Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με τον «Ριζοσπάστη» του Σ|Κ: Το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία

🎌  Θέσεις μάχης παίρνουν οι δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, με σκοπό το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ να φτάσει στους εργατοϋπαλλήλους, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στους νέους και τις νέες, στους συνταξιούχους, να μπει σε κάθε σπίτι, χώρο δουλειάς, στις γειτονιές και τους χώρους Εκπαίδευσης.

✔️ Οι στό­χοι είναι φιλό­δο­ξοι, η δια­κί­νη­ση να φτά­σει του­λά­χι­στον εκεί­νη των Θέσε­ων του 21ου Συνε­δρί­ου, αξιο­ποιώ­ντας για αυτόν τον σκο­πό κάθε ώρα που απο­μέ­νει μέχρι την κυκλο­φο­ρία του Καλέσματος.
✔️ Άλλω­στε το σχέ­διο που εκπο­νούν οι Οργα­νώ­σεις δεν είναι σε «λευ­κό χαρ­τί», υπάρ­χουν σημα­ντι­κές παρα­κα­τα­θή­κες που δεί­χνουν τον δρό­μο ώστε το Κάλε­σμα να φτά­σει σε πολύ περισ­σό­τε­ρο κόσμο.
Τέτοιες είναι η μεγά­λη επι­τυ­χία των εκδη­λώ­σε­ων του 47ου Φεστι­βάλ απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλά­δα, με τους χιλιά­δες επι­σκέ­πτες του, οι μάχες που είναι σε εξέ­λι­ξη σε μια σει­ρά κλά­δους, όπου ξεχω­ρί­ζει η πάλη για να μην εφαρ­μο­στεί το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα για τα Εργα­σια­κά, οι αγώ­νες με τις διεκ­δι­κή­σεις γονιών και μαθη­τών για το άνοιγ­μα των σχο­λεί­ων, των φοι­τη­τών για τους όρους λει­τουρ­γί­ας των Ιδρυ­μά­των τους και πολ­λά άλλα ανοι­χτά μέτω­πα όπου οι κομ­μου­νι­στές είναι στην πρώ­τη γραμμή.
✔️ Το μεγά­λο πολι­τι­κό άνοιγ­μα για αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, ξεκι­νώ­ντας από την εξόρ­μη­ση με τον «Ριζο­σπά­στη» του επό­με­νου Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, θα συν­δυα­στεί με ένα πλού­σιο πρό­γραμ­μα παρεμ­βά­σε­ων από τις Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις, περιο­δεί­ες και συσκέ­ψεις, συγκε­ντρώ­σεις, εξορ­μή­σεις, ενώ θα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται επί­σης από την πολυ­μορ­φία, τις ποι­κί­λες πρω­το­βου­λί­ες ώστε μέσα από την πρω­το­πό­ρα δρά­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος να δια­μορ­φώ­νο­νται εστί­ες αντί­στα­σης σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε κλά­δο και περιοχή.
✔️ Η επι­τυ­χία της πανε­ξόρ­μη­σης με το Κάλε­σμα της ΚΕ είναι το πρώ­το βήμα ώστε αυτό να αξιο­ποι­η­θεί πλα­τιά την επό­με­νη περί­ο­δο.
Πολύ δε περισ­σό­τε­ρο αφού θα είναι η βάση της συζή­τη­σης με στό­χο να κατα­νοη­θεί ευρύ­τε­ρα ότι το ΚΚΕ μπαί­νει μπρο­στά και δια­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις για να οργα­νώ­σει ο λαός την αντε­πί­θε­σή του, να βάλουν οι εργα­ζό­με­νοι τη δική τους σφρα­γί­δα στις εξε­λί­ξεις. Οτι στην οργά­νω­ση της πάλης για τα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα χρειά­ζε­ται πιο θαρ­ρε­τά να συμ­με­τέ­χει μαζί με το Κόμ­μα η μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού, και ειδι­κά η νέα γενιά, που κατα­δι­κά­ζε­ται να ζει με χει­ρό­τε­ρους όρους από ό,τι οι παλαιότερες.
Το Κάλε­σμα μπο­ρεί να δώσει ώθη­ση ώστε να μη χαθεί άλλος πολύ­τι­μος χρό­νος, να καταρ­ρι­φθούν παλιές και νέες αυτα­πά­τες στις λαϊ­κές συνει­δή­σεις. Να μπει στο στό­χα­στρο ο πραγ­μα­τι­κός ένο­χος, το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, το αστι­κό κρά­τος, που είναι εχθρι­κό προς τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες, όπως η στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, η προ­στα­σία του λαού βασι­σμέ­νη σε δωρε­άν, υψη­λού επι­πέ­δου Υγεία και ουσια­στι­κή πρό­λη­ψη, το λαϊ­κό εισό­δη­μα να επαρ­κεί για όλες τις ανά­γκες της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας κ.λπ.
✔️ Φρο­ντί­ζου­με λοι­πόν να φτά­σει παντού το Κάλε­σμα και μαζί του η πρό­τα­ση διε­ξό­δου του ΚΚΕ, που αφο­ρά το σήμε­ρα και το αύριο, για να γίνει ο λαός πρω­τα­γω­νι­στής, να πιστέ­ψει στη δύνα­μή του, να γίνει πιο καθα­ρός ο δρό­μος που πρέ­πει να βαδί­σει, αυτός της σύγκρου­σης, της ανα­τρο­πής με ορί­ζο­ντα την κατά­κτη­ση της εξου­σί­ας.

🔴 📰 Με τον «Ριζοσπάστη», αυτό το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Οκτώβρη…🔻
🔴 Το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία.
🔴
📰 Προμηθευόμαστε και διακινούμε πλατιά τον «Ριζοσπάστη».

Επι­δί­ω­ξη του ΚΚΕ είναι το Κάλε­σμα να αξιο­ποι­η­θεί πλα­τιά, ως βάση συζή­τη­σης με τον λαό και τη νεο­λαία, αλλά και ως όπλο για να οργα­νώ­σουν με καλύ­τε­ρους όρους την πάλη και την αντε­πί­θε­σή τους. Το ΚΚΕ δια­θέ­τει όλες του τις δυνά­μεις σ’ αυτή την υπό­θε­ση, έτσι ώστε να δια­μορ­φώ­νο­νται εστί­ες αντί­στα­σης για όλα τα κρί­σι­μα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα που οξύ­νει η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όπως είναι η κλι­μά­κω­ση της αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης, με αιχ­μή την εφαρ­μο­γή του νόμου Χατζη­δά­κη, η συνε­χι­ζό­με­νη αντι­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας και η δια­μόρ­φω­ση του λεγό­με­νου νέου ΕΣΥ, η ακρί­βεια και η λεη­λα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, οι μεγά­λες κρα­τι­κές ελλεί­ψεις για την προ­στα­σία του λαού από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, η περαι­τέ­ρω εμπλο­κή της Ελλά­δας στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιο­χή κλπ.

Για το ΚΚΕ ο βασι­κός ένο­χος και αυτό που μπαί­νει εμπό­διο στη λαϊ­κή ευη­με­ρία, από «όποια πλευ­ρά και αν εξε­τά­σου­με», είναι ότι «έχου­με απέ­να­ντί μας ένα εχθρι­κό κρά­τος, μια οικο­νο­μία και συνο­λι­κά μια κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση που λει­τουρ­γούν με κρι­τή­ριο τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων» και σημειώ­νει χαρακτηριστικά:

«Αυτά τα συμ­φέ­ρο­ντα έχουν υπη­ρε­τή­σει όλες οι εκδο­χές της αστι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης: Κεντρο­δε­ξιές και κεντρο­α­ρι­στε­ρές, δεξιές και “αρι­στε­ρές”. Κυβερ­νή­σεις μονο­κομ­μα­τι­κές και συνερ­γα­σί­ας. Μονο­κομ­μα­τι­κές κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ τους, παρά το ότι ήταν “ορκι­σμέ­νοι” αντα­γω­νι­στές της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Κυβερ­νή­σεις με πρω­θυ­πουρ­γούς και υπουρ­γούς τεχνο­κρά­τες και “ειδι­κούς”. Η “πρώ­τη φορά αρι­στε­ρή” κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακρο­δε­ξιούς ΑΝΕΛ. 

Γι’ αυτό κάθε νέα κυβέρ­νη­ση παίρ­νει την αντι­λαϊ­κή σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη, συνε­χί­ζει η μια εκεί που στα­μά­τη­σε η άλλη, εφαρ­μό­ζει όλους τους αντι­λαϊ­κούς νόμους που ψήφι­σαν οι προη­γού­με­νες και παίρ­νει και νέα αντι­λαϊ­κά μέτρα. Από κάθε κυβερ­νη­τι­κή θητεία η μεγά­λη λαϊ­κή πλειο­ψη­φία βγαί­νει με λιγό­τε­ρα δικαιώ­μα­τα, χει­ρο­τε­ρεύ­ει η θέση της, βρί­σκε­ται με περισ­σό­τε­ρα βάρη στις πλά­τες της. 

Έχουν όλα δοκι­μα­στεί και στην Ελλά­δα και σε άλλες χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, στην Ισπα­νία, στην Ιτα­λία, στην Πορ­το­γα­λία και αλλού.

Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται».

Ενώ, ακό­μα, σε ό,τι αφο­ρά τα προ­γράμ­μα­τα των αστι­κών κομ­μά­των τονίζει:

«Το κυβερ­νη­τι­κό πρό­γραμ­μα της ΝΔ είναι γνω­στό και των επό­με­νων κυβερ­νή­σε­ων είναι επί­σης ήδη δεδο­μέ­νο. Είναι αυτό που στη­ρί­ζε­ται και θα υλο­ποιεί την “Ευρω­παϊ­κή Πρά­σι­νη Συμ­φω­νία”, τις Συμ­βά­σεις του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ που ψήφι­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ μέσα στο κατα­κα­λό­και­ρο με την ανο­χή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Αυτό το σχέ­διο νέας κρα­τι­κής στή­ρι­ξης κερ­δο­φό­ρων “πρά­σι­νων” επεν­δύ­σε­ων για λογα­ρια­σμό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων έχει ήδη προ­σθέ­σει νέα βάρη στις πλά­τες των μισθω­τών εργα­ζο­μέ­νων και των λαϊ­κών στρω­μά­των. Η νέα αντι­λαϊ­κή ατζέ­ντα υλο­ποιεί­ται με τα νομο­σχέ­δια που ψηφί­ζει η κυβέρ­νη­ση το ένα πίσω από το άλλο για τα Εργα­σια­κά, την Εκπαί­δευ­ση, την Κοι­νω­νι­κή Ασφάλιση. (…)

Είναι υπο­κρι­σία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ να δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τους αντι­λαϊ­κούς νόμους, την ίδια στιγ­μή που απο­δέ­χο­νται το στρα­τη­γι­κό πλαί­σιο πάνω στο οποίο αυτοί βασί­ζο­νται, ψηφί­ζο­ντας τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των άρθρων τους.
Δεν είναι αθώ­οι του αίμα­τος όλοι όσοι προ­ετοίμα­σαν τη σημε­ρι­νή νέα φάση της αντι­λαϊ­κής αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης ως κυβερ­νή­σεις, δια­τη­ρώ­ντας και ενι­σχύ­ο­ντας το αντερ­γα­τι­κό αντι­λαϊ­κό πλαί­σιο με διά­φο­ρα προσχήματα».

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΚΚΕ, στο Κάλε­σμά της, ξεχω­ρί­ζει κρί­σι­μα μέτω­πα πάλης και καλεί «να οργα­νώ­σου­με την πάλη μας ενά­ντια στην πολι­τι­κή όλων των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ για:

  • Την υπε­ρά­σπι­ση του αξιο­πρε­πούς εργα­τι­κού — λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος, τη μεί­ω­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, την κατο­χύ­ρω­ση ουσια­στι­κών αυξή­σε­ων στους μισθούς, την κατάρ­γη­ση όλων των ελα­στι­κών μορ­φών απα­σχό­λη­σης, τη δια­σφά­λι­ση μόνι­μης δου­λειάς για όλους, με στα­θε­ρό ωρά­ριο, την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, την κατάρ­γη­ση των έμμε­σων φόρων, την ουσια­στι­κή μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας για μισθω­τούς, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους και συντα­ξιού­χους και μετα­κύ­λι­ση των φορο­λο­γι­κών βαρών στο μεγά­λο κεφάλαιο.
  • Την υπο­χρε­ω­τι­κή Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση για όλους και όλες, με μεί­ω­ση έως και κατάρ­γη­ση των εισφο­ρών των εργα­ζο­μέ­νων. Να πλη­ρώ­σει το κεφά­λαιο. Πρό­νοια απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν για όλους.
  • Την προ­στα­σία της ζωής και της υγεί­ας του λαού. Για απο­κλει­στι­κά δημό­σιες δωρε­άν και υψη­λού επι­πέ­δου υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας, με έμφα­ση στην πρό­λη­ψη και στα μέτρα προ­στα­σί­ας στους τόπους δου­λειάς, με εξει­δι­κευ­μέ­να μέτρα για τον γυναι­κείο οργα­νι­σμό και τη μητρό­τη­τα. Για ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­πυ­ρι­κής και αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας, για δια­σφά­λι­ση σύγ­χρο­νης λαϊ­κής κατοικίας.
  • Την υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιω­μά­των ενά­ντια στην κρα­τι­κή κατα­στο­λή και τις απα­γο­ρεύ­σεις, ενά­ντια στην εργο­δο­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, την κατάρ­γη­ση όλων των νόμων, που περιο­ρί­ζουν τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, το απερ­για­κό δικαί­ω­μα και τις διαδηλώσεις.
  • Την απε­μπλο­κή της χώρας μας από τα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το κλεί­σι­μο όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στην Ελλά­δα, την απο­δέ­σμευ­ση από αυτούς τους οργα­νι­σμούς με τον λαό στην εξου­σία. Το δυνά­μω­μα του αγώ­να ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, στα σχέ­δια αλλα­γής διε­θνών συν­θη­κών και συνό­ρων, στα παζά­ρια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης του Αιγαί­ου υπό “ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κή εποπτεία”.
  • Το δικαί­ω­μα στην απο­κλει­στι­κά δημό­σια και δωρε­άν Παι­δεία σε όλες τις βαθ­μί­δες, την Προ­σχο­λι­κή και Ειδι­κή Αγω­γή, στην ανά­πτυ­ξη του ελεύ­θε­ρου χρό­νου και την πρό­σβα­ση του λαού στον Πολι­τι­σμό με όλες τις απα­ραί­τη­τες υποδομές.
  • Την εξα­σφά­λι­ση της κατοι­κί­ας με ιδιαί­τε­ρη φρο­ντί­δα για τα νέα ζευ­γά­ρια, την κατάρ­γη­ση των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της κατοι­κί­ας και την απα­γό­ρευ­ση της δια­κο­πής σε λαϊ­κές κατοι­κί­ες για χρέη σε νερό, ρεύ­μα και τηλέφωνο.
  • Την άμε­ση στή­ρι­ξη των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων με κατο­χύ­ρω­ση αφο­ρο­λό­γη­του ορί­ου στα 12.000 ευρώ και τη δια­γρα­φή μέρους των χρε­ών σε τρά­πε­ζες και Δημόσιο.
  • Την κατο­χύ­ρω­ση κατώ­τε­ρων εγγυ­η­μέ­νων τιμών στα αγρο­τι­κά προϊόντα».

Η λαϊ­κή και νεα­νι­κή ανά­τα­ση, που εκφρά­στη­κε με τη μαζι­κή συμ­με­το­χή στα Φεστι­βάλ της ΚΝΕ, αλλά και με τους σημα­ντι­κούς αγώ­νες σε χώρους δου­λειάς και κλά­δους, που ακύ­ρω­σαν στην πρά­ξη αντερ­γα­τι­κούς σχε­δια­σμούς, μπο­ρεί να δώσει το έναυ­σμα μιας πιο απο­φα­σι­στι­κής συμ­με­το­χής στην οργά­νω­ση της πάλης, αλλά και συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για αλλα­γές υπέρ του λαού, με το Κάλε­σμα της ΚΕ να καταλήγει:

«Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στον δρόμο της ανατροπής για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο