Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με νόμους ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνία ΝΔ ανοίγει ο δρόμος για 7ημερη εργασία

«Ήδη έχει ξεκι­νή­σει και με την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ‑και επι­κρο­τεί η ΝΔ και ο κ. Μητσο­τά­κης- η διευ­θέ­τη­ση του ημε­ρή­σιου και του εβδο­μα­διαί­ου χρό­νου εργα­σί­ας» ανέ­φε­ρε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, σε συνέ­ντευ­ξή του στον τ/σ ΑΝΤ1. Με «νόμους που έχει ψηφί­σει η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ στους οποί­ους έχει συμ­φω­νή­σει η ΝΔ και άλλα κόμ­μα­τα ανοί­γει ο δρό­μος για συνε­χή 7ημερη εργα­σία» υπο­στή­ρι­ξε. «Αυτό που είχε λύσει η εργα­τι­κή τάξη, το εργα­τι­κό κίνη­μα εδώ και 150 χρό­νια για στα­θε­ρή εργα­σία, 8ωρο, σήμε­ρα είναι επί­και­ρο, ανα­γκαίο και απα­ραί­τη­το για την σωμα­τι­κή και ψυχι­κή υγεία των εργα­ζο­μέ­νων» τόνι­σε, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «βάσει των επι­πέ­δων στα οποία έχει φθά­σει η τεχνο­λο­γία και η επι­στή­μη μπο­ρού­με να ζήσου­με και να αυξη­θούν οι θέσεις εργα­σί­ας με 5νθημερη εργα­σία, με μεί­ω­ση του ημε­ρή­σιου χρό­νου εργασίας».

Η κατάρ­γη­σή της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας ξεκί­νη­σε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για κάποιες πόλεις και κάποιους κλά­δους, όπως ο του­ρι­σμός, και επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ άρχι­σε η γενί­κευ­σή της, ανέ­φε­ρε ο κ. Κου­τσού­μπας, για να προ­σθέ­σει πως «η κυβέρ­νη­ση κοροϊ­δεύ­ει τον κόσμο με τα περί 13ης σύντα­ξης καθώς είναι ένα επίδομα».

Όπως σημεί­ω­σε, «το ζήτη­μα είναι ότι οι μειώ­σεις των συντά­ξε­ων όλα αυτά τα χρό­νια είναι τερά­στιες», συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι από αυτές τις περι­κο­πές βγαί­νουν τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα τα οποία επι­κα­λεί­ται «ο κ. Τσί­πρας χωρίς να ντρέ­πε­ται που ο λαός έχει ματώ­σει τόσα χρό­νια με τις δικές του πολιτικές».

Ανα­κοί­νω­σε ότι το ΚΚΕ στο σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο θα ψηφί­σει “παρών” επί της αρχής «για­τί το νομο­σχέ­διο έχει πάρα πολ­λά άλλα άρθρα και τρο­πο­λο­γί­ες, οι οποί­ες δεν αφο­ρούν τους συντα­ξιού­χους, αλλά “έχουν τα “δωρά­κια”, τις επι­δο­τή­σεις, τις φορο­α­παλ­λα­γές σε μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, καθώς και άλλα που το περιέ­χο­με­νό τους και η ουσί­ας τους είναι απα­ρά­δε­κτα». Εξή­γη­σε ότι στα άρθρα που ανα­κου­φί­ζουν, έστω και προ­σω­ρι­νά, έστω και στο ελά­χι­στο, εργα­ζό­με­νους, μισθω­τούς και συντα­ξιού­χους το ΚΚΕ θα ψηφί­σει “ναι”, όπως κάνει στα­θε­ρά, σε άλλα θα ψηφί­σει “παρών” και σε όσα είναι αντι­λαϊ­κά θα ψηφί­σει “κατά”.

Χαρα­κτή­ρι­σε επί­σης “απα­ρά­δε­κτο” το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση κατα­θέ­τει το σχε­τι­κό νομο­σχέ­διο προ­ε­κλο­γι­κά, καθώς «το συζη­τά εδώ και δύο χρό­νια, και το πηγαι­νο­φέρ­νει ανά­λο­γα με το πότε θα κάνει εκλο­γές». Εκτί­μη­σε ότι οι εκλο­γές, σύμ­φω­να με όσα λέει ο πρω­θυ­πουρ­γός, θα γίνουν το φθι­νό­πω­ρο, εκτός αν προ­κύ­ψουν αστάθ­μη­τοι παρά­γο­ντες που θα τον ανα­γκά­σουν να επι­τα­χύ­νει ή αν εκτι­μή­σει ότι μπο­ρεί να διεκ­δι­κή­σει εκ νέου εκλο­γι­κή νίκη πολώ­νο­ντας το κλί­μα μετα­ξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ερω­τη­θείς αν βάζει στην ίδια ζυγα­ριά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είπε, μετα­ξύ άλλων, ότι η ΝΔ είναι «καθα­ρός αντί­πα­λος με συντη­ρη­τι­κή, αντι­δρα­στι­κή θέση», για να προ­σθέ­σει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δια­στρε­βλώ­νει ιδα­νι­κά, ορά­μα­τα, αξί­ες της αρι­στε­ράς, αλλά­ζει θέσεις, λέει χοντρά ψέμα­τα στον ελλη­νι­κό λαό, προ­κει­μέ­νου να υφαρ­πά­ξει την ψήφο του».

Υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι χιλιά­δες οικο­γέ­νειες έχουν αυτά τα ιδα­νι­κά, υπο­στή­ρι­ξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «απευ­θύ­νε­ται σε αυτούς με το θυμι­κό βάζο­ντας τον Βελου­χιώ­τη, τον Μπε­λο­γιάν­νη, τον Ζαχα­ριά­δη, τον Πλου­μπί­δη δίπλα στον Μετα­ξά, στο τηλε­ο­πτι­κό του σποτ που έβγα­λε πρό­σφα­τα, από ανοη­σία προ­φα­νώς αυτών που το έφτια­ξαν και προ­χει­ρό­τη­τα για να απα­ντή­σουν στην πίε­ση που άσκη­σε το ΚΚΕ στη Βου­λή». Ο κ. Κου­τσού­μπας ανέ­φε­ρε, επί­σης, ότι «ο κ. Τσί­πρας πήγε στο Σιμπί­ου της Ρου­μα­νί­ας και υπέ­γρα­ψε μαζί με τους Όρμπαν, Κουρτς, Σαλ­βί­νι, τους ακρο­δε­ξιούς φασί­στες, ψήφι­σμα για Σιδη­ρούν Παρα­πέ­τα­σμα, πράγ­μα που δεν είχε τολ­μή­σει κανείς να το κάνει μέχρι τώρα. Μέχρι πέρυ­σι ούτε η δική του κυβέρ­νη­ση. Πήγαι­ναν οι υπουρ­γοί του και έθε­ταν βέτο σε αυτές τις συνα­ντή­σεις και φέτος ο κ. Τσί­πρας έβα­λε την τζί­φρα του δίπλα σε αυτούς. Και μιλά εν ονό­μα­τι της πάλης, ενά­ντια στον φασι­σμό. Είναι κάλ­πι­κος ο αντι­φα­σι­σμός του».

Με αφορ­μή την προ­κλη­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας είπε ότι «όλη αυτή η όξυν­ση δεν θα έχει καλό τέλος», ενώ σημεί­ω­σε ότι η όλη κατά­στα­ση έχει να κάνει και με τον αντα­γω­νι­σμό μεγά­λων δυνά­με­ων στην περιοχή.

Κάλε­σε σε όσο το δυνα­τόν μεγα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ ώστε να ανα­δει­χθεί «ισχυ­ρή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στη Βου­λή με τα σημε­ρι­νά δεδο­μέ­να», επι­ση­μαί­νο­ντας: «Δεν λέμε για αύριο, όταν το ΚΚΕ θα είναι πολύ ισχυ­ρό, έτοι­μο να κυβερ­νή­σει με τον λαό να έχει απο­δε­χθεί τις προ­τά­σεις του για να βάλει πλά­τη και να στη­ρί­ξει μια κυβέρ­νη­ση στην οποία θα μπο­ρού­σε να συμ­με­τέ­χει το ΚΚΕ».

Τέλος, δεν παρέ­λει­ψε να σημειώ­σει ότι «πολ­λές φορές απο­κλεί­ε­ται η φωνή του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ και από την κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση και προ­βάλ­λε­ται το δίπο­λο ή ένα τρίπολο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο