Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με συνωστισμό και εισιτήριο ανοίγουν πάλι οι παραλίες — Κανόνες λειτουργίας

Μετά από τις μετε­ω­ρο­λο­γι­κές προ­βλέ­ψεις για πρω­τό­γνω­ρο καύ­σω­να το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο  και την εισή­γη­ση της αρμό­διας επι­τρο­πής των λοι­μω­ξιο­λό­γων, η κυβέρ­νη­ση ανοί­γει τις οργα­νω­μέ­νες παρα­λί­ες τις οποί­ες εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται ιδιώ­τες. Όποιος θέλει να μπει, θα πλη­ρώ­νει το «τσου­χτε­ρό» εισι­τή­ριο στην είσο­δο και «τσου­χτε­ρά πρό­στι­μα» για τους… παραβάτες.

Την υψηλότερη θερμοκρασία στον πλανήτη θα «χτυπήσει» η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες

Στις 515 οργα­νω­μέ­νες παρα­λί­ες αν δει κάποιος τους τιμο­κα­τα­λό­γους, θα πει­στεί για την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί αλλά και την ανά­γκη να μην υπάρ­χει καμία επι­βά­ρυν­ση. Πιο ανα­λυ­τι­κά, το περ­σι­νό καλο­καί­ρι οι τιμές σε ιδιω­τι­κές πλαζ για είσο­δο το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο είχαν ως εξής: Σε ιδιω­τι­κή πλαζ στον Αλι­μο 6 ευρώ το άτο­μο. Στη Βάρ­κι­ζα 6 ευρώ, στη Βου­λιαγ­μέ­νη 5 ευρώ, στη Βού­λα 6 ευρώ, στο Καβού­ρι 16 ευρώ, στο «Grand Resort» στο Λαγο­νή­σι 25 ευρώ, στον «Αστέ­ρα Βου­λιαγ­μέ­νης» 32 ευρώ και για τα παι­διά 16 ευρώ. Επι­πλέ­ον, σε κάποιες παρα­λί­ες δεν υπάρ­χει είσο­δος, αλλά η παρα­χώ­ρη­ση σε επι­χει­ρη­μα­τί­ες έχει άλλες …επι­πτώ­σεις στην τσέ­πη των εργα­ζο­μέ­νων και των οικο­γε­νειών τους. Δηλα­δή, στο Σού­νιο η είσο­δος είναι δωρε­άν, αλλά το σετ για ομπρέ­λα — ξαπλώ­στρα είναι 25 ευρώ! Και στο Λαγο­νή­σι σε άλλη παρα­λία το σετ έχει κόστος 12 ευρώ.

Κατά συνέ­πεια, ποια εργα­τι­κή οικο­γέ­νεια μπο­ρεί να επι­σκε­φτεί αυτές τις πλαζ, ώστε να υπάρ­ξει απο­συμ­φό­ρη­ση από τις «ελεύ­θε­ρες» παρα­λί­ες στις οποί­ες θα επα­να­λη­φθούν σκη­νές του προη­γού­με­νου Σαββατοκύριακου.

Για το συγκε­κρι­μέ­νο καθε­στώς την από­λυ­τη ευθύ­νη έχουν δια­χρο­νι­κά οι κυβερ­νή­σεις, που παρα­χώ­ρη­σαν — και συνε­χί­ζουν να το κάνουν — παρα­λί­ες σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους. Μεγά­λη είναι και η ευθύ­νη των δήμων που προ­χω­ρούν σε ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση ελεύ­θε­ρων τμη­μά­των των παρα­λιών, με το αιτιο­λο­γι­κό της εξεύ­ρε­σης εσό­δων, χαρα­τσώ­νο­ντας όμως τους εργαζόμενους.

Υπό αυτό το πρί­σμα κι αυτό το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στις ελεύ­θε­ρες παραλίες.

Κανόνες λειτουργίας

Ο μέγι­στος αριθ­μός λουο­μέ­νων είναι τα 40 άτο­μα ανά 1000 τ.μ. και είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η κατα­γρα­φή του αριθ­μού των παρευ­ρι­σκο­μέ­νων. Η ελά­χι­στη από­στα­ση μετα­ξύ των αξό­νων των ομπρε­λών ορί­ζε­ται στα 4 μέτρα, ενώ ορί­ζε­ται και η ελά­χι­στη από­στα­ση ενός μέτρου μετα­ξύ της περι­μέ­τρου του σκιά­στρου των δύο ομπρελών.

Σχε­τι­κά με τις ξαπλώ­στρες επι­τρέ­πο­νται μέχρι 2 ανά ομπρέ­λα με εξαί­ρε­ση τις οικο­γέ­νειες με ανή­λι­κα τέκνα. Επι­πλέ­ον 2 ξαπλώ­στρες που βρί­σκο­νται σε δια­φο­ρε­τι­κές ομπρέ­λες πρέ­πει να απέ­χουν η μία από την άλλη του­λά­χι­στον 1,5 μέτρο.

Τα κατα­στή­μα­τα υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος , λει­τουρ­γούν απο­κλει­στι­κά με διά­θε­ση προ­ϊ­ό­ντων σε πακέ­το takeaway. Τα προ­ϊ­ό­ντα πωλού­νται μόνο συσκευα­σμέ­να και απα­γο­ρεύ­ε­ται η παρα­σκευή τους στο χώρο.

Επί­σης απα­γο­ρεύ­ε­ται η διά­θε­ση και πώλη­ση αλκο­ο­λού­χων ποτών. Επι­πλέ­ον δεν επι­τρέ­πε­ται η ανά­πτυ­ξη τρα­πε­ζο­κα­θι­σμά­των στο χώρο λει­τουρ­γί­ας του κατα­στή­μα­τος. Η ελά­χι­στη από­στα­ση μετα­ξύ των πελα­τών που περι­μέ­νουν να εξυ­πη­ρε­τη­θούν ορί­ζε­ται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρ­χει ισχυ­ρή σύστα­ση για χρή­ση μάσκας από τους εργαζομένους.

Στα σημεία αυτά απα­γο­ρεύ­ε­ται το delivery. Σχε­τι­κά με την τήρη­ση των κανό­νων υγιει­νής το προ­σω­πι­κό των οργα­νω­μέ­νων παρα­λιών υπο­χρε­ού­ται να απο­λυ­μαί­νει τις ξαπλώ­στρες, καρέ­κλες μετά από κάθε πελά­τη, ενώ στην ξαπλώ­στρα τοπο­θε­τεί­ται υπο­χρε­ω­τι­κά πετσέ­τα με ευθύ­νη του λουο­μέ­νου. Το προ­σω­πι­κό υπο­χρε­ού­ται επί­σης να απο­λυ­μαί­νει τακτι­κά τις εγκα­τα­στά­σεις υγιει­νής αναρ­τώ­ντας σχε­τι­κό πρό­γραμ­μα το οποίο και θα επι­δει­κνύ­ε­ται σε περί­πτω­ση ελέγχου.

Απα­γο­ρεύ­ε­ται η ομα­δι­κή άθλη­ση με σωμα­τι­κή επα­φή. Για την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας είναι απα­ραί­τη­το στις παρα­λί­ες να τηρού­νται οι ανα­γκαί­ες απο­στά­σεις να απο­φεύ­γε­ται ο συγ­χρω­τι­σμός και να τηρού­νται απα­ρέ­γκλι­τα όλοι οι κανό­νες υγιεινής.

Αυστηρά πρόστιμα

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς κάλε­σε τους ιδιο­κτή­τες και δια­χει­ρι­στές των ανω­τέ­ρω επι­χει­ρή­σε­ων για πιστή εφαρ­μο­γή των κανό­νων, τονί­ζο­ντας ότι «τα μέτρα θα περι­φρου­ρη­θούν και θα ελεγ­χθούν με αυστη­ρό­τη­τα και τα πρό­στι­μα και οι κυρώ­σεις σε περί­πτω­ση παρά­βα­σης θα είναι εξί­σου αυστη­ρές». Συγκε­κρι­μέ­να, στην πρώ­τη παρά­βα­ση το πρό­στι­μο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ ανα­λό­γως των τ.μ. και η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης θα ανα­στέλ­λε­ται για 30 ημέ­ρες. Σε περί­πτω­ση δεύ­τε­ρης παρά­βα­σης τόσο το πρό­στι­μο όσο και το διά­στη­μα κατά το οποίο θα ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης θα τρι­πλα­σιά­ζε­ται. «Εάν κάποιοι δεν είναι έτοι­μοι να ανοί­ξουν εφαρ­μό­ζο­ντας όλα τα μέτρα στο σύνο­λο τους ας μην βια­στούν και ας μην ρισκά­ρουν. Καμία έκπτω­ση δεν θα γίνει εις βάρος της δημό­σιας υγεί­ας, εις βάρος της προ­σπά­θειας μας , εις βάρος των επό­με­νων φάσε­ων του σχε­δί­ου», υπο­γράμ­μι­σε ο υφυπουργός.

Πρό­σθε­σε ότι η στα­δια­κή άρση των μέτρων περιο­ρι­σμού γίνε­ται με προ­σε­κτι­κά βήμα­τα, λαμ­βά­νο­ντας όλα τα απα­ραί­τη­τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα, αφού ο ιός είναι εδώ και κυκλο­φο­ρεί ανά­με­σα μας». Την Δευ­τέ­ρα 18 Μαΐ­ου επι­τρέ­πο­νται οι μετα­κι­νή­σεις στην ηπει­ρω­τι­κή Ελλά­δα, την Κρή­τη και την Εύβοια.

Η Λευ­κά­δα και η Ελα­φό­νη­σος ορί­ζο­νται ως νησιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί. Η μετα­κί­νη­ση στα νησιά θα επι­τρα­πεί αν όλα πάνε καλά από 25 Μαΐ­ου. Επί­σης την Δευ­τέ­ρα ανοί­γουν τα ζωο­λο­γι­κά πάρ­κα και οι βοτα­νι­κοί κήποι, επα­να­λει­τουρ­γούν οι αρχαιο­λο­γι­κοί χώροι, ξεκι­νούν οι πρό­βες και τα κινη­μα­το­γρα­φι­κά γυρί­σμα­τα, πάντα με αυστη­ρούς κανό­νες προστασίας.

Υπεν­θύ­μι­σε τους κανό­νες που ισχύ­ουν στους θρη­σκευ­τι­κούς χώρους λατρεί­ας που ανοί­γουν την Κυρια­κή, τονί­ζο­ντας την ισχυ­ρή σύστα­ση για χρή­ση μάσκας, ενώ είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση αντισηπτικού.

Κρούσματα σε Νέα Σμύρνη Λάρισας και Λέσβο

Στην Νέα Σμύρ­νη Λάρι­σας είναι σε εξέ­λι­ξη η διε­νέρ­γεια ελέγ­χων. Χθες ελή­φθη­σαν 652 δείγ­μα­τα και σήμε­ρα 72 και έχουν απο­στα­λεί στο Εθνι­κό Κέντρο Αιμο­δο­σί­ας και ανα­μέ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα. Στη Λέσβο μετά τον εντο­πι­σμό δύο κρου­σμά­των έχουν ληφθεί 81 δείγ­μα­τα , τα απο­τε­λέ­σμα­τα των οποί­ων αναμένονται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο