Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με πυρά αναχαίτισαν οι Ισραηλινοί παλαιστινιακό αλιευτικό που προσπάθησε να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό της Γάζας (ΦΩΤΟ)

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­χαί­τι­σε σήμε­ρα, στα ανοι­χτά της Λωρί­δας της Γάζας, ένα αλιευ­τι­κό στο οποίο επέ­βαι­ναν περί­που 20 Παλαι­στί­νιοι οι οποί­οι με αυτόν τον συμ­βο­λι­κό τρό­πο προ­σπα­θού­σαν να καταγ­γεί­λουν τον παρά­νο­μο ναυ­τι­κό απο­κλει­σμό του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα από το Ισρα­ήλ. Η πορεία του γεμά­του τραυ­μα­τί­ες πλοί­ου ήταν προς τα διε­θνή ύδα­τα και την Κύπρο, με σκο­πό να λάβουν οι τρραυ­μα­τί­ες την απαι­τού­με­νη ιατρι­κή φρο­ντί­δα, δεδο­μέ­νου του απο­κλει­σμού, των χιλιά­δων τραυ­μα­τιών από τις τελευ­ταί­ες δια­δη­λώ­σεις και τις δρα­μα­τι­κές ελλεί­ψεις των νοσοκομείων.

palestine9

Παρ’ όλα αυτό, παρό­τι δεν υπήρ­χε καμία απει­λή για το κρά­τος του Ισρα­ήλ, πολε­μι­κά σκά­φη με χρή­ση πυρών ανα­χαί­τη­σαν το παλαι­στι­νια­κό πλοιάριο.

Σύμ­φω­να με τις ισραη­λι­νές δυνά­μεις, το πλοιά­ριο κατα­λή­φθη­κε χωρίς να σημειω­θούν συγκρού­σεις. Οι οργα­νω­τές της κινη­το­ποί­η­σης ωστό­σο λένε ότι τα ισραη­λι­νά σκά­φη άνοι­ξαν πυρ και ότι ένα βλή­μα έπλη­ξε το πλοιάριο.

palestine6

 

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι ρυμούλ­κη­σε το αλιευ­τι­κό, αφού προη­γου­μέ­νως το ερεύ­νη­σε, μέχρι τη ναυ­τι­κή βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρί­δα της Γάζας. Οι 17 Παλαι­στί­νιοι που επέ­βαι­ναν σ’ αυτό θα επι­στρέ­ψουν στη Γάζα αφού ολο­κλη­ρω­θεί η έρευ­να και αφού λάβουν τις πρώ­τες βοή­θειες όσοι τις έχουν ανά­γκη, προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

palestini3

Το παλιό αλιευ­τι­κό, στο οποίο επέ­βαι­ναν φοι­τη­τές στους οποί­ους απα­γο­ρεύ­ε­ται να βγουν από τη Λωρί­δα της Γάζας και τραυ­μα­τί­ες που χρή­ζουν νοση­λεί­ας, απέ­πλευ­σε νωρίς το πρωί από το λιμά­νι της Γάζας. Συνο­δευό­ταν από έναν “στο­λί­σκο” πολ­λών δεκά­δων σκα­φών, δια­φό­ρων μεγε­θών. Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του στο­λί­σκου αυτού έκα­νε στρο­φή 180 μοι­ρών στα ανοι­χτά, όταν ήρθε αντι­μέ­τω­πος με τα ισραη­λι­νά πολε­μι­κά που εφαρ­μό­ζουν τον απο­κλει­σμό, σε από­στα­ση 9 ναυ­τι­κών μιλί­ων (περί­που 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας.

Το αλιευ­τι­κό ωστό­σο συνέ­χι­σε, ξεπερ­νώ­ντας για αρκε­τά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να ανα­χαι­τι­στεί από τα ισραη­λι­νά σκά­φη. “Είναι το πρώ­το παλαι­στι­νια­κό πλοίο που φτά­νει σε τέτοια από­στα­ση, από την επο­χή των συμ­φω­νιών του Όσλο”, είπε ο “Ανταμ Άμπου Σαλ­μί­για, εκ των οργα­νω­τών της επιχείρησης.

Με βάση τις συμ­φω­νί­ες του Όσλο, του 1993, οι Παλαι­στί­νιοι αλιείς μπο­ρού­σαν να εργά­ζο­νται σε από­στα­ση μέχρι 20 μίλια από την ακτή. Το Ισρα­ήλ περιό­ρι­σε αυτήν την από­στα­ση στα 9 μίλια, επι­κα­λού­με­νο την ανά­γκη να ελέγ­ξει την ισλα­μι­στι­κή οργά­νω­ση Χαμάς.

palestine5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο