Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα απειλεί ο Τραμπ

Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ απεί­λη­σε χθες με στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, σε μια όχι και τόσο αιφ­νι­δια­στι­κή κλι­μά­κω­ση της πίε­σης – ωμής παρέμ­βα­σης της Ουά­σιγ­κτον στις εξε­λί­ξεις στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμερικής.

«Εχου­με στρα­τεύ­μα­τα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρί­σκο­νται πολύ μακριά. Η Βενε­ζου­έ­λα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υπο­φέ­ρει και άνθρω­ποι πεθαί­νουν», είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Ντ. Τραμπ, σε γήπε­δο του γκολφ ιδιο­κτη­σί­ας του στο Μπέ­ντμιν­στερ στο Νιου Τζέρ­σεϊ, περι­στοι­χι­ζό­με­νος από τον Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Ρεξ Τίλερ­σον και την πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ στα Ηνω­μέ­να Εθνη Νίκι Χέιλι.

“Εχου­με πολ­λές επι­λο­γές για τη Βενε­ζου­έ­λα, ανά­με­σα σε αυτές και μια πιθα­νή στρα­τιω­τι­κή επι­λο­γή αν κρι­θεί ανα­γκαίο”, σημεί­ω­σε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαι­τέ­ρω λεπτο­μέ­ρειες. “Δεν μιλά­με για αυτό, αλλά μια στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση, μια στρα­τιω­τι­κή επι­λο­γή, είναι σίγου­ρα κάτι που θα μπο­ρού­σα­με να επι­διώ­ξου­με”, πρόσθεσε.

Λίγο μετά τη δήλω­ση Τραμπ, εκπρό­σω­πος του Πεντα­γώ­νου Ερικ Πάχον τόνι­σε ότι το Πεντά­γω­νο δεν έχει λάβει καμία εντο­λή από τον Λευ­κό Οίκο σχε­τι­κά με τη Βενεζουέλα.

Στο μετα­ξύ, ο Υπουρ­γός Αμυ­νας της Βενε­ζου­έ­λας Βλα­ντί­μιρ Παντρί­νο  χαρα­κτή­ρι­σε την απει­λή του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου για στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα “μια πρά­ξη τρέλας”.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας ανα­μέ­νε­ται να εκδώ­σει σήμε­ρα δήλω­ση που θα απα­ντά στο σχό­λιο του Τραμπ ότι “μια ενδε­χό­με­νη στρα­τιω­τι­κή επι­λο­γή” εξε­τά­ζε­ται όσον αφο­ρά τη Βενεζουέλα.

Απα­ντώ­ντας στον Τραμπ, ο Παντρί­νο δήλω­σε μιλώ­ντας στην κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση: “Είναι μια πρά­ξη τρέ­λας. Είναι μια πρά­ξη ακραί­ου εξτρε­μι­σμού. Τις ΗΠΑ κυβερ­νά μια εξτρε­μι­στι­κή ελίτ”. “Ως στρα­τιώ­της, στέ­κο­μαι στο πλευ­ρό των Βενε­ζου­ε­λα­νών ενό­πλων δυνά­με­ων και του λαού. Είμαι σίγου­ρος ότι θα είμα­στε όλοι στις πρώ­τες γραμ­μές της υπε­ρά­σπι­σης των συμ­φε­ρό­ντων και της κυριαρ­χί­ας της αγα­πη­μέ­νης Βενε­ζου­έ­λας”, πρόσθεσε.

Ο Υπουρ­γός Πλη­ρο­φό­ρη­σης Ερνέ­στο Βιγέ­γκας απο­κά­λε­σε το σχό­λιο του Τραμπ “άνευ προη­γου­μέ­νου απει­λή ενα­ντί­ον της εθνι­κής κυριαρ­χί­ας”. Σε μήνυ­μα που ανάρ­τη­σε χθες το βρά­δυ (τοπι­κή ώρα) στο Twitter, ο Βιγιέ­γκας ανα­φέ­ρει: “Το διπλω­μα­τι­κό σώμα καλεί­ται στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών αύριο, οπό­τε θα δοθεί στη δημο­σιό­τη­τα μια ανα­κοί­νω­ση που θα απα­ντά στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή απει­λή ενα­ντί­ον της Βενεζουέλας”.

Την Πέμ­πτη ο Πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας δήλω­σε ότι επι­θυ­μεί να έχει μια προ­σω­πι­κή συζή­τη­ση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλε­φω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας, είτε στο περι­θώ­ριο της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των Ηνω­μέ­νων Εθνών που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 20 Σεπτεμ­βρί­ου στην Νέα Υόρκη.

“Αν ενδια­φέ­ρε­ται τόσο πολύ για την Βενε­ζου­έ­λα, εδώ είμαι”, είπε ο Πρό­ε­δρος Μαδούρο .

Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο ζήτη­σε να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει μια τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ο Λευ­κός Οίκος, σημειώ­νο­ντας ότι ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος ευχα­ρί­στως θα συνο­μι­λή­σει με τον βενε­ζου­ε­λα­νό ομό­λο­γό του όταν απο­κα­τα­στα­θεί η δημο­κρα­τία στην λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή χώρα.

«Σήμε­ρα ο Νικο­λάς Μαδού­ρο ζήτη­σε να έχει μια τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ…ο πρό­ε­δρος Τραμπ ευχα­ρί­στως θα συνο­μι­λή­σει με τον ηγέ­τη της Βενε­ζου­έ­λας μόλις η δημο­κρα­τία απο­κα­τα­στα­θεί σε αυτή την χώρα», υπο­γράμ­μι­σε η ανα­κοί­νω­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής προεδρίας.

Όπως σημειώ­νε­ται «η Ουά­σιγ­κτον στέ­κε­ται στο πλευ­ρό του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και απαι­τεί από τον πρό­ε­δρο Μαδού­ρο να σεβα­στεί το Σύνταγ­μα της Βενε­ζου­έ­λας, να διε­ξα­γά­γει ελεύ­θε­ρες και δίκαιες εκλο­γές, να απε­λευ­θε­ρώ­σει τους πολι­τι­κούς κρα­του­μέ­νους, να στα­μα­τή­σει τις παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και να πάψει την κατα­πί­ση του σπου­δαί­ου λαού της Βενεζουέλας».

Οι αρχές της Βενε­ζου­έ­λας έχουν δηλώ­σει ότι Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι σχε­διά­ζουν εισβο­λή στην χώρα. Ενας πρώ­ην στρα­τη­γός των ενό­πλων δυνά­με­ων είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα αυτό το χρό­νο στο πρα­κτο­ρείο Ρόι­τερς ότι ο στρα­τός έχει ανα­πτύ­ξει αντια­ε­ρο­πο­ρι­κούς πυραύ­λους στις ακτές της χώρας για ακρι­βώς αυτό το ενδεχόμενο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο