Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με μετακινήσεις από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, αλλά και με απελάσεις απαντά κυβέρνηση στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Με μέτρα δια­χεί­ρι­σης, όπως η μετα­κί­νη­ση προ­σφύ­γων από το ένα στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης στο άλλο, έντα­ση της κατα­στο­λής και ενί­σχυ­ση του μηχα­νι­σμού απε­λά­σε­ων, η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να δια­χει­ρι­στεί τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που δημιουρ­γεί η εφαρ­μο­γή της πολι­τι­κής εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, στη χώρα, όπως προ­βλέ­πει η συμ­φω­νία ΕΕ — Τουρ­κί­ας για το μεταναστευτικό.

Στη συνε­δρί­α­ση του ΚΥΣΕΑ, το μεση­μέ­ρι του Σαβ­βά­του, απο­φα­σί­στη­καν δρά­σεις που όχι μόνο δεν επι­λύ­ουν τα προ­βλή­μα­τα που έχει δημιουρ­γή­σει ο εγκλω­βι­σμός των προ­σφύ­γων, αλλά ενι­σχύ­ε­ται η κατα­στο­λή ενα­ντί­ον των κατα­τρεγ­μέ­νων, τόσο με την αλλα­γή του θεσμι­κού πλαι­σί­ου για την παρο­χή ασύ­λου, όσο και με ταχύ­τα­τες απε­λά­σεις, «Πάντα με σεβα­σμό στο κοι­νο­τι­κό κεκτη­μέ­νο και για την πλή­ρη εφαρ­μο­γή της Κοι­νής Δήλω­σης Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης — Τουρ­κί­ας», όπως ξεκα­θα­ρί­ζει ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος στην ανα­κοί­νω­σή του.

Παράλ­λη­λα, η κυβέρ­νη­ση προ­χω­ρά και στην ενδυ­νά­μω­ση της παρέμ­βα­σης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, πάντα με το πρό­σχη­μα του ελέγ­χου των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Συγκε­κρι­μέ­να το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

1. Μετα­φο­ρά αριθ­μού μετα­να­στών και προ­σφύ­γων από τις δομές των νησιών σε αυτές της ενδοχώρας.

2. Άμε­ση μετα­φο­ρά από τα νησιά 116 ασυ­νό­δευ­των παι­διών για επα­νέ­νω­ση με τις οικο­γέ­νειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επί­κει­ται τις επό­με­νες εβδο­μά­δες η μετα­κί­νη­ση επι­πλέ­ον 250 ασυ­νό­δευ­των παι­διών σε δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξη­ση της επι­τή­ρη­σης των συνό­ρων, σε συνερ­γα­σία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρω­παϊ­κές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαί­σιο αυτό προ­χω­ρά άμε­σα η υιο­θέ­τη­ση του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Ολο­κλη­ρω­μέ­νης Θαλάσ­σιας Επι­τή­ρη­σης (ΕΣΟΘΕ) δια­συν­δέ­ει τα συστή­μα­τα επι­τή­ρη­σης του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, μέσω της χρή­σης των νέων τεχνο­λο­γιών («απλές» και θερ­μι­κές κάμε­ρες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλα­γή του θεσμι­κού πλαι­σί­ου για τη δια­δι­κα­σία χορή­γη­σης ασύ­λου, με κατάρ­γη­ση του δεύ­τε­ρου βαθ­μού εξέ­τα­σης προ­σφυ­γών με στό­χο ‑σε περί­πτω­ση απόρ­ρι­ψης της αίτη­σης χορή­γη­σης ασύ­λου- να προ­χω­ρά άμε­σα η δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής του αιτού­ντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

5. Αύξη­ση των ελέγ­χων της Αστυ­νο­μί­ας σε νησιά και ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα για τον εντο­πι­σμό προ­σώ­πων που είχαν αιτη­θεί τη χορή­γη­ση ασύ­λου αλλά η αίτη­σή τους απορ­ρί­φθη­κε από τα δικαστήρια.

6. Άμε­ση προ­μή­θεια 10 νέων ευέ­λι­κτων μικρών σκα­φών για ταχύ­τα­τη αντί­δρα­ση σε περί­πτω­ση εντο­πι­σμού κινή­σε­ων μετα­φο­ράς μετα­να­στών-προ­σφύ­γων από κυκλώ­μα­τα δια­κί­νη­σης που εκκι­νούν από τα τουρ­κι­κά παρά­λια προς τα ελλη­νι­κά νησιά.

7. Στή­ρι­ξη των τοπι­κών κοι­νω­νιών με ενδυ­νά­μω­ση των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών και προ­σω­πι­κού (π.χ. ενί­σχυ­ση με ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό της Λέσβου).

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο