Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μαζικές συλλήψεις, δολοφονίες και “εξαφανίσεις” συνδικαλιστών ηγετών “αποκαθίσταται η τάξη” στο Καζακστάν

Μετά την άγρια κατα­στο­λή των λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων στο Καζακ­στάν την τελευ­ταία βδο­μά­δα, με περί­που 8.000 συλ­λή­ψεις και του­λά­χι­στον 164 νεκρούς σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές σε ΜΜΕ, η Επι­τρο­πή Εθνι­κής Ασφά­λειας της χώρας ανα­κοί­νω­σε χτες ότι «η κατά­στα­ση είναι υπό έλεγ­χο» και έχουν εξου­δε­τε­ρω­θεί «πυρή­νες τρο­μο­κρα­τι­κών απει­λών». Σύμ­φω­να με ΜΜΕ, ωστό­σο, η κατά­στα­ση παρέ­με­νε και χτες τετα­μέ­νη στην πόλη Αλμάτι.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι από την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα ο Πρό­ε­δρος του Καζακ­στάν, Κ. Ζ. Τοκά­εφ, κλι­μα­κώ­νο­ντας την άγρια κατα­στο­λή, έχει κηρύ­ξει τη χώρα σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, ενώ από την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή έχει δώσει άδεια στις δυνά­μεις ασφα­λεί­ας να πυρο­βο­λούν τους δια­δη­λω­τές χωρίς προειδοποίηση.

Παράλ­λη­λα, στο πλαί­σιο του «αμυ­ντι­κού» συμ­φώ­νου Οργα­νι­σμός της Συν­θή­κης Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας (CSTO) — στον οποίο ηγεί­ται η Ρωσία — ρωσι­κές και «συμ­μα­χι­κές» στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις έχουν ανα­πτυ­χθεί στο Καζακ­στάν «για να φυλάσ­σουν στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας εγκαταστάσεις».

Σε αυτό το φόντο, με δεδο­μέ­νη και την κομ­βι­κή γεω­πο­λι­τι­κή σημα­σία του Καζακ­στάν στους διε­θνείς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, συνε­χί­στη­καν και τις προη­γού­με­νες μέρες τοπο­θε­τή­σεις και αντε­γκλή­σεις μετα­ξύ Δύσης και Ρωσί­ας, με αλλη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες για «παρεμ­βά­σεις» στη χώρα.kazakhstan riots 2

«Εξαφανίσεις» συνδικαλιστών, θάνατοι παιδιών από σφαίρες

Οι μεγά­λες δια­δη­λώ­σεις των προη­γού­με­νων ημε­ρών σε πολ­λές πόλεις του Καζακ­στάν και οι σημα­ντι­κές απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε ορι­σμέ­νες περιο­χές — κυρί­ως στο Δυτι­κό Καζακ­στάν και στην εξο­ρυ­κτι­κή βιο­μη­χα­νία — πυρο­δο­τή­θη­καν από την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να άρει το πλα­φόν στην τιμή του υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ευρέ­ως ως καύ­σι­μο, και από τη συσ­σω­ρευ­μέ­νη δυσα­ρέ­σκεια για τα οξυ­μέ­να λαϊ­κά προβλήματα.

Στο επί­κε­ντρο του μεγά­λου κύμα­τος δια­δη­λώ­σε­ων βρέ­θη­κε συνο­λι­κό­τε­ρα η αμφι­σβή­τη­ση του Τοκά­εφ και του προ­κα­τό­χου του για πολ­λά χρό­νια στην προ­ε­δρία, Ν. Ναζαρ­μπά­γιεφ, ενώ σε περιο­χές με μεγα­λύ­τε­ρο βαθ­μό οργά­νω­σης των εργα­ζο­μέ­νων, στις διεκ­δι­κή­σεις για αυξή­σεις μισθών και βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών δου­λειάς προ­στέ­θη­καν αιτή­μα­τα σχε­τι­κά με απο­κα­τά­στα­ση των ελευ­θε­ριών για ίδρυ­ση πολι­τι­κών κομ­μά­των και συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων, απε­λευ­θέ­ρω­ση πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων κ.λπ.

Χτες οι εργά­τες στις πόλεις Ζανα­ο­ζέν, Οράλσκ (πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας του Δυτι­κού Καζακ­στάν) και Σιμ­κέντ, περιο­χές με απερ­γί­ες και πιο πολι­τι­κο­ποι­η­μέ­να αιτή­μα­τα, απο­φά­σι­σαν τερ­μα­τι­σμό των κινη­το­ποι­ή­σε­ων, μετά την επα­να­φο­ρά του πλα­φόν στα καύσιμα.

Την ίδια ώρα, στρα­τιω­τι­κές περι­πο­λί­ες με το δάχτυ­λο στην σκαν­δά­λη, πογκρόμ συλ­λή­ψε­ων και απα­γω­γών, εκα­το­ντά­δες νεκροί συν­θέ­τουν το σκη­νι­κό στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας. Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, δύο παι­διά 7 και 11 ετών σκο­τώ­θη­καν και τρία τραυ­μα­τί­στη­καν από σφαί­ρες στρα­τιω­τών. Ενα κορί­τσι 12 ετών, που πυρο­βο­λή­θη­κε μέσα στο αμά­ξι που επέ­βαι­νε, νοση­λεύ­ε­ται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Παράλ­λη­λα καταγ­γέλ­λο­νται εξα­φα­νί­σεις συν­δι­κα­λι­στι­κών ηγε­τών, κυρί­ως στο Δυτι­κό Καζακ­στάν. Αστυ­νο­μι­κοί και άνδρες με πολι­τι­κά έχουν συλ­λά­βει δεκά­δες δια­δη­λω­τές και επι­κε­φα­λής συν­δι­κά­των, χωρίς να υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για του πού κρα­τού­νται. Μετα­ξύ άλλων, όπως καταγ­γέλ­λε­ται, έχουν εξα­φα­νι­στεί υπό αδιευ­κρί­νι­στες συν­θή­κες ορι­σμέ­νοι ηγέ­τες εργα­τι­κών οργα­νώ­σε­ων του εξο­ρυ­κτι­κού τομέα, όπως οι Κου­σπάν Κοσι­γκού­λοφ, Ταχίρ Ερντά­νοφ, Αμί­νι Γιε­λε­ου­σί­νοφ, καθώς και μέλη της οικο­γέ­νειας του τελευ­ταί­ου. Οι προ­σπά­θειες των συγ­γε­νών να τους εντο­πί­σουν δεν έχουν οδη­γή­σει σε θετι­κά αποτελέσματα…

Τα στρατεύματα του CSTO θα παραμείνουν «όσο χρειαστεί»

Χτες οι ηγέ­τες του CSTO (Ρωσία, Καζακ­στάν, Αρμε­νία, Λευ­κο­ρω­σία, Κιρ­γι­στάν) είχαν έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη, με τον Ρώσο Πρό­ε­δρο Βλ. Πού­τιν να δηλώ­νει ότι οι περί­που 2.000 στρα­τιώ­τες του Οργα­νι­σμού θα εγκα­τα­λεί­ψουν το Καζακ­στάν «όταν θα έχουν εκπλη­ρώ­σει την απο­στο­λή τους».

Η Ρωσία συντη­ρεί το «σενά­ριο» ότι το Καζακ­στάν υπήρ­ξε θύμα «επί­θε­σης της διε­θνούς τρο­μο­κρα­τί­ας» και ότι αυτές οι «συμ­μο­ρί­ες ενό­πλων» με «σαφή εμπει­ρία μάχης» εκπαι­δεύ­τη­καν σε «κέντρα στο εξω­τε­ρι­κό», όπως είπε χτες ο Πούτιν.

Ο ίδιος ανέ­φε­ρε επί­σης ότι η Μόσχα δεν θα ανε­χθεί «χρω­μα­τι­στές επα­να­στά­σεις» στις πρώ­ην Σοβιε­τι­κές Δημο­κρα­τί­ες, καθώς «δεν πρό­κει­ται ούτε για την πρώ­τη ούτε για την τελευ­ταία από­πει­ρα ανά­μει­ξης στις υπο­θέ­σεις των χωρών μας». Επι­πλέ­ον, ζήτη­σε μεταρ­ρύθ­μι­ση της δια­δι­κα­σί­ας έγκρι­σης ανά­πτυ­ξης στρα­τευ­μά­των του CSTO, ώστε «η δρά­ση μας να γίνει πιο αποτελεσματική».

Μιλώ­ντας στην τηλε­διά­σκε­ψη, ο Τοκά­γιεφ υπο­στή­ρι­ξε ότι οι δια­δη­λώ­σεις και τα επει­σό­δια ήταν «μια από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος» στην οποία ηγή­θη­καν «ένο­πλοι μαχη­τές», «ισλα­μι­στές» και «εγκλη­μα­τί­ες», εκμε­ταλ­λευό­με­νοι το κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την άνο­δο των τιμών των καυ­σί­μων, με στό­χο «να υπο­νο­μεύ­σουν τη συνταγ­μα­τι­κή τάξη και να κατα­λά­βουν την εξου­σία». «Το κυνή­γι για τους τρο­μο­κρά­τες συνε­χί­ζε­ται», συμπλήρωσε.

Κρατικές και κυβερνητικές «εκκαθαρίσεις»

Στο μετα­ξύ, τα γεγο­νό­τα των προη­γού­με­νων ημε­ρών αξιο­ποιού­νται για την επι­τά­χυν­ση ενδο­α­στι­κών ανα­κα­τα­τά­ξε­ων στο Καζακστάν.

Ετσι, μετά την από­φα­ση του Τοκά­εφ να απο­μα­κρύ­νει τον πρώ­ην Πρό­ε­δρο Ν. Ναζαρ­μπά­γιεφ από τη διά βίου προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, συνε­χί­ζο­νται η απο­πο­μπή, οι συλ­λή­ψεις, αλλά και οι «αυτο­κτο­νί­ες» και θάνα­τοι κρα­τι­κών και κυβερ­νη­τι­κών αξιωματούχων.

Ο Τοκά­εφ απέ­πεμ­ψε χτες δύο ακό­μα υψη­λό­βαθ­μα στε­λέ­χη των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας, τους ανα­πλη­ρω­τές επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Εθνι­κής Ασφά­λειας (KNB), οι οποί­οι συνε­λή­φθη­σαν με την «υπο­ψία» της «προ­δο­σί­ας». Είχε προη­γη­θεί η σύλ­λη­ψη του επι­κε­φα­λής της ΚΝΒ, ο οποί­ος έχει δια­τε­λέ­σει δύο φορές πρω­θυ­πουρ­γός του Καζακ­στάν και θεω­ρεί­ται ότι πρό­σκει­ται στον Ναζαρμπάγιεφ.

Την ίδια ώρα ο υπαρ­χη­γός της KNB βρέ­θη­κε νεκρός στην αυλή του σπι­τιού του στην πρω­τεύ­ου­σα Νουρ Σουλ­τάν, ενώ το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών επι­βε­βαί­ω­σε τον θάνα­το του αρχη­γού της Αστυ­νο­μί­ας της Περι­φέ­ρειας Zhambyl, ο οποί­ος φέρε­ται να αυτοκτόνησε…

Επαφές Κίνας — Ρωσίας

Παράλ­λη­λα συνε­χί­στη­καν οι διε­θνείς παρεμ­βά­σεις για τις εξε­λί­ξεις στο Καζακ­στάν, το οποίο μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει σε δια­κρα­τι­κές οργα­νώ­σεις με πρω­τερ­γά­τες Ρωσία και Κίνα (όπως το CSTO και ο Οργα­νι­σμός Συνερ­γα­σί­ας της Σαγκά­ης), ωστό­σο τα τελευ­ταία χρό­νια έχει ανα­πτύ­ξει στε­νές σχέ­σεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δια­τη­ρούν εργα­στή­ρια βιο­λο­γι­κού πολέ­μου στο Καζακ­στάν, αμε­ρι­κα­νι­κά και άλλα δυτι­κά μονο­πώ­λια κάνουν μεγά­λες μπίζ­νες με τον ορυ­κτό πλού­το της χώρας κ.λπ.

Η Κίνα — με σημα­ντι­κές επεν­δυ­τι­κές κι εμπο­ρι­κές σχέ­σεις — δήλω­σε δια­τε­θει­μέ­νη να ενι­σχύ­σει τη συνερ­γα­σία με το Καζακ­στάν «για την επι­βο­λή του νόμου και την ασφά­λεια» και να συν­δρά­μει ενα­ντί­ον της ανά­μει­ξης από «εξω­τε­ρι­κές δυνά­μεις», ανέ­φε­ρε το κινε­ζι­κό ΥΠΕΞ. «Η πρό­σφα­τη ανα­τα­ρα­χή στο Καζακ­στάν δεί­χνει πως η κατά­στα­ση στην Κεντρι­κή Ασία εξα­κο­λου­θεί να περι­λαμ­βά­νει σοβα­ρές προ­κλή­σεις και απο­δει­κνύ­ει για άλλη μια φορά ότι ορι­σμέ­νες εξω­τε­ρι­κές δυνά­μεις δεν θέλουν την ειρή­νη και την ηρε­μία στην περιο­χή μας», είπε ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχε με τον Ρώσο ομό­λο­γό του, Σ. Λαβρόφ, εκφρά­στη­κε η «ανη­συ­χία» τους για την «παρου­σία ξένων μισθο­φό­ρων» και τον ρόλο τους στην απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της κατά­στα­σης, ανα­φέ­ρει το ρωσι­κό ΥΠΕΞ. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, εξέ­φρα­σαν σθε­να­ρή υπο­στή­ρι­ξη στις προ­σπά­θειες της ηγε­σί­ας του Καζακ­στάν «για την απο­κα­τά­στα­ση της έννο­μης τάξης».

Ο Κινέ­ζος ΥΠΕΞ αξιο­λό­γη­σε ως θετι­κό τον ρόλο του CSTO, ενώ οι δύο υπουρ­γοί επε­σή­μα­ναν τον ρόλο του Οργα­νι­σμού Συνερ­γα­σί­ας της Σαγκά­ης (ΟΣΣ) στη «δια­τή­ρη­ση της ασφά­λειας» στην Ευρασία.

Σήμε­ρα ο ΥΠΕΞ του Καζακ­στάν θα συμ­με­τά­σχει σε έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη του Οργα­νι­σμού Τουρ­κι­κών Κρα­τών (Τουρ­κία, Καζακ­στάν, Κιρ­γι­στάν, Ουζ­μπε­κι­στάν, Αζερ­μπαϊ­τζάν), στον οποίο προ­ε­δρεύ­ει η Τουρκία.

H ΕΕ κατα­δί­κα­σε «τη βία που ξέσπα­σε μετά τις ειρη­νι­κές δια­δη­λώ­σεις στο Καζακ­στάν, το οποίο είναι σημα­ντι­κός εταί­ρος» και έχει συνά­ψει «συμ­φω­νία εται­ρι­κής σχέ­σης και συνερ­γα­σί­ας». Απέ­να­ντι στο όργιο κατα­στο­λής και δολο­φο­νιών, η ΕΕ ζήτη­σε από τις αρχές του Καζακ­στάν …να σεβα­στούν «τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα και τις θεμε­λιώ­δεις ελευ­θε­ρί­ες των πολι­τών». Χτες ο Τοκά­εφ είχε τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον πρό­ε­δρο του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Σ. Μισέλ.

Την αντί­δρα­ση της Ρωσί­ας προ­κά­λε­σε η δήλω­ση του Αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίν­κεν ότι «συνή­θως» τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα που ανα­πτύσ­σο­νται σε ένα κρά­τος «δύσκο­λα απο­χω­ρούν». Επι­πλέ­ον, η Ουά­σιγ­κτον ζητά­ει διευ­κρι­νί­σεις από τους αξιω­μα­τού­χους του Καζακ­στάν σχε­τι­κά με το για­τί χρειά­στη­καν να καλέ­σουν δυνά­μεις ασφα­λεί­ας υπό τη Ρωσία για να αντι­με­τω­πί­σουν την εσω­τε­ρι­κή ανα­τα­ρα­χή, είπε ο Μπλίνκεν.


Το ΠΑΜΕ εκφρά­ζει την αλλη­λεγ­γύη του στον λαό του Καζακ­στάν, «που κόντρα στον αυταρ­χι­σμό και την κατα­στο­λή αγω­νί­ζε­ται ενά­ντια στη φτώ­χεια, στην ανερ­γία και την ακρί­βεια, για ζωή με δικαιώ­μα­τα (…) ενά­ντια στη ληστεία του ενερ­γεια­κού πλού­του της χώρας από τα μονο­πώ­λια, για δημο­κρα­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα».
Και προ­σθέ­τει: «Οι συγκρού­σεις και οι αντα­γω­νι­σμοί των μονο­πω­λί­ων, η εκμε­τάλ­λευ­ση των πηγών Ενέρ­γειας για τα κέρ­δη των λίγων, έχουν δρα­μα­τι­κές επι­πτώ­σεις για τους λαούς».

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο