Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με σαμποτάζ στην ενέργεια κλιμακώθηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα

Από τις πιέ­σεις πέρα­σαν στα σαμπο­τάζ οι ΗΠΑ προ­κει­μέ­νου να πετύ­χουν την ανα­τρο­πή του νόμι­μα εκλεγ­μέ­νου προ­έ­δρου της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο. Χτες Πέμ­πτη σημειώ­θη­κε μαζι­κή δια­κο­πή ρεύ­μα­τος η οποία  διήρ­κη­σε σχε­δόν 20 ώρες, βυθί­ζο­ντας στο σκο­τά­δι τη χώρα.

Πρό­κει­ται για ένα blackout, το οποίο τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης περι­γρά­φουν ως το μεγα­λύ­τε­ρο που έχει πλή­ξει ποτέ τη χώρα — έπλη­ξε τις 22 από τις 23 πολι­τεί­ες της χώρας μαζί με την πρω­τεύ­ου­σα Καρά­κας — πρό­βλη­μα που η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο απέ­δω­σε σε «σαμπο­τάζ» σε ένα υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα από το οποίο παρά­γε­ται μεγά­λο μέρος της ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας που κατα­να­λώ­νει η χώρα σε κρίση.

Το συγκε­κρι­μέ­νο υδροη­λε­κτρι­κό εργο­στά­σιο (παρα­γω­γής και δια­νο­μής) El Guri ‑Simon Bolivar (10.200 MW — MW=MWatt), είναι το δεύ­τε­ρο μεγα­λύ­τε­ρο ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας σε όλη την Αμε­ρι­κή και σαν υδροη­λε­κτρι­κό το τρί­το στον κόσμο [1ο το «Three Gorges», Κίνα (18.300–22.500 MW) 2ο το «Itaipu», σύνο­ρα Βρα­ζι­λί­ας-Παρα­γουά­ης |>14.000 MW — και 4ο το «Tucurui», Βρα­ζι­λία |>8.370 MW. Για σύγκρι­ση με κάποια δικά μας Πλα­στή­ρας (Αχε­λώ­ος) Ισχύς 130 MW ΜΥΗΕ Δαφ­νο­ζω­νά­ρας (Αχε­λώ­ος) Ισχύς 5.93 MW ΜΥΗΕ Γκιώ­νας (κανά­λι Μόρ­νου) 8.67 MW κλπ.] 

Ο υπουρ­γός Ηλε­κτρι­κής Ενέρ­γειας Λουίς Μότα Ντο­μίν­γκες δήλω­σε ότι η Βενε­ζου­έ­λα υφί­στα­ται «πόλε­μο του ηλε­κτρι­σμού» και ότι «αυτή τη φορά επι­τέ­θη­καν στον υδροη­λε­κτρι­κό σταθ­μό του Γκου­ρί», τον μεγα­λύ­τε­ρο της χώρας, στον νότο.

Μέσω Twitter, ο πρό­ε­δρος Μαδού­ρο κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ για το πρό­βλη­μα. «Ο πόλε­μος της ηλε­κτρο­δό­τη­σης που ανα­κοι­νώ­θη­κε και διευ­θύ­νε­ται από τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό ενα­ντί­ον του λαού μας θα απο­τύ­χει», διαβεβαίωσε.

Από την πλευ­ρά του ο ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης Χουάν Γκουαϊ­δό, που αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε μετα­βα­τι­κός πρό­ε­δρος το Γενά­ρη απέ­δω­σε τη δια­κο­πή στην κυβέρ­νη­ση του Μαδού­ρο, τον οποίο χαρα­κτη­ρί­ζει «άρπα­γα» της εξου­σί­ας. «Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καρά­κας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανη­συ­χία, αγα­νά­κτη­ση. Αυτή η βλά­βη μαρ­τυ­ρά την ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του άρπα­γα. Η ανα­γέν­νη­ση του δικτύ­ου ηλε­κτρο­δό­τη­σης και της χώρας περ­νά από το τέλος της αρπα­γής», υπο­στή­ρι­ξε ο Γκουαϊ­δό μέσω Twitter.

Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ

Οι πιέ­σεις των ιμπε­ρια­λι­στών για την ανα­τρο­πή της νόμι­μα εκλεγ­μέ­νης κυβέρ­νη­σης δεν στα­μα­τούν εκεί, με την ΕΕ να φέρε­ται πρό­θυ­μη να ανα­λά­βει ενερ­γό­τε­ρο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα αντι­δρά­σει στις όποιες περαι­τέ­ρω εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα και η απει­λή της επι­βο­λής επι­πρό­σθε­των κυρώ­σε­ων σε βάρος της κυβέρ­νη­σης του σοσια­λι­στή προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο παρα­μέ­νει στο τρα­πέ­ζι, διε­μή­νυ­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας Χάι­κο Μάας χθες Πέμπτη.

«Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση θα (…) παρα­κο­λου­θή­σει και θα αντι­δρά­σει στις περαι­τέ­ρω εξε­λί­ξεις», τόνι­σε ο Χάι­κο Μάας, μιλώ­ντας στο γερ­μα­νι­κό δημό­σιο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ZDF. «Συζη­τή­σα­με ήδη στο πιο πρό­σφα­το συμ­βού­λιο των ΥΠΕΞ ότι μπο­ρεί να έρθει η ώρα που θα επι­βλη­θούν επι­πλέ­ον κυρώ­σεις της ΕΕ ενα­ντί­ον του καθε­στώ­τος Μαδού­ρο στη Βενε­ζου­έ­λα», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο