Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με την απεργία της Πρωτομαγιάς συνεχίζουμε τη μάχη για να μην πληρώσει ξανά ο λαός

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ — ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ — ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Συμβολικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της υγείας

Πιά­νο­ντας το νήμα από τις πολύ­μορ­φες αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες που ξεδί­πλω­σαν όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, στα νοσο­κο­μεία, στα σού­περ μάρ­κετ, μέσα και έξω από τους χώρους δου­λειάς, για την προ­στα­σία της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των του λαού, απέ­να­ντι στην παν­δη­μία και την κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης κυβέρ­νη­σης — κεφα­λαί­ου, Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα και Συν­δι­κά­τα έχουν ριχτεί στη μάχη για την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, για την επι­τυ­χία της απερ­γί­ας και για τις συμ­βο­λι­κές εκδη­λώ­σεις που οργα­νώ­νουν σε όλη τη χώρα αύριο Παρα­σκευή 1η Μάη.
1 MAH 2020
Με το σύν­θη­μα «Ο ορα­τός εχθρός είναι ο καπι­τα­λι­σμός — Δεν θα πλη­ρώ­σει ξανά ο λαός», το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργα­ζό­με­νους να υψώ­σουν τη γρο­θιά τους, να μην απο­δε­χτούν να ξανα­πλη­ρώ­σουν τα σπα­σμέ­να της κρί­σης. Με αυτό το περιε­χό­με­νο, απευ­θύ­νει κάλε­σμα σε όλες τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν Πρω­το­μα­γιά­τι­κες εκδη­λώ­σεις, με αυστη­ρή τήρη­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας, δυνα­μώ­νο­ντας την πάλη για την υγεία, τα δικαιώ­μα­τα και τις ανά­γκες της εργα­τι­κής τάξης και του λαού.

Σε αυτό το πλαί­σιο, συμ­βο­λι­κές εκδη­λώ­σεις προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται από τα συν­δι­κά­τα σε όλες τις πόλεις και σε μεγά­λους δήμους, όπως στην Αττι­κή στο κέντρο της Αθή­νας, καθώς επί­σης και σε Πει­ραιά, Περι­στέ­ρι, Καλ­λι­θέα, Ηλιού­πο­λη, Νέα Ιωνία, Ελευ­σί­να, Γέρα­κα, Λαύ­ριο. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, αντί­στοι­χα, θα γίνουν στο κέντρο της πόλης, σε Καλα­μα­ριά και Εύοσμο.

Μετά τις απερ­για­κές απο­φά­σεις μεγά­λων Ομο­σπον­διών, Εργα­τι­κών Κέντρων, πλή­θους σωμα­τεί­ων, και η Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή της ΓΣΕΕ απο­φά­σι­σε την προ­κή­ρυ­ξη πανελ­λα­δι­κής πανερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας στον ιδιω­τι­κό τομέα αύριο Παρα­σκευή 1η Μάη.

Δεμέ­να θα μεί­νουν και τα καρά­βια που βρί­σκο­νται στα λιμά­νια του Πει­ραιά, της Ραφή­νας και του Λαυ­ρί­ου, από τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης μέχρι την ίδια ώρα της Παρα­σκευ­ής, με την απερ­γία που προ­κή­ρυ­ξαν τα ναυ­τερ­γα­τι­κά σωμα­τεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ μετα­ξύ άλλων 24ωρη απερ­γία πραγ­μα­το­ποιούν και οι εργα­ζό­με­νοι στον Ηλεκτρικό.

Απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης — κεφαλαίου να επιβάλουν «σιωπητήριο»

Τα συν­δι­κά­τα δίνουν ταυ­τό­χρο­να με ανα­κοι­νώ­σεις τους απά­ντη­ση στην προ­σπά­θεια κυβέρ­νη­σης — κεφα­λαί­ου να επι­βά­λουν «σιω­πη­τή­ριο» στους αγώ­νες, η οποία συνε­χί­στη­κε με την από­πει­ρα της κυβέρ­νη­σης να επι­βά­λει «μετα­φο­ρά» του εορ­τα­σμού της Πρω­το­μα­γιάς, με προ­σχη­μα­τι­κές επι­κλή­σεις στην προ­στα­σία της δημό­σιας υγείας.

Οι συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις που από την πρώ­τη στιγ­μή αγω­νί­στη­καν για την πραγ­μα­τι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, για μέτρα προ­στα­σί­ας των υγειο­νο­μι­κών και του λαού, τα συν­δι­κά­τα που πάλε­ψαν ώστε η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού να μην πλή­ξει τους εργα­ζό­με­νους μέσα στους χώρους δου­λειάς, διεκ­δι­κώ­ντας άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους, ανα­δει­κνύ­ουν την υπο­κρι­σία της κυβέρ­νη­σης, η οποία κατα­φέ­ρε­ται απέ­να­ντι στους εργα­ζό­με­νους και τα συν­δι­κά­τα που σχε­διά­ζουν να τιμή­σουν την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά με όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα σφυ­ρί­ζει αδιά­φο­ρα απέ­να­ντι στα αίσχη που γίνο­νται στους χώρους δου­λειάς με την έλλει­ψη μέτρων υγεί­ας και ασφάλειας.

flag

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα, ενισχύουμε την πάλη

«Η δεκα­ε­τής καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, αλλά και η σημε­ρι­νή που επι­τά­χυ­νε η εξά­πλω­ση του ιού, έδει­ξαν ότι οι μόνοι που είναι χρή­σι­μοι και ανα­γκαί­οι είναι εργα­ζό­με­νοι και το επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό, που δίχως αυτούς δεν λει­τουρ­γεί τίπο­τε», τονί­ζει στην ανα­κοί­νω­σή του για την Εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά το ΠΑΜΕ. «Φάνη­κε ξεκά­θα­ρα», προ­σθέ­τει, «ποια είναι τα παρά­σι­τα που δεν έχουν καμιά χρη­σι­μό­τη­τα, που εγκλη­μα­τούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Αυτοί που αξιο­ποιούν τις δυνα­τό­τη­τες και τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και τεχνο­λο­γί­ας, το εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, στην Υγεία και στην Ερευ­να, για να κερ­δί­ζουν και αυτήν την περί­ο­δο δισε­κα­τομ­μύ­ρια. Αυτοί που επι­λέ­γουν πόσοι άνθρω­ποι θα ζήσουν και πόσο, με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων τους και μόνο».

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ», υπο­γραμ­μί­ζει το ΠΑΜΕ, «με την ανο­χή και την πολι­τι­κή συναί­νε­ση των κομ­μά­των των αντερ­γα­τι­κών πολι­τι­κών της ΕΕ, του κεφα­λαί­ου και των μνη­μο­νί­ων, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απο­φά­σι­σε με Πρά­ξεις Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου να καταρ­γή­σουν όποιο εργα­τι­κό δικαί­ω­μα είχε παρα­μεί­νει όρθιο με τους σκλη­ρούς μας αγώ­νες μέσα στην προη­γού­με­νη κρί­ση, να εντεί­νουν την εκμε­τάλ­λευ­ση σε βάρος της εργα­τι­κής τάξης. Εχουν συνερ­γούς την ηγε­σία της ΓΣΕΕ και άλλους εργα­το­πα­τέ­ρες, που ξεπλη­ρώ­νουν στην κυβέρ­νη­ση και τον ΣΕΒ τα γραμ­μά­τια της στή­ρι­ξης που τους παρέ­χουν για να εξα­κο­λου­θούν να στέ­κο­νται στο σβέρ­κο της εργα­τι­κής τάξης, με την πλή­ρη συμ­φω­νία τους σε όσα μέτρα έχουν παρ­θεί και σε όσα ακό­μη έρθουν για να τσα­κί­σουν όσα δικαιώ­μα­τα απέμειναν».

«Η 1η Μάη μας θυμί­ζει την τερά­στια αλή­θεια, ότι ο πιο θανα­τη­φό­ρος ιός είναι ο καπι­τα­λι­σμός. Επι­δί­ω­ξη του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και των κυβερ­νή­σε­ών τους είναι τα “έκτα­κτα” αντερ­γα­τι­κά μέτρα που πάρ­θη­καν με αφορ­μή την παν­δη­μία να παρα­μεί­νουν», ανα­φέ­ρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει:

«Προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε από τώρα και για την επό­με­νη μέρα, με ενί­σχυ­ση της οργά­νω­σής μας σε κάθε χώρο δου­λειάς, για να διεκ­δι­κή­σου­με ζωή και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, να διεκ­δι­κή­σου­με όλες τις ανά­γκες μας. (…) Ο δικός μας δρό­μος έχει ως μονα­δι­κό κίνη­τρο την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο