Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με ΜΑΤ και χημικά απάντησε η κυβέρνηση στους οικοδόμους — «Στην απεργία θα νεκρώσουν όλα τα γιαπιά και τα εργοτάξια»

«Σκό­νη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο για­πί — Ποτέ δου­λειά την Κυρια­κή»: Με το σύν­θη­μα αυτό συγκε­ντρώ­θη­καν  το από­γευ­μα της Δευ­τέ­ρας έξω από το υπουρ­γείο Εργα­σί­ας εργα­ζό­με­νοι στις Κατα­σκευ­ές μετά από κάλε­σμα του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων Αθή­νας, στέλ­νο­ντας μήνυ­μα απόρ­ρι­ψης του αντερ­γα­τι­κού νομοσχεδίου.

Οι ρυθ­μί­σεις που ξηλώ­νουν το 8ωρο και επι­βάλ­λουν διευ­θέ­τη­ση του εργά­σι­μου χρό­νου, που επι­τρέ­πουν τη λει­τουρ­γία επι­χει­ρή­σε­ων σκυ­ρο­δέ­μα­τος τις Κυρια­κές ανοί­γο­ντας τον δρό­μο για δου­λειά στην οικο­δο­μή και τα εργο­τά­ξια επτά μέρες την εβδο­μά­δα, βρέ­θη­καν στο στό­χα­στρο των εργα­ζο­μέ­νων. «8ωρο, ασφά­λι­ση, σύντα­ξη», φώνα­ξαν οι συγκεντρωμένοι.

Το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο που έρχε­ται σε συνέ­χεια των ήδη φωτι­σμέ­νων νόμων, κατήγ­γει­λε ο Γιάν­νης Τασιού­λας, πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Οικο­δό­μων. «Έχουν το θρά­σος οι κυβερ­νώ­ντες και λένε ότι είμα­στε τυχε­ροί για­τί θα εργα­ζό­μα­στε τετρα­ή­με­ρο», σχο­λί­α­σε και υπο­γράμ­μι­σε ότι την ίδια στιγ­μή προ­ω­θούν τη δεκά­ω­ρη δου­λειά που θα αμεί­βε­ται με «αέρα κοπα­νι­στό». «Δεν πρό­κει­ται να το απο­δε­χθού­με αυτό. Και θα παλέ­ψου­με μαζί με άλλους κλά­δους ώστε το νομο­σχέ­διο αυτό να μην έρθει καν στη Βου­λή», τόνι­σε. Δίπλα στα παρα­πά­νω, ενη­μέ­ρω­σε τους εργα­ζό­με­νους για τις ρυθ­μί­σεις που θέτουν στο στό­χα­στρο τα σωμα­τεία και το δικαί­ω­μα στην απεργία.

oikodomoi yp ergasias 17

«Αφού δεν παίρ­νουν από λόγια θα τους το πού­με και με πρά­ξεις», δια­μή­νυ­σαν οι οικο­δό­μοι. Και για να απο­δεί­ξουν στον υπουρ­γό ότι το μπε­τό δεν γίνε­ται μόνο του ούτε μπο­ρείς να το φτιά­ξεις την Κυρια­κή και να το ρίξεις τη Δευ­τέ­ρα, οργά­νω­σαν επι­τό­που ένα εκπαι­δευ­τι­κό σεμι­νά­ριο παρα­γω­γής σκυ­ρο­δέ­μα­τος: Η μπε­το­νιέ­ρα τέθη­κε αμέ­σως σε λει­τουρ­γία και το μπε­τό έπε­σε στην πόρ­τα του υπουρ­γεί­ου, προ­κει­μέ­νου ο υπουρ­γός να δια­πι­στώ­σει εξ ιδί­ας πεί­ρας αν θα μπο­ρέ­σει να το φτυα­ρί­σει την επό­με­νη μέρα.

Η απά­ντη­ση της κυβέρ­νη­σης ήρθε με τη ρίψη χημι­κών και επί­θε­ση στους εργα­ζό­με­νους. «Στην απερ­γία θα νεκρώ­σουν όλα τα για­πιά και τα εργο­τά­ξια», δια­βε­βαί­ω­σαν οι οικο­δό­μοι ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι συνε­χί­ζουν τη μάχη κόντρα στην αντερ­γα­τι­κή επί­θε­ση της κυβέρ­νη­σης και την κατα­στο­λή που επι­στρα­τεύ­ει για να την προωθήσει.

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο