Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με τον Έμπολα και η επιδημία ιλαράς που έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες

Μία επι­δη­μία ιλα­ράς έχει προ­κα­λέ­σει 2.700 θανά­τους από την αρχή Ιανουα­ρί­ου έως τις αρχές του τρέ­χο­ντος μηνός στη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό, αριθ­μός που σε αυτό το 7μηνο είναι πολ­λα­πλά­σιος από τα θύμα­τα του ιού Έμπο­λα μέσα σε έναν χρό­νο, ενη­με­ρώ­νουν σε tweet τους οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα (MSF).

“Η επι­δη­μία ιλα­ράς από τις 10 Ιανουα­ρί­ου είναι η πιο θανα­τη­φό­ρος που έχει γνω­ρί­σει από το 2011-12 η Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό. Από τον Ιανουά­ριο έως τις αρχές του Αυγού­στου έχουν νοσή­σει 145.000 άνθρω­ποι κι εχουν κατα­λή­ξει 2.785”, τονί­ζε­ται στην ίδια ανάρ­τη­ση, με χθε­σι­νή ημερομηνία.

“Παρά την έξαρ­ση της επι­δη­μί­ας, υπάρ­χει μία ανη­συ­χη­τι­κή έλλει­ψη σε προ­σω­πι­κό και πόρους. Με 2, 9 εκατ. δολά­ρια που έχουν συγκε­ντρω­θεί, ένα­ντι 8,9 εκατ. που απαι­τού­νται για το σχέ­διο αντι­με­τώ­πι­σης, είναι συντρη­πτι­κή η αντί­θε­ση με την εκστρα­τεία #Ebola, που συγκε­ντρώ­νει εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια”, προ­σθέ­τει η ανθρω­πι­στι­κή οργάνωση.

Οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα ενη­με­ρώ­νουν πως αγω­νί­ζο­νται κατά της ιλα­ράς σε 13 επαρ­χί­ες της ΛΔ του Κον­γκό, στο πλευ­ρό των υπη­ρε­σιών του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Η επι­δη­μία έχει κατα­γρα­φεί στις 23 από τις 26 επαρ­χί­ες της χώρας, όπως ανα­κοί­νω­σαν οι υγειο­νο­μι­κες αρχές τον Ιούνιο.

“Από τις αρχές του έτους, η MSF έχει εμβο­λιά­σει 474.863 παι­διά και έχουν ανα­λά­βει τη νοση­λεία 27.439 ασθε­νών”. Η ιλα­ρά πλήτ­τει κυρί­ως παι­διά και νεα­ρούς εφήβους.

Ενδει­κτι­κό της σοβα­ρό­τη­τας της κατά­στα­σης που έχει δημιουρ­γη­θεί στη χώρα από την έξαρ­ση της ιλα­ράς, είναι πως από την 1η Αυγού­στου 2018 οι νεκροί από τον ιό Έμπο­λα ανέρ­χο­νται σε 1.905. Από τις αρχές Ιου­λί­ου, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας είχε προει­δο­ποι­ή­σει πως η ιλα­ρά έχει σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρους απ’ όσους οι άλλες δύο επι­δη­μί­ες, Έμπο­λα και χολέ­ρας, μαζύ: τότε τα θύμα­τά της έφθα­ναν τους 1.981 νεκρούς, του Έμπο­λα 1.676 και 279 της χολέρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο