύ­α­σαν άρμα­τα, στο­λές, μάσκες και καπέ­λα, ανα­δει­κνύ­ο­ντας την πόλη μας, πρω­τεύ­ου­σα του καρ­να­βα­λιού. Η Πάτρα του καρ­να­βα­λιού και του πολι­τι­σμού είναι εδώ. Μπο­ρού­με να συνε­χί­σου­με, με σιγου­ριά και αισιο­δο­ξία. Έχου­με την δύναμη.»

Απευ­θυ­νό­με­νος ο Κώστας Πελε­τί­δης προς τις νέες και τους νέους, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Νέες και νέοι μη σκύ­βε­τε το κεφά­λι. Η ζωή είναι χαρά και όχι τιμω­ρία. Μπο­ρεί­τε να τα ανα­τρέ­ψε­τε όλα και να υπάρ­χει χαρά για όλο το χρό­νο και όχι για τις λίγες ημέ­ρες του καρναβαλιού.»

Ο δήμαρ­χος Πατρέ­ων ανα­φέρ­θη­κε και στην έλευ­ση του κινέ­ζι­κου θιά­σου στην πόλη, σημειώ­νο­ντας: «Φέτος είχα­με την χαρά να φιλο­ξε­νή­σου­με τον κινέ­ζι­κο δρά­κο και τα λιο­ντά­ρια από την Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Κίνας και να γνω­ρί­σου­με τον πολι­τι­σμό αυτής της μεγά­λης χώρας. Ο κινέ­ζι­κος δρά­κος ήλθε για πρώ­τη φορά στην Ευρώ­πη και επέ­λε­ξε την Πάτρα μας. Αυτή η επι­λο­γή είναι απο­τέ­λε­σμα της συνερ­γα­σί­ας και των πολι­τι­στι­κών ανταλ­λα­γών που έχου­με ανα­πτύ­ξει τα τελευ­ταία χρό­νια. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι μέσω του πολι­τι­σμού οι λαοί γνω­ρί­ζο­νται και μπο­ρούν να ζήσουν ειρηνικά.»

Η τελε­τή λήξης, την οποία παρου­σί­α­σε η δημο­σιο­γρά­φος Νατά­σα Τρα­γου­στή, ξεκί­νη­σε μέσω γενι­κής συσκό­τι­σης και με τον προ­βο­λέα να πέφτει στον Καρα­γκιό­ζη, ο οποί­ος με τη συνο­δεία του και με μια τρο­χή­λα­τη παρά­γκα ανέ­βη­κε στη σκηνή.

Στην συνέ­χεια ο Χατζα­τζά­ρης καλω­σό­ρι­σε τους πατρι­νούς και τους επι­σκέ­πτες που είχαν κατα­κλύ­σει το μόλο, αλλά και όλη την παρα­λια­κή ζώνη στο παλιό λιμά­νι, ενώ ακο­λού­θη­σαν οι διά­λο­γοι της παρέ­ας, η οποία απο­τε­λεί­το από τον Καρα­γκιό­ζη, τον Χατζα­τζά­ρη, τον Μπάρ­μπα — Γιώρ­γο, τον Μεγα­λέ­ξα­ντρο, την Αγλα­ΐα, τον πασά με τις χανού­μισ­σες, τον Νιό­νιο και τον Άντζουλο.

Κατό­πιν ανέ­βη­καν στην σκη­νή τα Κινέ­ζι­κα λιο­ντά­ρια από τον κινέ­ζι­κο θία­σο Flying Dragons and Dancing Lions Team of Cuigezhuang Township, υπό τους ήχους κινέ­ζι­κης μουσικής.

Ακο­λού­θη­σε η καύ­ση του βασι­λιά καρ­νά­βα­λου και ταυ­τό­χρο­να ένας χεί­μαρ­ρος πυρο­τε­χνη­μά­των «πλημ­μύ­ρι­σε» τον πατραϊ­κό ουρα­νό, φωτί­ζο­ντας με λάμ­ψη την τελευ­ταία καρ­να­βα­λι­κή νύχτα του 2019, ενώ η τελε­τή λήξης θα ολο­κλη­ρω­θεί με δίω­ρη συναυ­λία του συγκρο­τή­μα­τος των «Locomondo».

Η τελευ­ταία νύχτα του φετι­νού πατρι­νού καρ­να­βα­λιού θα ολο­κλη­ρω­θεί με πολ­λά πάρ­τι και χορούς, αλλά και δια­σκέ­δα­ση σε πεζό­δρο­μους και πλα­τεί­ες της πόλης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο