Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Με τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ του Σ|Κ 5–6 Νοέμβρη: Το ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Μαζί με τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» 5 — 6 Νοέμ­βρη οι ανα­γνώ­στες της εφη­με­ρί­δας θα έχουν την ευκαι­ρία να απο­κτή­σουν το ντο­κι­μα­ντέρ παρα­γω­γής της ΚΕ του ΚΚΕ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπό­λι­κη πέτρα, μπό­λι­κη καρδιά».

Η πρώ­τη προ­βο­λή του έγι­νε τον Νοέμ­βρη του 2021 σε εκδή­λω­ση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την απο­κά­λυ­ψη του Μνη­μεί­ου της ΚΕ τον Σεπτέμ­βρη του 2020, με μεγά­λη πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση πάνω στο μαρ­τυ­ρι­κό νησί.
Ακο­λού­θη­σαν προ­βο­λές από τις Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις σε όλη την Ελλά­δα, οι όποιες αγκα­λιά­στη­καν από πλή­θος κόσμου όλων των ηλικιών.

Τώρα, μέσω του «Ριζο­σπά­στη», δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα αυτή η σημα­ντι­κή παρα­γω­γή να υπάρ­χει στο σπί­τι κάθε λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, να το απο­κτή­σουν ιδιαί­τε­ρα οι από­γο­νοι των Μακρο­νη­σιω­τών, να μπει στο αρχείο κάθε προ­ο­δευ­τι­κού ανθρώ­που, να απο­κα­λύ­ψει στους νέους και τις νέες το «Ντα­χά­ου της Μεσογείου».

Το ντο­κι­μα­ντέρ είναι βασι­σμέ­νο σε 36 αλη­θι­νές μαρ­τυ­ρί­ες, που δίνουν με λεπτο­με­ρή περι­γρα­φή τη σει­ρά των γεγο­νό­των, με στοι­χεία, αλλά και ονό­μα­τα. Με πλή­θος αρχεια­κών, φωτο­γρα­φι­κών και οπτι­κο­α­κου­στι­κών τεκ­μη­ρί­ων, σκί­τσων, έργων τέχνης, μου­σι­κής και ποί­η­σης που γρά­φτη­κε στη Μακρό­νη­σο ή και μετά για αυτό το κολα­στή­ριο, γίνε­ται προ­σπά­θεια ο θεα­τής να αντι­λη­φθεί στην ολό­τη­τά του το τι εστί «Μακρό­νη­σος»

Σε συν­δυα­σμό με την επι­τό­πια βιντε­ο­σκό­πη­ση και τη δρα­μα­τουρ­γι­κή απο­τύ­πω­ση σε διά­φο­ρα σημεία του ντο­κι­μα­ντέρ, δίνε­ται για πρώ­τη φορά κινη­μα­το­γρα­φι­κά και με ακρί­βεια το σύνο­λο του νησιού της Μακρο­νή­σου, με ξεχω­ρι­στή ανα­φο­ρά σε όλα τα κολα­στή­ριά της, ενώ στέ­κε­ται με λεπτο­μέ­ρεια σε σημα­ντι­κά γεγο­νό­τα, όπως η σφα­γή στο Α’ Τάγ­μα στις 29 Φλε­βά­ρη — 1 Μάρ­τη του 1948.

Το ντο­κι­μα­ντέρ φωτί­ζει την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, τα πραγ­μα­τι­κά αίτια πίσω από την ίδρυ­ση αυτού του κολα­στή­ριου, αλλά και το μέγε­θος του εγκλή­μα­τος που συντε­λέ­στη­κε εκεί και της προ­σπά­θειας συγκά­λυ­ψής του. Ανα­δει­κνύ­ε­ται το μεγα­λείο της αφο­σί­ω­σης στα δίκια του λαού, στη δύνα­μη της οργά­νω­σης και της αντί­στα­σης κάτω από οποιεσ­δή­πο­τε συν­θή­κες. Οτι τίπο­τα δεν είναι ακατόρθωτο.

Αφή­γη­ση: Μαριάν­θη Σοντάκη
Φωνές μαρ­τυ­ριών (αλφα­βη­τι­κά): Δημή­τρης Αντω­νιά­δης, Ελέ­νη Γερα­σι­μί­δου, Κώστας Καζά­κος, Δημή­τρης Κατα­λει­φός, Δανάη Κατσα­μέ­νη, Γιώρ­γος Κιμού­λης, Ανδρέ­ας Κων­στα­ντί­νου, Ηλιά­να Μαυ­ρο­μά­τη, Περής Μιχαη­λί­δης, Παύ­λος Ορκό­που­λος, Θέμης Πάνου, Μάκης Παπα­δη­μη­τρί­ου, Γιάν­νης Στάνκογλου
Σκη­νο­θε­τι­κή επι­μέ­λεια: Σήφης Στάμου
Σενά­ριο: Αλέ­ξαν­δρος Βαλ­σα­μής, Νίκη Κυριαζή
Μαέ­στρος: Χρή­στος Κολοβός
Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: Δημή­τρης Ανδρονιάδης
Μοντάζ: Σωτή­ρης Γκέκας
Διεύ­θυν­ση Φωτο­γρα­φί­ας: Ακης Βαλερ­γά­κης, Ακης Αποστολίδης
Ηχο­λη­ψία: Παύ­λος Χαρμπαλής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο