Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με τεστ η ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς

Η ανη­συ­χία για τους όρους με τους οποί­ους θα ανοί­ξουν σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια το επό­με­νο διά­στη­μα εντεί­νε­ται από τις ανα­κοι­νώ­σεις στις οποί­ες προ­χω­ρά η κυβέρ­νη­ση κάθε βδο­μά­δα που μας φέρ­νει πιο κοντά στην έναρ­ξη της νέας σχο­λι­κής και αργό­τε­ρα της ακα­δη­μαϊ­κής χρο­νιάς. Σήμε­ρα η υπουρ­γός παι­δεί­ας μιλώ­ντας στο Mega, είπε ότι τις επό­με­νες ημέ­ρες ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θεί το ακρι­βές πρω­τό­κολ­λο για τη λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων. Όπως πάντως σημεί­ω­σε, σε περί­πτω­ση κρού­σμα­τος, υπάρ­χει γενι­κή κατεύ­θυν­ση να μην κλεί­νει αυτο­μά­τως το τμή­μα και να αυξη­θεί ο εργα­στη­ρια­κός έλεγ­χος.

Εν ανα­μο­νή των ανα­κοι­νώ­σε­ων, αυτό που ήδη προ­κύ­πτει είναι πως, για μια ακό­μα φορά, δεν αξιο­ποι­ή­θη­κε στο ελά­χι­στο το διά­στη­μα του καλο­και­ριού προ­κει­μέ­νου να προ­ε­τοι­μα­στούν τα σχο­λεία με τα ουσια­στι­κά μέτρα που απαι­τούν από την αρχή της παν­δη­μί­ας εκπαι­δευ­τι­κοί, γονείς, μαθητές.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να ξεκό­ψει κάθε συζή­τη­ση για όλα τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους εκπαί­δευ­σης και την ίδια ώρα μετα­τρέ­πει σε «άλλο­θι», μέσο εκβια­σμού και κερ­δο­φο­ρί­ας των ιδιω­τι­κών δια­γω­νι­στι­κών κέντρων τον ανα­γκαίο εμβο­λια­σμό, για τον οποίο και πάλι έχει μεγά­λες ευθύ­νες για τους ρυθ­μούς που προχωράει.

Σε ό,τι αφο­ρά τους εκπαι­δευ­τι­κούς, το Υπουρ­γείο υπεν­θυ­μί­ζει πως από 13 Σεπτέμ­βρη, θα πρέ­πει να προ­σέλ­θουν στα σχο­λεία με πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή βεβαί­ω­ση νόση­σης τελευ­ταί­ου εξα­μή­νου ή βεβαί­ω­ση αρνη­τι­κού εργα­στη­ρια­κού τεστ, το οποίο καλεί­ται να πραγ­μα­το­ποιεί με ευθύ­νη του ο εργαζόμενος.

Μέχρι τότε, όσοι δεν έχουν πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή νόση­σης, παρα­λαμ­βά­νουν δύο σελφ τεστ από τα φαρ­μα­κεία μέχρι και την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα 6 Σεπτέμ­βρη (εργά­σι­μες ώρες, εκτός Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου). Προ­βλέ­πε­ται να διε­νερ­γή­σουν το ένα πριν ανα­λά­βουν υπη­ρε­σία στη σχο­λι­κή τους μονά­δα, αύριο Τετάρ­τη και ένα δεύ­τε­ρο πριν προ­σέλ­θουν στα σχο­λεία την επό­με­νη Δευ­τέ­ρα 6 Σεπτέμ­βρη.

Αλλω­στε, την ίδια ώρα που κου­νά­ει το δάχτυ­λο και κάνει γενι­κές «συστά­σεις» περί εμβο­λια­σμού, δεν δια­μορ­φώ­νει ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο για αυτόν με εξα­ντλη­τι­κή, ουσια­στι­κή, ολο­κλη­ρω­μέ­νη επι­στη­μο­νι­κή ενη­μέ­ρω­σηπλή­ρη προ­λη­πτι­κό έλεγ­χο και στα­θε­ρή παρα­κο­λού­θη­ση των εμβο­λια­σμέ­νων, με λει­τουρ­γία εντός των σχο­λών και σχο­λεί­ων εμβο­λια­στι­κών κέντρων, για δημιουρ­γία και στε­λέ­χω­ση ιατρεί­ων στα πανε­πι­στή­μια και τα σχο­λεία με όλο το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και τις κατάλ­λη­λες υπο­δο­μές, στο πλαί­σιο ενός ενι­σχυ­μέ­νου συστή­μα­τος προ­ω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγείας.

Παράλ­λη­λα, ξεκά­θα­ρο είναι ότι από μόνο του το εμβό­λιο δεν αρκεί για να ανα­κο­πεί η έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας: Δεν αναι­ρεί, για παρά­δειγ­μα, την ανά­γκη για σταθ­μούς διε­νέρ­γειας μαζι­κών δωρε­άν επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων rapid tests μέσα στα πανε­πι­στή­μια και αντί­στοι­χα κέντρα με ευθύ­νη του ΕΟΔΥ στα σχο­λεία, εξα­ντλη­τι­κές ιχνη­λα­τή­σεις των κρου­σμά­των, αφού και οι εμβο­λια­σμέ­νοι έχουν πιθα­νό­τη­τα και να κολ­λή­σουν και να μετα­δώ­σουν τον ιό, ενώ και οι μεταλ­λά­ξεις μειώ­νουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του.

Ακό­μα πιο ανα­γκαία προ­βάλ­λουν και τα υπό­λοι­πα μέτρα προ­στα­σί­ας για τις ανα­γκαί­ες απο­στά­σεις σε τάξεις και αμφι­θέ­α­τρα, που προ­ϋ­πο­θέ­τουν χώρους και διδα­κτι­κό προ­σω­πι­κό, σχο­λα­στι­κή καθα­ριό­τη­τα, της οποί­ας όμως η κυβέρ­νη­ση μειώ­νει αντί να αυξά­νει το προ­σω­πι­κό και το κρα­τά σε «ελα­στι­κές» εργα­σια­κές σχέ­σεις ομηρίας.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο