Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Ανέζα Άρτας η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Κώστα Πουρναρά (Μπόση)

bosis_ekdhlosi1

Επι­μέ­λεια: Οικο­δό­μος //

Με μαζι­κή συμ­με­το­χή και σε κλί­μα συγκί­νη­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Σάβ­βα­το 23 Γενά­ρη 2016 στην Ανέ­ζα Άρτας η εκδή­λω­ση τιμής και μνή­μης για τον κομ­μου­νι­στή δάσκα­λο και λογο­τέ­χνη Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση), που διορ­γά­νω­σαν ο Σύλ­λο­γος Δασκά­λων και Νηπια­γω­γών Νομού Άρτας, ο Σύλ­λο­γος Γυναι­κών Αμβρα­κι­κού και το ηλε­κτρο­νι­κό περιο­δι­κό ΑΤΕΧΝΩΣ.

bosis_ekdhlosi50 bosis_ekdhlosi39bosis_ekdhlosi8938

Στην ασφυ­κτι­κά γεμά­τη αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων του παλιού δημο­τι­κού σχο­λεί­ου της Ανέ­ζας, όπου πριν από 80 χρό­νια δίδα­ξε ο Κώστας Πουρ­να­ράς, άνθρω­ποι όλων των γενιών και των ηλι­κιών, συνα­γω­νι­στές και φίλοι του, δάσκα­λοι συνά­δελ­φοί του, παλιοί μαθη­τές του, συντο­πί­τες του (δεν ήταν λίγοι και όσοι ταξί­δε­ψαν για την εκδή­λω­ση από άλλες μεριές της Ελλά­δας, όπως Αθή­να, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Γιάν­νε­να, Πρέ­βε­ζα, Βέροια κ.ά.) και πολ­λοί νέοι και νέες τίμη­σαν τον άνθρω­πο που στρα­τεύ­τη­κε στο πλευ­ρό των αδι­κη­μέ­νων και κατα­πιε­σμέ­νων και αφιέ­ρω­σε τη ζωή και το έργο του στην πάλη για το δίκιο του λαού και το σοσιαλισμό.

bosis_eldhlosi33 bosis_ekdhlosi25

Γιώργος Μαργώνης

Ο Γιώρ­γος Μαργώνης

Σύντο­μο χαι­ρε­τι­σμό εκ μέρους του Συλ­λό­γου Δασκά­λων και Νηπια­γω­γών Νομού Άρτας απηύ­θυ­νε ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου Γιώρ­γος Μαρ­γώ­νης. Τόνι­σε ότι ο Κώστας Πουρ­να­ράς (Μπό­σης) δίνει και σήμε­ρα το παρόν «όπου χτυ­πά η καρ­διά του σχο­λεί­ου, η καρ­διά του αγώ­να, δίπλα στον εργά­τη, τον αγρό­τη, τον πρό­σφυ­γα, τον μαθη­τή» και έκλει­σε με το κάλε­σμα «ας είναι η ζωή του Κώστα Πουρ­να­ρά παρα­κα­τα­θή­κη για εμάς και φάρος για το πώς πρέ­πει να ζεις αν θέλεις να λέγε­σαι άνθρωπος».

bosis_ekdhlosi8939 bosis_ekdhlosi8935

Νίκος Πουρναράς

Ο Νίκος Πουρναράς

Την κεντρι­κή ομι­λία έκα­νε ο Νίκος Πουρ­να­ράς εκ μέρους του ηλε­κτρο­νι­κού περιο­δι­κού ΑΤΕΧΝΩΣ. Ανα­φέρ­θη­κε στην πλού­σια αγω­νι­στι­κή δια­δρο­μή και ανι­διο­τε­λή προ­σφο­ρά του Κώστα Πουρ­να­ρά, που ξεκί­νη­σε με διώ­ξεις, φυλα­κί­σεις και εξο­ρί­ες από το φασι­στι­κό καθε­στώς της μετα­ξι­κής δικτα­το­ρί­ας (μέλος του ΚΚΕ από το 1930, παύ­τη­κε από δάσκα­λος πριν τη γερ­μα­νι­κή κατο­χή, επέ­ζη­σε από την μάχη των πολι­τι­κών εξο­ρί­στων με την πεί­να στον Αη Στρά­τη, τον χει­μώ­να του 1941–42) και συνε­χί­στη­κε στο βου­νό με τη συμ­με­το­χή του στην ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση και τον ΔΣΕ (Πολι­τι­κός Επί­τρο­πος Ταξιαρ­χί­ας) και στην ανα­γκα­στι­κή πολι­τι­κή προ­σφυ­γιά (Τασκέν­δη, Σοβιε­τι­κή Ένω­ση — Ρου­μα­νία). Μια δια­δρο­μή ταγ­μέ­νη στα ιδα­νι­κά του σοσια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού και στην υπό­θε­ση της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης, που στα­μά­τη­σε μόνο όταν ο Κώστας Πουρ­να­ράς (Μπό­σης) έκλει­σε για πάντα τα μάτια του. Τόνι­σε ότι με την εκδή­λω­ση τιμώ­νται επί­σης οι «γενιές των αγω­νι­στών που πήγαν κόντρα στην «κανο­νι­κό­τη­τα» και τον «ρεα­λι­σμό» της επο­χής τους που επί­τασ­σε την υπο­τα­γή και υπο­δού­λω­ση στους κατα­χτη­τές και δυνά­στες του λαού μας». Η εκδή­λω­ση, είπε, γίνε­ται και «για να στεί­λου­με ένα μήνυ­μα σε αυτούς που σήμε­ρα επι­βάλ­λουν ως «ρεα­λι­σμό» και «κανο­νι­κό­τη­τα», πότε με «μνη­μό­νια» και πότε με «ανά­πτυ­ξη», αυτοί που παρά­γουν και δημιουρ­γούν τα πάντα σ’ αυτόν τον τόπο να παλεύ­ουν για να επι­βιώ­σουν και οι λίγοι που τους κλέ­βουν τον ιδρώ­τα να ζουν προ­κλη­τι­κά στη χλι­δή» ότι «δεν θα σας κάνου­με τη χάρη!».

Εξωτερική όψη του παλιού δημοστικού σχολείου της Ανέζας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση

Εξω­τε­ρι­κή όψη του παλιού δημο­τι­κού σχο­λεί­ου της Ανέ­ζας, όπου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η εκδήλωση

Την εκδήλωση συντόνισε ο Λάμπρος Θεμελής

Την εκδή­λω­ση συντό­νι­σε ο Λάμπρος Θεμελής

Σοφία Χατζηκυριάκου-Βώττη

Η Σοφία Χατζηκυριάκου-Βώττη

Στο συγ­γρα­φι­κό έργο του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση) ανα­φέρ­θη­κε με την ομι­λία της η εκπαι­δευ­τι­κός Σοφία Χατζη­κυ­ριά­κου-Βώτ­τη. Ανα­φέρ­θη­κε ξεχω­ρι­στά στα βιβλία του σημειώ­νο­ντας ότι «η λογο­τε­χνία του δεν είναι ουδέ­τε­ρη αλλά στρα­τευ­μέ­νη στο πλευ­ρό των φτω­χών και κατα­πιε­σμέ­νων, στην υπη­ρε­σία του σοσια­λι­στι­κού ορά­μα­τος, της δια­παι­δα­γώ­γη­σης ενός ανθρώ­που απαλ­λαγ­μέ­νου από τα ελατ­τώ­μα­τα, τις αρχές και τα στε­ρε­ό­τυ­πα της καπι­τα­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας». Επι­σή­μα­νε «το γεγο­νός ότι το λογο­τε­χνι­κό έργο του Κώστα Μπό­ση στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του δεν είναι ακό­μα γνω­στό», και ότι «τον τελευ­ταίο και­ρό παρα­τη­ρού­με μια εκδο­τι­κή προ­σπά­θεια στα πλαί­σια της ανά­δει­ξης έργων της αγω­νι­στι­κής λογο­τε­χνί­ας και της γνω­ρι­μί­ας τους με αυτά περισ­σο­τέ­ρων ανθρώ­πων και ιδιαί­τε­ρα των νέων», τονί­ζο­ντας την ανά­γκη «να δοθεί προ­σο­χή στο λογο­τε­χνι­κό έργο του Κώστα Μπό­ση και να υπάρ­ξει ενδια­φέ­ρον για την επα­νέκ­δο­σή του.»

bosis_ekdhlosi54 bosis_ekdhlosi53

Ο Χρήστος Νταβαντζής

Ο Χρή­στος Νταβαντζής

Ξεχω­ρι­στή ήταν η στιγ­μή που πήρε το λόγο ο αντι­στα­σια­κός Χρή­στος Ντα­βαν­τζής, συνα­γω­νι­στής και φίλος του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση), που με συγκί­νη­ση ανα­φέρ­θη­κε στην γνω­ρι­μία τους (όταν ο ίδιος ήταν δεκά­χρο­νος μαθη­τής) που, όπως είπε, καθό­ρι­σε τη ζωή του. Στην ομι­λία του ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στις ανα­μνή­σεις του από τις επι­σκέ­ψεις του στη Ρου­μα­νία την δεκα­ε­τία του ΄70 για να συνα­ντή­σει τον Κώστα Πουρ­να­ρά. Είπε ότι ο Κώστας Πουρ­να­ράς (Μπό­σης) «ήταν ένας σπου­δαί­ος άνθρω­πος. Από αυτούς που αν υπήρ­χαν περισ­σό­τε­ροι ο κόσμος μας σίγου­ρα θα ήταν καλύ­τε­ρος» τονί­ζο­ντας ότι «έμει­νε μέχρι το τέλος ατα­λά­ντευ­τα πιστός στις ιδέ­ες και στα ιδα­νι­κά του σοσια­λι­σμού-κομ­μου­νι­σμού, για τα οποία πολέ­μη­σε και αφιέ­ρω­σε τη ζωή του. Έφυ­γε με την πίκρα ότι οι πολύ­χρο­νοι αγώ­νες του λαού μας για το μέλ­λον που δικαιού­ται και αξί­ζει δεν ευο­δώ­θη­καν, αλλά και με την βαθιά πεποί­θη­ση ότι αυτός ο αγώ­νας θα συνε­χι­στεί από τις επό­με­νες γενιές, μέχρι να δικαιω­θεί» και έκλει­σε την ομι­λία του καταχειροκροτούμενος.

bosis_ekdhlosi8973 bosis_ekdhlosi8942 bosis_ekdhlosi8962

Μετα­ξύ των ομι­λιών μέλη της θεα­τρι­κής ομά­δας του Συλ­λό­γου Δασκά­λων και Νηπια­γω­γών Νομού Άρτας διά­βα­σαν απο­σπά­σμα­τα από τα βιβλία του Κώστα Μπό­ση «Αη Στρά­της, η μάχη της πεί­νας των πολι­τι­κών εξο­ρί­στων στα 1941» (δεί­τε εδώ), «…Και το τρέ­νο τρα­βού­σε για τα ξεχερ­σώ­μα­τα» (δεί­τε εδώ) και «Ο Κρα­βα­ρί­της» (δεί­τε εδώ).

bosis_ekdhlosi8940 bosis_ekdhlosi8954

Μέρος της έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή και το έργο του Κώστα Πουρναρά (Μπόση)

Μέρος της έκθε­σης φωτο­γρα­φί­ας και ντο­κου­μέ­ντων για τη δρά­ση και το έργο του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση)

Το ενδια­φέ­ρον των παρι­στα­μέ­νων τρά­βη­ξε η έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας και ντο­κου­μέ­ντων από τη ζωή, την αγω­νι­στι­κή δια­δρο­μή και το έργο του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση) καθώς και η έκθε­ση με τα βιβλία του «…Και το τρέ­νο τρα­βού­σε για τα ξεχερ­σώ­μα­τα» και «Ο Κρα­βα­ρί­της» (εξα­ντλή­θη­καν πριν το τέλος της εκδή­λω­σης), που πρό­σφε­ραν σε προ­σι­τή τιμή για την εκδή­λω­ση οι εκδό­σεις και το βιβλιο­πω­λείο «Σύγ­χρο­νη Εποχή».

bosis_ekdhlosi8949 bosis_ekdhlosi56

Ο Αλέξης και ο Γιώργος, φοιτητές του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου

Ο Αλέ­ξης (κιθά­ρα) και ο Ηλί­ας (κλα­ρί­νο), φοι­τη­τές του Τμή­μα­τος Λαϊ­κής και Παρα­δο­σια­κής Μου­σι­κής του ΤΕΙ Ηπείρου

Στον κόσμο μοι­ρά­στη­κε επί­σης μπρο­σού­ρα που περιεί­χε βιο­γρα­φι­κό σημεί­ω­μα του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση) και σύντο­μη ανα­φο­ρά στο έργο του, βιβλιο­κρι­τι­κή του Κώστα Βάρ­να­λη για το βιβλίο «Αη Στρά­της, η μάχη της πεί­νας των πολι­τι­κών εξο­ρί­στων στα 1941» και κεί­με­νο του φωτο­γρά­φου Κώστα Μπα­λά­φα για το διδα­σκα­λι­κό έργο του Κώστα Πουρ­να­ρά στην Ανέ­ζα Άρτας.

bosis_ekdhlosi8982 bosis_ekdhlosi8979 bosis_ekdhlosi8981

Μετά την προ­βο­λή του βίντεο για τη ζωή και τη δρά­ση του Κώστα Πουρ­να­ρά (Μπό­ση), η αίθου­σα πλημ­μύ­ρι­σε από τους ήχους του κλα­ρί­νου και της κιθά­ρας φοι­τη­τών από το Τμή­μα Λαϊ­κής και Παρα­δο­σια­κής Μου­σι­κής του ΤΕΙ Ηπεί­ρου. Η εκδή­λω­ση έκλει­σε με τη συνο­δεία τζου­μερ­κιώ­τι­κου τσί­που­ρου και εδε­σμά­των (ηπει­ρώ­τι­κες πίτες) που πρό­σφε­ραν τα μέλη του Συλ­λό­γου Γυναι­κών Αμβρακικού.

Το βίντεο που προ­βλή­θη­κε στην εκδήλωση

Στο ΑΤΕΧΝΩΣ θα δημο­σιευ­τούν τις επό­με­νες μέρες οι ομι­λί­ες, τα απο­σπά­σμα­στα από βιβλία που δια­βά­στη­καν, καθώς και οπτι­κο­α­κου­στι­κό υλι­κό από την εκδήλωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο