Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με συνοπτικές διαδικασίες τα νέα «δώρα» στις τράπεζες

Με τις καθιε­ρω­μέ­νες πια «fast track» δια­δι­κα­σί­ες του κατε­πεί­γο­ντος, προ­ω­θεί­ται σήμε­ρα για ψήφι­ση στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής το νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Οικο­νο­μι­κών με τίτλο «Πρό­γραμ­μα παρο­χής εγγύ­η­σης σε τιτλο­ποι­ή­σεις πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των» και κωδι­κό όνο­μα «Ηρα­κλής».

Το κυβερ­νη­τι­κό νομο­θέ­τη­μα περιέ­χει νέο πακέ­το κρα­τι­κών εγγυ­ή­σε­ων — δηλα­δή έμμε­σης κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­της — προς τις τρά­πε­ζες για να απαλ­λα­γούν από τα μη εξυ­πη­ρε­τού­με­να ή αλλιώς «κόκ­κι­να» δάνεια, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­ζουν τη ρευ­στό­τη­τα που θέλουν οι «επεν­δυ­τές» και την οποία απαι­τεί ο νέος γύρος καπι­τα­λι­στι­κής κερδοφορίας.

Οι τρά­πε­ζες θα μοι­ρα­στούν πακέ­το ύψους 12 δισ. ευρώ ως κρα­τι­κές εγγυ­ή­σεις, προ­κει­μέ­νου στη συνέ­χεια να τιτλο­ποι­ή­σουν και να μετα­βι­βά­ζουν σε «επεν­δυ­τές», funds και άλλα κορά­κια, προ­βλη­μα­τι­κά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Τον λογα­ρια­σμό, όπως πάντα, θα κλη­θεί να τον πλη­ρώ­σει ο λαός, τόσο με την έντα­ση των πιέ­σε­ων και των εκβια­σμών σε βάρος των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, ώστε να μη χάσουν τα σπί­τια τους στους πλει­στη­ρια­σμούς, όσο και με την παρα­πέ­ρα λεη­λα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, με νέες φορο­λο­γι­κές και άλλες επι­βα­ρύν­σεις για να βγουν τα «σπα­σμέ­να» της νέας ενί­σχυ­σης των τραπεζών.

Αλλω­στε ο υφυ­πουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Γ. Ζαβός, μιλώ­ντας χτες στην αρμό­δια Επι­τρο­πή της Βου­λής και εξη­γώ­ντας τους λόγους για τους οποί­ους η κυβέρ­νη­ση προ­ω­θεί το νομο­σχέ­διο με αυτές τις απα­ρά­δε­κτες συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες, τόνι­σε ότι «απευ­θύ­νε­ται στους επεν­δυ­τές που το περι­μέ­νουν» και ότι πρό­κει­ται για κατευ­θύν­σεις της ΕΕ στο πλαί­σιο της προ­ώ­θη­σης της ευρω­παϊ­κής τρα­πε­ζι­κής ενοποίησης.

Συμπλη­ρω­μα­τι­κά, ο ειση­γη­τής της ΝΔ, Μπ. Παπα­δη­μη­τρί­ου, είπε ότι στην ουσία η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν κάνει κάτι και­νούρ­γιο, καθώς «τη λύση του “Ηρα­κλή” είχαν εξε­τά­σει οι υπουρ­γοί της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, του ΣΥΡΙΖΑ, και την άφη­σαν να τη φέρει η επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, δηλα­δή εμείς, και μάλι­στα καλύτερα».

Επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει υπέρ των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και των τρα­πε­ζών, ο ειση­γη­τής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμου­λά­κης ανέ­φε­ρε ότι αν δεν αντι­με­τω­πι­στούν τα «κόκ­κι­να» δάνεια «δεν θα είναι επι­τυ­χη­μέ­νη η έξο­δος στις αγο­ρές» και «η προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων». Υπε­ρα­μύν­θη­κε άλλω­στε των μέτρων της κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχαν «ολι­στι­κό ανα­πτυ­ξια­κό σχέ­διο», όπως «προ­ο­πτι­κή της bad bank» κ.o.κ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κόμ­μα Βελό­που­λου επι­φυ­λά­χθη­καν για την ψήφο τους στην Ολο­μέ­λεια, ενώ το ΜέΡΑ25 απο­χώ­ρη­σε λόγω της διαδικασίας.

Να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος και ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, έκα­νε καθα­ρό ότι το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει το νομο­σχέ­διο για­τί «ή θα είσαι με τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά και την απαλ­λα­γή τους από τα χρέη που έχουν φορ­τω­θεί ή με την “εξυ­γί­αν­ση” των τρα­πε­ζών. Και τα δύο δεν γίνο­νται». Επι­σή­μα­νε ότι το σχέ­διο «Ηρα­κλής» είναι εξέ­λι­ξη του πλαι­σί­ου που είχε δια­μορ­φώ­σει η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκί­νη­σε τη στα­δια­κή άρση της προ­στα­σί­ας της πρώ­της κατοι­κί­ας, εντα­τι­κο­ποί­η­σε τους πλει­στη­ρια­σμούς, μετα­ξύ τους και τους ηλε­κτρο­νι­κούς, αδειο­δό­τη­σε τις διά­φο­ρες εται­ρεί­ες δια­χεί­ρι­σης των «κόκ­κι­νων» δανεί­ων των δια­φό­ρων funds, δηλα­δή των κορακιών.

Ανέ­φε­ρε ότι «ο σκο­πός του “Ηρα­κλή” είναι η εξυ­γί­αν­ση και προ­στα­σία των τρα­πε­ζών», για να παί­ξουν το ρόλο τους ως «αιμο­δό­τη και καρ­διάς του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος», και όχι η προ­στα­σία των υπερ­χρε­ω­μέ­νων νοι­κο­κυ­ριών. Πρό­σθε­σε πως η κρα­τι­κή εγγύ­η­ση που προ­βλέ­πε­ται «είναι κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, που έρχε­ται να προ­στε­θεί στις τρεις κεφα­λαιο­ποι­ή­σεις και την έμμε­ση χρη­μα­το­δό­τη­ση που είναι ο ανα­βαλ­λό­με­νος φόρος, όπου δεν φορο­λο­γού­νται κέρ­δη των τρα­πε­ζών, στο όνο­μα της βελ­τί­ω­σης του χαρ­το­φυ­λα­κί­ου τους».

Επε­σή­μα­νε ακό­μα πως δεν υπάρ­χει δια­σφά­λι­ση ότι δεν θα κατα­πέ­σει η εγγύ­η­ση αυτή, και γι’ αυτό εξάλ­λου υπάρ­χει συγκε­κρι­μέ­νο άρθρο, ενώ η κατά­πτω­ση, που στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση θα φτά­σει τα 12 δισ., θα μετα­φερ­θεί κι αυτή στις πλά­τες του λαού.

Συνε­χί­ζο­ντας τόνι­σε ότι «η κυβέρ­νη­ση έχει βάλει στό­χο να καλύ­ψει χρη­μα­το­δο­τι­κά τα “κόκ­κι­να” δάνεια που έχουν μεγα­λύ­τε­ρη εγγύ­η­ση, δηλα­δή τα δάνεια υψη­λών εγγυ­ή­σε­ων, που σημαί­νει ότι η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία θα είναι δάνεια που θα συνο­δεύ­ο­νται από υπο­θή­κες, δηλα­δή κατά κύριο λόγο τα στε­γα­στι­κά δάνεια (…) Αρα θα εντα­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο οι πιέ­σεις προς τα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά, επαγ­γελ­μα­τί­ες, βιο­τέ­χνες, τη φτω­χο­με­σαία αγρο­τιά, οι πλει­στη­ρια­σμοί. Γι’ αυτό και δεν συν­δυά­ζο­νται η “εξυ­γί­αν­ση” “κόκ­κι­νων” δανεί­ων με σκο­πό την ανα­βάθ­μι­ση των τρα­πε­ζών και από την άλλη η ανα­κού­φι­ση νοι­κο­κυ­ριών. Το ένα έρχε­ται σε αντί­θε­ση με το άλλο».

«Με δυο λόγια, η επι­τυ­χία του σχε­δί­ου “Ηρα­κλής” είναι “ο θάνα­τος των δανειο­λη­πτών για τη ζωή των τρα­πε­ζών”», σημεί­ω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Υπο­γράμ­μι­σε πως «το ΚΚΕ είναι με την προ­στα­σία των υπερ­χρε­ω­μέ­νων λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών και πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν οι μέτο­χοι των τρα­πε­ζών τα “κόκ­κι­να” δάνεια» και πως η μόνη ρεα­λι­στι­κή λύση «είναι αυτή που έχει κατα­θέ­σει ως πρό­τα­ση νόμου το ΚΚΕ αλλε­πάλ­λη­λες φορές» — η οποία απορ­ρί­φθη­κε από όλες τις κυβερ­νή­σεις — «για γεν­ναίο κού­ρε­μα των χρε­ών που έχουν απέ­να­ντι στις τρά­πε­ζες τα υπερ­χρε­ω­μέ­να λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά για στε­γα­στι­κά, επαγ­γελ­μα­τι­κά και αγρο­τι­κά δάνεια».

Η ΕΚΤ

Στο μετα­ξύ, με τις περισ­σό­τε­ρες παρα­τη­ρή­σεις να έχουν συμπε­ρι­λη­φθεί στο νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θη­κε στη Βου­λή, ανα­κοι­νώ­θη­κε χτες η γνώ­μη της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας για το σχέ­διο «Ηρα­κλής».

Επι­ση­μαί­νει μετα­ξύ άλλων η ΕΚΤ ότι οι ελλη­νι­κές αρχές έχουν δεσμευ­τεί «να εφαρ­μό­σουν μεταρ­ρυθ­μί­σεις με σκο­πό την εξυ­γί­αν­ση του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των προ­σπα­θειών με τη διευ­θέ­τη­ση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων, δια­σφα­λί­ζο­ντας με τον τρό­πο αυτόν τη διαρ­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του σχε­τι­κού νομι­κού πλαι­σί­ου». Σε αυτό το πλαί­σιο γίνε­ται ειδι­κή ανα­φο­ρά στον «προ­σε­κτι­κό σχε­δια­σμό» του προ­γράμ­μα­τος, προ­κει­μέ­νου «να λει­τουρ­γή­σει ως κίνη­τρο για τη μετα­φο­ρά των σχε­τι­κών κιν­δύ­νων εκτός των ισο­λο­γι­σμών των πιστω­τι­κών ιδρυ­μά­των», που σύμ­φω­να με την ΕΚΤ ανα­μέ­νε­ται «να έχει θετι­κή επί­δρα­ση στη χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή σταθερότητα».

Να σημειω­θεί ότι η εφαρ­μο­γή της σχε­τι­κής νομο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης προ­ϋ­πο­θέ­τει συνο­δευ­τι­κές παρεμ­βά­σεις και «διευ­κρι­νί­σεις» μέσω Υπουρ­γι­κών Αποφάσεων.

πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο