Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά το ΚΚΕ την συντρόφισσα Τέρψη Κολοζώφ

Το ΚΚΕ με μεγά­λη θλί­ψη απο­χαι­ρε­τά την συντρό­φισ­σα Τέρ­ψη Κολο­ζώφ, που έφυ­γε σήμε­ρα από τη ζωή. Το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώ­νει τα εξής:

«Η συντρό­φισ­σα Τέρ­ψη, κόρη σκλη­ρά κυνη­γη­μέ­νων κομ­μου­νι­στών αγω­νι­στών και αδελ­φή του ‑επί σει­ρά ετών μέλους της ΚΕ και του ΠΓ- Ορέ­στη Κολο­ζώφ, μεγά­λω­σε στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, ολο­κλή­ρω­σε το σχο­λείο στην Αθή­να και στη συνέ­χεια σπού­δα­σε στο Centro Sperimentale di Cinematografia στη Ρώμη, όπου και εργά­στη­κε στον κινη­μα­το­γρά­φο. Επέ­στρε­ψε στην Ελλά­δα και συνερ­γά­στη­κε, ως βοη­θός σκη­νο­θέ­τη, με τον Νίκο Κούν­δου­ρο στην σπου­δαία ται­νία ”Οι παρά­νο­μοι”, ενώ ακό­μα την ίδια περί­ο­δο γύρι­σε την ται­νία ”Μια Ιτα­λί­δα στην Ελλά­δα”, συμ­με­τέ­χο­ντας σε αυτήν ως ηθο­ποιός, σενα­ριο­γρά­φος και βοη­θός σκηνοθέτη.

Με την επι­βο­λή της χού­ντας των συνταγ­μα­ταρ­χών η συντρό­φισ­σα Τέρ­ψη Κολο­ζώφ εγκα­τα­στά­θη­κε εκ νέου στην Ιτα­λία. Εκεί, το 1970, οργά­νω­σε το Διε­θνές Φεστι­βάλ Θεά­τρου Premio Roma, υπό την αιγί­δα του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού Ιτα­λί­ας στα τρία μεγα­λύ­τε­ρα θέα­τρα της Ρώμης (Σιστί­να, Παριό­λι, Ελιζέο).

Στην Ελλά­δα ξανα­ήρ­θε το 1980, βοή­θη­σε σημα­ντι­κά, με τις γνώ­σεις, το ταλέ­ντο και τη δου­λειά της, την τηλε­ό­ρα­ση του “902”, αλλά και την παρα­γω­γή προ­ε­κλο­γι­κών σποτ του Κόμ­μα­τος και συμ­με­τεί­χε στις δρα­στη­ριό­τη­τες του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος. Ακό­μη γύρι­σε ντο­κι­μα­ντέρ, ενώ ασχο­λή­θη­κε και με τη μετά­φρα­ση. Σε δική της μετά­φρα­ση κυκλο­φό­ρη­σε στα ιτα­λι­κά το βιβλίο του Ζήση Σκά­ρου ”Αστοί και εργά­τες”. Ασχο­λή­θη­κε επί­σης και με την ποί­η­ση, κερ­δί­ζο­ντας τον έπαι­νο ποί­η­σης Citta di Roma.

Η συντρό­φισ­σα Τέρ­ψη Κολο­ζώφ, μέλος του Κόμ­μα­τος στην ΚΟΒ Κυψέ­λης ως το τέλος της ζωής της, υπήρ­ξε μια σεμνή αγω­νί­στρια του Κόμ­μα­τος, μια δημιουρ­γι­κή και στρα­τευ­μέ­νη καλλιτέχνις.

Το ΚΚΕ εκφρά­ζει τα πιο θερ­μά του συλ­λυ­πη­τή­ρια στην οικο­γέ­νεια και όλους τους οικεί­ους της».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο